Baş dönmesi denge kaybı ve sersemlik hissiyle karakterize bir durumdur ve çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Gün boyunca yaşanan yorgunluk, ani hareketler, çok fazla süre aç kalmak ve kan şekeri düşüklüğü gibi faktörler genellikle baş dönmesine yol açar. Ancak bu tür baş dönmeleri genelde geçicidir ve herhangi bir hastalığın belirtisi olmayabilir. Fakat sıkça tekrarlanan ve nedensiz baş dönmeleri bazı hastalıkların işareti olabilir, bu yüzden görmezden gelinmemelidir. Konu hakkında sıklıkla merak edilen “Baş dönmesi neden olur?” sorusunun yanıtını ve tüm merak edilenleri sizler için derledik.
Baş dönmesi kişinin etrafının döndüğünü algılama, yön veya yer bilincinin değişimini içerir. Genellikle duyu organlarıyla özellikle gözler ve iç kulaklarla ilişkilidir. Baş dönmesi yaşayan bir kişi genellikle sağlıklı bir şekilde ayakta duramaz. Gözler ve kulaklarla bağlantılı olarak ortaya çıkabilir ve bazen bayılmaya neden olabilir. Baş dönmesinin semptomları genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Bunun yerine baş dönmelerinin altında yatan sebeplerin belirlenmesi önemlidir.
Baş dönmesi çeşitli belirtilerle kendini gösteren bir problem olup altında farklı nedenler bulunabilir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
Baş dönmesi genellikle iç kulak problemleri, vertigo, migren, enfeksiyonlar, sakatlıklar, tansiyon sorunları, stres, aşırı yorgunluk, uzun süreli susuzluk, anemi, kan şekerindeki değişimler, beyin sarsıntısı, alkol tüketimi ve yoğun egzersiz sebebiyle oluşur. Baş dönmesine yol açan genel durumlar ise şöyledir:
“Sürekli baş dönmesi neden olur?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Siz de kronikleşmiş baş dönmesi yaşıyorsanız bu aşağıdaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. (En doğru bilgi için mutlaka doktor kontrolüne girmelisiniz.)
Baş dönmesinin nedenini belirlemek için öncelikle doğru bir tanı konmalıdır. Bu tanılama sürecinde çeşitli testler uygulanır. İlk olarak işitme ve denge testleri yapılır. Ardından göz ve kafa hareketi testi, postürografi ve döner sandalye testi gerçekleştirilir. Eğer doktor felç veya kafa travması ihtimali üzerinde duruyorsa MR veya CT taraması istenebilir. Ayrıca enfeksiyon olup olmadığına dair belirleme yapmak için çeşitli kan testleri gerekebilir. Tedavi süreci teşhis sonrası bir uzman doktor tarafından planlanır.
Eğer baş dönmesinin altında yatan bir sağlık sorunu yoksa genellikle evde kullanabileceğiniz doğal yöntemler baş dönmesini hafifletebilir. Evde uygulanabilecek baş dönmesine yardımcı olacak yöntemler aşağıdaki gibidir:
Baş dönmesi çoğunlukla kendi kendine geçer veya evde uygulanabilen yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak sık tekrarlanan ve yaşamınızı olumsuz etkileyen baş dönmeleri tedavi edilmeyen baş dönmeleri çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Denge problemleri yüzünden düşme ve yaralanma riskiniz artabilir. Araç kullanmayı tehlikeli hale getirebilir. İş yaşamınızı ve günlük görevlerinizi düzgün bir şekilde yerine getirmenizi engelleyebilir.
“Hamilelikte baş dönmesi neden olur?” sorusunun yanıtı da merak edilen konulardandır. Hamilelik sürecindeki baş dönmelerinin temel nedeni hormonal değişimler, alçak kan şeker seviyeleri, düşük tansiyon veya artan kan hacmi gibi etkenlere dayanabilir. Hamilelik boyunca yükselen progesteron seviyeleri de baş dönmeye sebep olabilmektedir.
KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dizziness/symptoms-causes/syc-20371787
"Baş dönmesine ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız "Baş Dönmesini Azaltmak İçin Ne Yapmalıyız?" başlıklı yazımızı okyabilirsiniz.
Baş dönmesi genellikle ciddi sağlık sorunlarına işaret etmez ancak tedavi edilmediği takdirde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir.
Limon kürü ve zencefil çayı gibi doğal ürünler, baş dönmelerini önlemek adına kullanılabilir.
Baş dönmesi genelde kısa süreli bir rahatsızlık olmasına rağmen, eğer haftalar boyunca düzenli olarak baş dönmesi yaşıyorsanız bir doktora görünmelisiniz.
Baş dönmesinin ilk akla getirdiği uzmanlık alanı genellikle nörolojidir. Ancak nörolojik bir sorun tespit edilemezse kulak burun boğaz doktorları da başvurabileceğiniz uzmanlar arasındadır.
Çocuklarda baş dönmesine; iç kulak enfeksiyonları, migren, hızlı büyüme evreleri, denge problemleri veya sinüzit gibi durumlar sebep olabilir. Çok nadiren de olsa ciddi nörolojik sorunlar baş dönmelerine yol açabilir.
Çocuklardaki baş dönmelerini hafifletmek için öncelikli olarak altta yatan sebep belirlenmelidir. Tedavi yöntemi, sorunun kaynağına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Doktor tavsiyesine uygun ilaç kullanımı veya belirli fizik tedavi yöntemleri çocukların baş dönmelerini hafifletebilir.
Ani baş dönmesine yol açabilecek pek çok faktör bulunmaktadır. İç kulak rahatsızlıkları, özellikle benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) olarak adlandırılan durum en sık rastlanan sebepler arasındadır. Ayrıca iç kulak enfeksiyonları, migren krizleri, düşük kan şekeri, alçak ya da yüksek tansiyon gibi durumlar da bu belirtiye neden olabilir.
Baş dönmesi ve mide bulantısı genellikle birbiriyle bağlantılıdır ve çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşebilir. Bu durum, iç kulakta meydana gelen problem, tansiyon düşüklüğü, dehidratasyon, migren, ani hareketler veya bazı ilaçların yan etkileri gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Baş dönmesine eşlik eden göz kararması ise genellikle kan basıncının aniden düştüğünü gösterir. Bu durum, uzun süre ayakta kaldıktan sonra hızlıca oturmak veya kalkmak gibi eylemler sonucunda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, diyabet veya kalp hastalıkları gibi daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceği için bu tür semptomlarla karşılaştığınızda mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önerilir.
Hamilelik süresince yaşanan baş dönmelerini hafifletebilmek adına su tüketimi arttırılmalı, ayağa yavaşça kalkılmalı ve düşük kan şekeri durumları önlenmelidir. Ayrıca uyurken vücudun daha yüksek bir pozisyonda tutulması da faydalı olabilir. Ancak herhangi bir sağlık sorununda mutlaka bir doktor görüşü alınmalıdır.
Ayağa hızlıca kalkmak esnasında yaşanan baş dönmelerinin sebebi, pozisyon değişikliği sonucu kan basıncının düşmesi olabilir. Bu durum genellikle düşük tansiyon, su kaybı veya iç kulak problemleri gibi durumlarda daha belirgin olabilmektedir.
Sürekli ve ağır baş dönmeleri durumunda bir nörolojik denge uzmanına (iç kulak uzmanı) ya da bir kulak burun boğaz specialistine başvurmak gerekebilir. Ek olarak baş dönmeleri farklı ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğinden dolayı her zaman bir doktordan yardım almak önem taşır.