444 3 703

Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

 

Ektopik gebelik aynı zamanda dış gebelik olarak da bilinir ve normalde rahim içine yerleşmesi beklenen döllenmiş yumurta genellikle fallop tüplerinde büyümeye başlar. Ancak daha az sıklıkla overler, serviks veya rahim dışındaki diğer dokularda da oluşabilir. Ektopik gebelik hem bir fetüsün gelişimi için potansiyel tehlike oluşturur hem de anne adayına ciddi sağlık riskleri getirebilir. Fallop tüpünün yırtılmasına ve iç kanamaya neden olan yumurtanın büyümesi durumu önceden tespit edilip tedavi edilmesi gereken acil bir durumdur. Tanı genellikle ultrason ve kan testleri ile yapılır. Tedavi çoğunlukla ilaç kullanımını veya cerrahi müdahaleyi gerektirir ve hedef döllenmiş yumurtanın rahim dışında bulunduğu yeri boşaltmaktır. Ektopik gebelik hamilelik planlayan ya da hamile olan kadınların bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. “Dış gebelik nedir? Ne zaman belli olur?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Dış Gebelik Nedir?

“Dış gebelik nedir? Dış gebelik nasıl olur?” sorusunu detaylı olarak yanıtlamak gerekirse: Ektopik gebelik rahim dışında genellikle rahime bağlı olan fallop tüplerinde döllenmiş bir yumurtanın yerleştiği gebelik durumudur. Yumurta rahim içinde değil de fallop tüplerinde büyümeye başladığında bu tüpler zamanla hasar görebilir ve iç kanama riski oluşabilir. Ektopik gebelik yaklaşık olarak her 80 gebelikten birini etkiler ve bazı kadınlar için hayati tehlike oluşturabilir. Normal hamilelik belirtileri ile benzerlik göstermesi sebebiyle ektopik gebeliğin farkına varılması genellikle zordur. Ektopik gebeliğin tehlikelerinden korunmanın en iyi yolu adet gecikmesi durumunda hemen doktora başvurmaktır. Bu şekilde erken teşhis edilen ektopik gebelik kadına ve fallop tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Adet gecikmesi, pozitif gebelik testi sonucu, bulantı, kusma ve memede hassasiyet gibi belirtiler hem normal hem de dış gebelik belirtileri arasındadır. Bu yüzden dış gebelik sıklıkla normal hamilelikle karıştırılan bir durumdur. Dış gebeliğin en çok görülen semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Adetin gecikmesi
  • Alt karın bölgesinde güçlü ağrı
  • Baş dönmeleri ve bayılma
  • Belde ağrı
  • Diyare ve mide bulantısı sonucu oluşan kusma
  • İdrar yapma veya büyük abdest esnasında hissedilen ağrı
  • Kilo kaybı
  • Omuz ağrısı
  • Rektal basınç ve bağırsakta ağrı
  • Vajinal kanama ve kahverengi likit salgı

Dış Gebelik Neden Olur?

“Dış gebelik neden olur?” sorusu da konu hakkında merak edilen bir diğer sorudur. Dış gebelik tüm kadınların başına gelebilecek bir durum olduğundan aktif cinsel yaşantısı olan her kadın bu riski taşır. Ancak bazı etmenler ektopik gebeliği daha muhtemel hale getirebilir. Dış gebeliğe neyin sebep olduğuna dair sorulara yanıt niteliğindeki bu faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Birden fazla kez kürtaj yaptırmış olmak
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların mevcudiyeti
  • Daha önce dış gebelik yaşamış olmak
  • Daha önce pelvik veya abdominal cerrahi operasyon geçirmiş olmak
  • Doğurganlığı artırmak için ilaç ve tedavilerle desteklenen gebelikler
  • Doğuştan veya sonradan olan üreme organlarının yapısal bozuklukları
  • Endometriozis hastalığına sahip olmak
  • Geçmişteki enfeksiyonlardan kalma yara izleri
  • Hamilelik yaşı 35 veya üzerinde olmak
  • Pelvik inflamatuar hastalığı (PID) (Yumurtalıklar ve tüpler gibi üst üreme organlarındaki enfeksiyonlar) geçirmiş olmak
  • Sigara kullanımı
  • Tüp ligasyonu veya rahim içi araç (RIA) kullanımına rağmen hamile kalmak

Bu risk faktörlerinden birine veya daha fazlasına sahip olan kişiler gebe kalmayı planladıklarında hekimleriyle görüşmeli ve dış gebelik riskini minimize etmek için gerekli önlemleri almalıdır. Eğer bu kişiler hamile kalırsa muhtemel dış gebelik ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve kontroller daha sık ve ayrıntılı şekilde yapılmalıdır.

