444 3 703

Genital Siğil Nedir? Genital Siğil Tedavisi Nasıldır?

Bilgi Talep Formu

 

Parazitler, virüsler, bakteriler ve enfeksiyonlar gibi bulaşıcı hastalıklar vücudun çeşitli alanlarından deriye hatta beyne kadar belirgin semptomlar oluşturabilir. Genital bölgedeki enfeksiyonlar da kişinin yaşam kalitesini ve sağlığını negatif yönde etkileyen ciddi durumlardan biridir. Genital siğil bu bölgede görülen virüs kaynaklı enfeksiyonlardır ve hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilir. Makat bölgesinde bulunan genital siğiller kaşıntı, tahriş ve bazen kanama şeklinde belirti verebilir. Human Papilloma Virus veya HPV olarak bilinen virüs ise genital siğillerin başlıca sebebidir. Hem kadın hem de erkeklerde genital siğil belirtileri ve tedavi sürecini sizler için derledik.

Genital Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Genital bölgede siğil çok sayıda türe sahiptir ve bu çeşitlilik genellikle Human Papilloma Virus (HPV) türlerine bağlıdır. Genital siğil çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Kondiloma Akuminata: Genital siğillerin en sık rastlanan çeşididir. Genellikle düz ya da karnabahar benzeri bir görüntüye sahiptir ve çoğunlukla HPV türleri 6 ve 11 tarafından oluşturulur.
  • Papüler Siğiller: Bu siğiller genellikle et renginde veya beyazdır ve sıklıkla gruplar halinde bulunur. Yüzeyleri düz olup genellikle penis, vajina girişi ya da anüs çevresinde yer alır.
  • Plan Siğiller: Bu siğil türü genellikle düzdür ve sıklıkla vulva veya penis başında görülür.
  • Keratotik Siğiller: Bu siğiller genellikle sert, kalın ve karnabahar gibi bir görünüme sahiptir. Anüs çevresinde veya peniste yaygındırlar.
  • İç Siğiller: Vajina, rahim ağzı veya anal kanal gibi vücudun iç bölgelerinde bulunan siğiller genelde ağrısızdır ve sağlık uzmanı tarafından teşhis edilmedikçe fark edilmeyebilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda genital siğil belirtileri genellikle vajinanın dudakları, anüs ve vajina arasındaki bölgede, anal kanalda, vajina duvarlarında ve serviks (rahim ağzı) alanında görülür. Erkeklerde penis, skrotum (testis kesesi) ve anüs bölgesinde HPV'nin etkileri görülür. Oral yol ile HPV enfekte bir kişiye maruz kalanlar ağız, dil ve boğazda siğil oluşumuna rastlayabilir. Genital bölgelerde siğilin yanı sıra vajinal akıntı, kaşıntı, yanma ve kanama yaygın belirtilerdir.

Genital Siğil Neden Oluşur?

“Vajinada siğil neden olur?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasındadır. Siğiller insan papillomavirüs (HPV) adlı virüsün bir kişiyi enfekte etmesi sonucu meydana gelir. HPV'nin genital bölgeyi etkileyen 40'tan fazla çeşidi bulunur. Bu çeşitlerin sadece birkaçı siğil oluşturur. HPV temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Bir kişi HPV'ye yakalandığında herhangi bir belirti göstermeyebilir ve bu virüsü cinsel yolla eşine bulaştırabilir. Virüs birçok kişide belirti vermeden kendiliğinden yok olabilir ancak bazı durumlarda siğil oluşmasına sebep olabilir. Cinsel bölgenin temas etmesi virüsün bulaşmasını sağlar ve bu küçük boyutlu virüs ciltteki ufak yaralardan ve çatlaklardan kolayca geçip vücuda girebilir.

Genital Siğil İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Cinsel yaşamı aktif olan kişilerin büyük çoğunluğu hayatlarında en az bir kez HPV ile karşılaşır. Genital siğil oluşturan HPV türüne maruz kalanlar genital siğil riski taşır. Bazı risk faktörleri HPV ile karşılaşma ihtimalini arttırır. Başlıca risk faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Korunmasız cinsel ilişkiye girmek,
  • Genital siğillerden farklı cinsel yolla bulaşan bir hastalığı bulunmak,
  • Erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak,
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkların olması ya da bu tür tedaviler almak (kemoterapi gibi).

Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle siğillerin görülmesiyle tanı konulur. Ancak bazen biyopsi gerekebilir. Bunun yanında hastanın cinsel geçmişi de sorgulanarak risk faktörleri belirlenir. Kadınlarda siğillerin genital organların daha iç kısımlarında da bulunabileceği göz önünde bulundurularak pelvik muayene yapılabilir. Muayenede doktor genital bölgedeki siğilleri daha iyi görebilmek için asidik bir solüsyon uygulayabilir. Ayrıca hastaya Pap testi de yapılabilir. Bu işlemde doktor spekulum adlı bir aleti hastanın vajinasına yerleştirerek vajina ve rahim arasındaki dokuları daha iyi inceleyebilir. Spekulum ile yapılan inceleme sırasında serviks üzerinden bir fırça yardımıyla doku örneği alınır. Bu doku örneği HPV'nin varlığını belirlemek için özel tekniklerle incelenir. Test sonucunda anormal hücreler (HPV ile enfekte olan hücreler) tespit edilirse daha detaylı inceleme yapmayı sağlayan kolposkopi gibi yöntemlere başvurulabilir. Eğer serviks kanseri şüphesi varsa, vücutta HPV'ye ait genetik materyali bulmak için HPV DNA testi yapılabilir. Bu tanı metotları genital siğil ve serviks kanseri gibi HPV ile ilişkili hastalıkların teşhisinde kullanılan önemli araçlardır.

