444 3 703

Omurilik Tümörü Ameliyatı Fiyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Omurilik tümörü olarak da adlandırılan spinal tümör; bağ dokuları, omurilikteki sinir hücreleri ya da omurgayı meydana getiren kemik dokudan kaynaklanabilir. Bu tür tümörler yoğun baskı uygulayarak felç gibi durumları tetikleyebilir. Omurilik tümörlerinin tedavisinde erken teşhis ve müdahale büyük önem taşır ve genellikle cerrahi yöntemlere başvurularak omurilik tümörü ameliyatı olanlar için daha kaliteli bir yaşam sağlanır. Bu yazımızda spinal tümörü ameliyatı hakkında merak edilenleri bulacaksınız.

Spinal Tümör (Omurilik Tümörü) Belirtileri Nelerdir?

Omurilik tümörü benign (iyi huylu) veya malign (kötü huylu) olabilir. Bu tür tümörlerin semptomları arasında ağrı, güçsüzlük, uyuşukluk ve idrar-dışkı kontrolünde bozukluk bulunur. Ağrı genellikle gece saatlerinde ya da fiziksel aktivite sırasında artar. Eğer tümör boyun bölgesindeyse ağrı omuzlara ve kollara yayılır, bel veya sırtta ise kalça ve bacaklarda hissedilir. Omurilik tümörleri kol ve bacaklarda his kaybına, güçsüzlüğe ve yürüme zorluğuna sebep olabilir. Tümörün belirtileri genellikle büyüme evresinde ortaya çıkar. Bu durumda damarlar, sinirler, omurilik ve civarındaki dokulara baskı yapmaya başlar. Omurilik tümörünün erken teşhis edilmesi bu durumun hayati tehlike oluşturabileceği için büyük önem taşımaktadır.

Omurilik Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

Omurilik tümörünün teşhisi genellikle Manyetik Rezonans (MR) kullanılarak konulur. Bu yöntemle tümörün birçok özelliği belirlenir. Cerrahi müdahale öncesi planlama sürecinde ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) kullanılır.

Spinal Tümör Ameliyatı Nasıl Yapılır? Riskleri Nelerdir?

Omurilik tümörü ameliyatı yapılacağı alan oldukça hassas olduğundan operasyon mutlaka deneyimli ve uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Bu hassas alanda gerçekleştirilen operasyon sırasında mikroteknik kullanılır. Ameliyat sırasında tümörün bulunduğu yerden boyun, sırt veya belin arkasına kesi atılır ve spinal tümör bölgesi üzerindeki kemik kısım ortaya çıkartılır. Operasyon esnasında etrafındaki kaslar yana çekilir. Spinal zarın (dura) kesilebileceği durumlarda omuriliği açığa çıkarmak için bu adım atılır. Spinal tümör çıkarılır veya eğer bu mümkün değilse biyopsi yapılır. Daha sonra dura kapatılıp kemik parçaları uygun yerlere konulur. Operasyon, kesinin kapatılmasıyla tamamlanır. Her tür cerrahi müdahale belirli riskler taşır. İşlemin sonrasında kanama, kan pıhtısı oluşumu, omurilik hasarına bağlı felç gibi durumlar nörolojik işlevlerde azalma ve beyin-omurilik sıvısının sızması gibi riskler mevcuttur.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Omurilik tümörü ameliyat sonrası hastada kaygı ve psikolojik travma görülebilir. Sigara içen bireylerde akciğer enfeksiyonları, kalp ve akciğer komplikasyonları, yara enfeksiyonu ve tromboz komplikasyonu daha yüksek bir ihtimaldir. Ek olarak sigara kullanımı iyileşme sürecini geciktirebilir. Omurilik tümörü ameliyatı sonrası yürüme sorunları genellikle geçici olup fizyoterapi ve rehabilitasyon ile önemli ölçüde iyileşme görülür. Omurilik tümörü ameliyatı sonrası felç riski de tümörün yerleşimine, boyutuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu durum genellikle nadirdir ve cerrahlar en aza indirmek için tüm mümkün olan önlemleri alır. Omurilik tümörü ameliyatı sonrası ağrılar ise genellikle beklenen bir durumdur. Hastaların çoğu zamanında uygulanan ağrı yönetimi stratejileri ile bu durumu başarıyla yönetebilirler. Hasta taburcu edildiğinde ilaçların düzenli kullanılmasına ve pansumanın yapılmasına özen gösterilmelidir. Hastanın kontroller ve doktorun tavsiye ettiği egzersizleri ihmal etmemesi de ayrıca gereklidir.

Spinal Tümör Ameliyatı Uygulanmazsa Neler Gelişir?

Spinal tümörler (omurga ve omurilik tümörleri) ameliyatı ile omurilik üzerindeki basınç giderilemez ve tümörün tipi belirlenemez.

Omurilik tümörü Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Omurilik tümörü ameliyatı olanlar yorumları ve uzman görüşlerine göre omurilik tümörü ameliyatı riskleri arasında enfeksiyon, kanama, sinir hasarı ve anesteziye bağlı komplikasyonlar bulunmaktadır. Bunlar her cerrahi işlemde olduğu gibi, hastanın genel sağlık durumu ve tümörün boyutu ve konumu gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Omurilik tümörü ameliyatı fiyatı ameliyatın karmaşıklığına, hastane koşullarına ve doktorun tecrübesine bağlı olarak değişebilir. Belirli bir maliyet hakkında bilgi almak için en doğru yöntem, tedaviyi gerçekleştirecek sağlık kuruluşuyla iletişime geçmektir.

Omurilik Tümör Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat hakkında merak edilen sorulardan bir diğeri de “Omurilik tümör ameliyatı kaç saat sürer?” Omurilik tümör ameliyatının süresi tümörün büyüklüğüne, konumuna ve tipine bağlıdır. Genellikle bu tür bir operasyon birkaç saat sürebilir. Ancak daha kompleks vakaların tamamlanması daha uzun sürebilir. Her hasta benzersiz olduğundan ameliyat süresi kişiye özeldir ve doktor tarafından belirlenmelidir.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-tumor/diagnosis-treatment/drc-20350108

Bilgi talep formu doldurarak omurilik tümörü ameliyatı ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.02.2024 13:01Yayınlanma Tarihi: 28.02.2024 19:08
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!