Dış Gebelik Risk Faktörleri Nelerdir?

Normal bir gebelik sürecinde döllenme sonrası yaklaşık 4-5 gün boyunca fallop tüpünde kalır ve ardından implante için rahim boşluğuna geçer. Fallop tüplerindeki herhangi bir hasar tıkanıklığa veya daralmaya sebep olabilir. Hormonal dengesizlikler rahim ve tüplerin yapısındaki bozukluklar ve enfeksiyonlar tüplerin normal işleyişini etkileyebilir bu da ektopik gebeliğe yol açabilir. Ektopik gebelik vakalarının %98’i fallop tüplerinde gerçekleşir. Ektopik gebelikler toplamda %1 ile %2 oranında görülür ve ilk trimesterde anne sağlığı için önemli bir risk faktörüdür. Ektopik gebeliğin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte epidemiyolojik araştırmalar çeşitli risk faktörlerini ortaya koymuştur. Cinsiyet açısından aktif olan her kadın ektopik gebelik riski taşır. Diğer dış gebelik risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • 35 yaş ve üzerinde olmak
  • Sigara kullanımı
  • Düşük geçmişi
  • Endometriozis hastalığı
  • Sadece progesteron içeren kontraseptif haplarının kullanılması
  • Doğurganlık tedavisi görmüş olmak
  • Daha önce pelvik cerrahi geçirmiş olmak dahil sterilizasyon
  • Kısırlık veya tüp bebek tedavisi uygulanmış olmak
  • Rahim-yumurtalık enfeksiyonlarına sahip olmak
  • Başarısız tubal ligasyon işlemi geçirmiş olmak
  • Karın içi ameliyat geçirmiş olmak
  • Spiral kullanımı
  • Tubal cerrahi

Dış Gebelik Olduğu Nasıl Belli Olur?

Ektopik gebelik yalnızca fiziksel muayene ile teşhis edilemez. Teşhis için genellikle beta-hCG ve progesteron seviyelerini ölçen kan testleri istenir. Eğer Beta-hCG seviyeleri 2 günlük süre zarfında sabit kalır veya uygun bir oranda artış göstermez ve 1500 üzeri değerlerde vajinal ultrasonda gebelik kesesi görünmezse dış gebelik olasılığı düşünülebilir. Beta-hCG'nin beklenen biçimde yükselmemesi halinde tanısal küretaj da gündeme gelebilir. Dış gebelik ihtimaliniz varsa vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurmalı ve ilgili tetkikleri hızla gerçekleştirmelisiniz.

Gebelik sürecinde en çok merak edilen konulardan birisi beta-hCG hormonudur. Çok sayıda anne adayı beta-hCG test sonucuna bakarak hamile olduğunu öğrenir ama bu hormonun yüksek olması gebeliğin rahim içinde olduğunu garanti etmez. Dış gebelik durumunda da beta-hCG seviyesi yüksek çıkabilir. Dış gebelik belirlenmesi için tek bir beta-hCG testi yeterli değildir. Bu testin her 2 gün tekrarlanmasıyla beraber ayrıntılı ultrason ile dış gebelik olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır?

Dış gebelik tespit edilmişse üç farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Durumuna uygun olan hastalar için beklemek seçenek olabilir. Dış gebelik tedavisi ilaçla, laparoskopik cerrahi yöntemle ya da tüplerin alınmasıyla gerçekleştirilebilir.

  • Metotreksat enjeksiyonu: Uygun durumdaki kişiler için beklemek bir alternatif olabilir. Eğer hasta istikrarlı bir durumda ve uygun koşullara sahipse metotreksat enjeksiyonu ile tedavi denenebilir. Metotreksat hızlı bölünen gebelik hücrelerinin büyümesini engelleyen ve yok eden bir ilaçtır. Bu tedavi yönteminde doktorunuz size bu ilacı enjekte eder ve kullanım için hastanede kalmanız gerekebilir. Ayrıca ilacın etkili olup olmadığını belirlemek için düzenli kan testlerine ihtiyaç duyulur ve sıkı takibe alınmalısınız. Eğer ilaç tedavisi başarılı olursa, cerrahi müdahaleye gerek kalmaz.
  • Cerrahi: İlaç veya bekleme tedavisine uygun olmayan ya da ilaç tedavisine yanıt veremeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi yaklaşımda genellikle kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik operasyon tercih edilir. Eğer tüp patlamamışsa küçük bir kesikle dış gebelik materyalini boşaltıp tüpün iyileşmesine izin verebiliriz. Bu şekilde tedavi tüp çıkarılmadan uygulanabilir.
  • Tüpün Çıkarılması: Ağır hasar görmüş tüpler aynı tüpte tekrarlayan dış gebelikler, kontrol edilemeyen postoperatif kanama ve 5 cm'den büyük dış gebeliklerde tüpün çıkarılması şarttır. Mümkünse tüpün tamamının çıkarılması daha iyidir. Acil cerrahi girişim ciddi kan kaybına neden olan şok veya pre-şok durumlarındaki hastaların ya da laparoskopik aletlerin hazırlanmasına zaman yetmeyecek durumlarda gereklidir. Bu sebeple menstrüasyonun geciktiği durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır. Bu sayede erken teşhis edilen dış gebelik kadın ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.