Genital Siğil Tedavisi Nasıldır?

Peki genital siğil nasıl geçer? Genital siğil tedavisi için kullanılan yöntem kişinin semptomlarına, siğillerin büyüklükleri ve yerleşim alanlarına bağlıdır. Tedavi yaklaşımları genellikle siğillerin dondurulması, elektrokoagülasyon, lazer tedavisi veya cerrahi müdahaleyle siğillerin alınmasını kapsar. Genital siğil tedavisinin şekli büyümelerin boyutuna, miktarına ve yerleşimine göre değişkenlik gösterebilir. Uygulanan başlıca tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Siğilleri ortadan kaldırmak için reçete edilen genital siğil kremi ve solüsyonlar kullanılabilir. Bu ilaçların genel amacı siğilleri yok etmek veya bağışıklık yanıtını güçlendirmektir.
  • Kriyoterapi işleminde sağlık uzmanı siğili dondurur. Çoğunlukla bu işlem sıvı azot aracılığıyla gerçekleştirilir.
  • Elektrokoagülasyon yöntemi elektriksel akım kullanarak siğilin yakılmasını içerir.
  • Lazer terapi ise lazer enerjisi ile siğilin yakılmasını sağlar.
  • Cerrahi eksizyon yönteminde de genellikle lokal anestezi altında cerrah tarafından siğil kesilip çıkarılır.

HPV Enfeksiyonu Genital Siğil Dışında Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Genital siğil yorumları ve uzman görüşlerine göre HPV'ye maruz kalan kişiler genellikle birkaç yıl içerisinde bu virüsten kurtulur ancak bazen virüs vücutta kalabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. HPV'nin bazı türleri genital siğilleri oluştururken diğer türleri kansere sebep olabilir. Bazı HPV alt türleri genital siğil oluştururken diğerleri kansere neden olabilir. Serviks, anüs, ağız ve penis kanserlerinin çoğu HPV enfeksiyonuyla doğrudan bağlantılıdır. Özellikle serviks kanseri kadınlarda sıklıkla HPV ile ilişkilendirilir. Kadınların 30 yaşından sonra düzenli olarak Pap smear testi yaptırmaları ve böylece serviks kanserini erken teşhis etmeleri oldukça önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki her siğil HPV değildir. Yalnızca erken teşhis adına önlem almak önemlidir.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/symptoms-causes/syc-20355234

Genital siğilden şikayetçiyseniz genital siğil ameliyatı hakkında bilgi almak için "Genital Siğil Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımızı okuyabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

SIK SORULAN SORULAR

Genital siğillerin hamilelik esnasında ekstra bir problem oluşturması oldukça seyrek bir durumdur. Ancak nadir de olsa siğiller büyüyebilir ve idrar yapmayı zorlaştırabilir. Vajinadaki siğiller doğum esnasında vajinal dokunun genişlemesini engelleyebilir. Vajina dudaklarında bulunan siğiller doğum sırasında aşırı genişleme nedeniyle kanayabilir. Çok nadiren genital siğili bulunan annenin bebeği boğazında siğil geliştirebilir. Bu siğiller bebeğin hava yolunu tıkamaması için cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Genital siğil oluşumunu önlemek mümkündür. Genital siğiller genellikle cinsel yolla bulaşan bir tür virüs olan insan papilloma virüsü (HPV) tarafından neden olunur. Bu riski azaltmanın yollarından biri cinsel ilişkide korunmadır. Bu korunmanın bir yolu olan kondom kullanımı HPV'nin bulaşma riskini azaltabilir fakat kondom virüsün bulaşabileceği tüm alanları kaplamadığı için tam koruma sağlamaz. Bir diğer önleme yolu da HPV aşısıdır. 9 yaş ve üzeri herkese önerilen HPV aşısı genellikle genital siğiller ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir.

Genital siğil bağışıklık sistemi zayıflamış ve HPV’nin bulaştığı hem erkek hem de kadınlarda görülebilir.

Genital siğil vücutta farklı bölgelerde ortaya çıkabilir. Bu durumun tedavisi için atılması gereken ilk adım kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmak olmalıdır. Ancak uygulanacak tedavi siğilin oluşum gösterdiği bölgeye göre farklı uzmanlık alanları tarafından da uygulanabilir. Örneğin anal bölgede oluşum gösteren genital siğile genel cerrahi uzmanı ağız içinde oluşum gösteren genital siğile de kulak burun boğaz doktoru muayene ve tedavi uygular.

Genital siğiller hem kendiliğinde geçebilir hem de tedavi uygulanabilir. Ancak tedavi uygulanmasına rağmen yıllar süren genital siğiller de bulunur. Çünkü tamamen tedavi edildiğinde de tekrar edebilir genital siğiller.

Tam tedavi sürecine rağmen tekrarlayabilir.

HPV aşısı genital siğillerden korunmanın en etkili yoludur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 01.03.2024 14:45Yayınlanma Tarihi: 29.02.2024 13:06
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!