Dış Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Peki dış gebelik ne zaman belli olur? Dış gebeliğin belirtileri genellikle hamilelik sürecinin altıncı haftasında kendini gösterir. Ancak bazı kadınlar erken dönemde ektopik gebelik belirtisi göstermezler ve bu tür durumlar genellikle ultrason sırasında fark edilir. Bu özellikle ektopik gebeliğin fallop tüplerinin dışında bir yerde oluştuğu durumlarda sıkça rastlanır. Dış gebelik belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız doğru teşhis için kadın hastalıkları ve doğum bölümünden randevu almalısınız.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9687-ectopic-pregnancy

SIK SORULAN SORULAR

Yapılan çalışmalar sağlıklı genç çiftlerin düzenli cinsel ilişki sonucunda 1 yıl içinde %85 ve 2 yıl sonunda yaklaşık %90 gebelik oranına sahip olduğunu göstermiştir. Tek taraflı tüp çıkarıldıktan sonraki 2 yıl içinde uterus içi hamilelik ihtimali yaklaşık olarak %55-68 arasında bildirilmiştir. Ancak tek bir tüpün çıkarıldığı ve diğerinin sağlam olduğu durumlarda ile her iki tüpün de sağlıklı olduğu ve hiçbir tüp operasyonu geçirmemiş olan kadınların hamilelik oranlarının karşılaştırılmasına dair spesifik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu değerlerin yaşla birlikte değişebileceğini unutmamak önemlidir. Sonuçta dış gebelik geçirilmesi kesinlikle bir daha hamile kalamayacağınız anlamına gelmez ve büyük olasılıkla tekrar hamile kalabilirsiniz.

Eğer medikal tedavi uygulandıysa en az 3 ay beklemek gerekmektedir ancak daha kısa bir sürede hamile kalındığında bu mutlaka bebekte bir problem olacağı anlamına gelmez. Laparoskopik cerrahi yöntemi kullanıldıysa iki menstrüasyon döngüsünden sonra hamile kalmak mümkündür. Eğer açık ameliyatla bir operasyon gerçekleştirildiyse yaranın iyileşmesi için yaklaşık olarak 4-6 ay beklemekte fayda var.

Kontrasepsiyon kullanımı genel anlamda ektopik gebelik riskini düşürür. Ancak kadın intrauterin kontraseptif (IUD), kontraseptif implant, yalnızca progestojen içeren hap veya sterilizasyon gibi doğum kontrol yöntemlerini kullanırken hamile kalırsa gebeliğin dış gebelik olma ihtimali artar. Eğer kadın IUD kullanırken hamilelik meydana gelirse gebeliğin yerini ve zamanını belirlemek için bir ultrason yapılmalıdır. Tüm doğum kontrol yöntemleri geçmişte ektopik gebelik yaşamış olan kadınlar tarafından da kullanılabilir.

Laparoskopi genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu işlemde cerrah karında genellikle üç küçük kesik açar. Cerrahın işlemleri görebilmesi için göbek deliği üzerindeki deliğe küçük bir teleskop yerleştirilir. Eğer dış gebelik teyit edilirse genellikle ilgili tüp çıkarılır.

Dış gebeliğin tam anlamıyla engellenmesi mümkün olmayabilir. Ancak anneler adayı Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) riskini azaltarak fallop tüplerine gelebilecek zararları ve dolayısıyla dış gebelik riskini düşürebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar pelvik inflamatuar hastalığın en yaygın sebebidir. Cinsel partnerinin kondom kullanması cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Sigaranın ektopik gebelik riskini arttırdığı bilindiği için sigarayı bırakmak ve sağlıklı bir kilo ve diyet sürdürmek de dış gebelik riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Çoğu ektopik gebelik döllenmiş yumurtanın (ovum) bir fallop tüpünün iç kısmına yapışması sonucunda oluşur. Ancak nadiren yumurtalık, rahim boynu (serviks) veya karın içinde de ektopik gebelik meydana gelebilir. Ek olarak aynı anda hem rahim içinde normal bir hamilelik (heterotopik gebelik) hem de rahim dışında bir ektopik hamilelik gelişebilir.

Dış gebelik fallop tüpünüzün yırtılmasına yol açabilir. Bu durum tedavi edilmediğinde yırtılan fallop tüpü yaşamı tehdit eden kanama olaylarına sebep olabilir.

Ayda 2 defa menstrüasyon geçirmek dış gebelik belirtisi olarak kabul edilmez. Gerçekte adet düzensizliği yaşayan kadın genellikle hamile değildir. Ancak bazı dış gebelik durumlarında vajinal kanamanın adet sanılması mümkün olabilir. Bu tür kanamalar genellikle normal bir menstrüasyon sürecinden daha az yoğundur ve karın ağrısı veya kramp ile beraber görülür. Eğer ay içinde 2 kez adet görüyorsanız ya da anormal vajinal kanama yaşıyorsanız belirtilerinizi değerlendirmek için sağlık profesyoneliyle görüşmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Hormonal dengesizlikler veya belirli sağlık sorunları gibi diğer etkenler de menstrüasyon süreçlerinde değişime neden olabilir.

4 haftalık gebelikte dış gebelik belirtileri henüz var olmayabilir. Ancak dış gebelik yaşayan kadınlarda hafiften şiddetliye değişebilen ve aralıklı ya da sürekli olan karın veya pelvik ağrı, pembe, kahverengi ya da kırmızı renkte vajinal lekelenme veya hafif kanama ve mide bulantısı ya da kusma gibi belirtiler yaşayabilir.

Dış gebelik genellikle 5 ile 10. haftalar arasında ortaya çıkar ve kendini gösterir. 5 haftalık dış gebelik semptomları arasında karın ağrısı, vajinal kanama ve omuz ağrısı bulunur. Bu belirtilerin fark edilmesi durumunda acil tıbbi yardım almak önem taşır.

Karın veya pelvik bölgesinde hafiften şiddetliye kadar değişebilen ve zaman zaman ortaya çıkan ya da sürekli hissedilen keskin bir ağrı görülür. Bu ağrının yanında parlak kırmızı veya kahverengi tonlarda olabilecek hafif ya da şiddetli vajinal kanama yaşanır. Omuzda hissedilen ağrının sebebi genellikle diyaframın yırtılması sonucu dış gebelik kaynaklı iç kanamadır. Mide bulantısı ve kusma da yaşanabilir. İç kanama sebebiyle zayıflık, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler gözlemlenebilir. Ancak bu belirtilerin düşük ya da pelvik inflamatuar hastalık gibi başka sağlık problemlerinin habercisi de olabileceği unutulmamalıdır.

7 haftalık dış gebelik belirtileri arasında en yaygını karın ağrısıdır. Keskin, kramp benzeri bir acı şeklinde kendini gösteren ağrı alt karın ya da pelvik bölgede hissedilir. Vajinal kanama da sıklıkla rastlanan bir belirtidir. Bu kanama hafif leke şeklinde olabileceği gibi yoğun bir şekilde de gerçekleşebilir ve rengi kahverengiden kırmızıya kadar değişebilir. Nadiren dış gebelik sonucu tahriş olan diyafram omuz ağrısına sebep olabilir. Mide bulantısı ve kusma da hamilelik belirtisiyle karıştırılabilen bir başka semptomdur. Baş dönmesi, halsizlik veya baygınlık hissi de dış gebelik belirtileri arasındadır. İdrar yaparken ya da bağırsak hareketlerinde ağrı veya rahatsızlık da yaşanabilir.

Dış gebelik tanısı genellikle son adet tarihinden 4-5 hafta sonra konulabilir fakat her zaman bu sürede tespit edilemeyebilir. Tanı koymak için genellikle hasta anamnezi, fiziki muayene ve ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinin kombinasyonu kullanılır. Teşhisin doğrulanması amacıyla insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonu seviyelerini ölçme için kan testleri de yapılabilmektedir. Dış gebelik belirtileri gösteriyorsanız en kısa sürede tıbbi yardım almanız çok önemlidir. Çünkü dış gebelik acil müdahale gerektiren bir durumdur ve fallop tüpünün yırtılması ve hayati risk oluşturan kanamalar gibi komplikasyonları önlemek için hızlıca tedavi edilmelidir.

Dış gebelik genellikle normal bir gebelik süresince ilerlemeyip normal bir hamilelik haline de gelmez. Çoğunlukla fallop tüplerinin yırtılması ve hayati tehlike oluşturan kanama gibi komplikasyonları engelleme amacıyla ektopik bir gebe durumunu acilen tedavi etmek gerekmektedir. Tedavi yoluna karar verilirken dikkate alınan faktörler arasında dış gebeliğin büyüklüğü ve yerleşimi, kadının sağlık durumu ve gelecekteki üreme yeteneğini koruma isteği bulunur. Eğer tedavi edilmezse dış gebelik fallop tüpünün yırtılmasına kadar büyümeye devam eder ki bu yaşamı tehdit eden bir durumdur. Ancak müdahale öncesi dış gebeliğin süresi belirsiz olup bazı hallerde kendi kendine düzeltme ihtimali vardır. Dış gebeliğin süresi kesin bir hafta sayısı değildir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Dış gebelik fallop tüplerinin yırtılması ve yaşamı riske atan kanama gibi riskleri önlemek adına hızlıca sonlandırılması gereken bir durumdur. Dış gebeliği sonlandırma metodunun seçimi gebeliğin boyutu ve konumu ile kadının sağlık durumu ve gelecekteki doğurganlık yeteneğini koruma isteği gibi faktörlere bağlıdır. Genellikle dış gebelikler ilaç tedavisi veya cerrahi yoluyla tedavi edilir. Metotreksat, erken aşama dış gebeliklerin tedavisinde sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç hamileliği büyümeyi durdurup zamanla vücut tarafından absorbe olmasını sağlar. Metotreksat genellikle enjeksiyon şeklinde uygulanır ve sağlık profesyoneli tarafından yakından izlenmesi gerekmektedir. Dış gebeliğin ilaçla sonlandırılması genellikle 1 ay ile 45 gün arasında sürebilir. Bazı hallerde ise dış gebeliği tedavi etmek amacıyla cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu operasyonlar etkilenen fallop tüpünün alınmasını (salpenjektomi) veya tüpün korunarak gebeliğin çıkarılmasını (salpingostomi) içerebilir. Eğer dış gebelik büyükse kadının durumu stabil değilse veya tüpün yırtılma riski varsa cerrahi müdahale önerilir.

Dış gebelik rahim dışında bir yerde gelişen ve hayati tehlike oluşturan bir durumdur. Bu da genellikle tüplerde meydana gelir. Yani evet dış gebelik tehlikelidir.

Dış gebelik vücuttan genellikle cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi ile atılır. Kendiliğinden atılması nadiren görülür ve bu genellikle önemli sağlık riskleri oluşturabilir.

Her kadın dış gebelik riski altındadır fakat özellikle tüp bebek tedavisi görenler daha önce dış gebelik yaşamış olanlar ya da pelvik inflamatuar hastalığı olanlar daha yüksek risk altındadır.

Dış gebelikte karın şişmesi gibi belirtiler görülebilir ancak her durumda olmayabilir. 

Dış gebelik kendi kendine geçmez ve tıbbi müdahale gerektirir.

Dış gebelik testinde hCG hormonu pozitif çıkar çünkü bu durumda da vücut hamile olduğunu düşünür.

Adetten kaç gün sonra dış gebeliğin belli olduğu değişkenlik gösterir. Genellikle 4-12 hafta arasında belirti vermeye başlar.

Ultrason muayenesi, dış gebeliği teşhis etmek için en yaygın kullanılan yöntemdir.

Dış gebeliğin ne kadar süreceği tamamen kişinin sağlık durumuna ve tedaviye yanıtına bağlıdır. Ancak genellikle 6-16 hafta arasında sonlanır.

Dış gebelik, özellikle tüp bebek tedavisi görenlerde ve daha önce dış gebelik yaşamış olanlarda daha sık görülür.

Dış gebeliğin maksimum süresi genellikle 16 haftadır ancak bu durum kişiden kişiye değişebilir.

Dış gebelik, bir kadının ileride hamile kalmasını engellemez fakat tekrarlayan dış gebelikler ya da komplikasyonlar doğurganlığı etkileyebilir. Bu nedenle, dış gebelik geçiren bir kadın doktorunun tavsiyelerini dikkatlice takip etmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.02.2024 15:33Yayınlanma Tarihi: 29.02.2024 13:04
Yorum Ekle


KATEGORİLER