444 3 703

Vajinal Akıntı Neden Olur? Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

 

Vajinal akıntı normal bir vücut işlevi olarak her kadında görülebilen ve genellikle düzenli bir durumdur. Ancak bazı akıntı tipleri enfeksiyonlara yol açabilir. Anormal akıntılarda renk sarı ya da yeşildir. Akıntının kıvamı da koyudur ve kötü kokuludur. Bu tür anormal akıntılara genellikle maya veya bakteriyel enfeksiyonlar sebep olur. Herhangi bir anormal ya da kötü kokan akıntının fark edilmesi durumunda en doğru adım sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Peki vajinal akıntı neden olur? Sağlıklı bir vücut fonksiyonu olan normal vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme ve koruma mekanizmasıdır. Cinsel uyarılma, yumurtlama gibi durumlar, egzersiz yapma, doğum kontrol hapları kullanma ve duygusal stresin artışına bağlı olarak akıntının miktarında artış normaldir. Anormal vajinal akıntının ana nedeni genellikle bir enfeksiyondur. Vajinanın normal bakteri dengesindeki değişiklikler akıntının kokusu, rengi veya kıvamını etkileyebilir. Normal vajinal floranın dengesini bozan bazı faktörler ise şöyledir:

  • Antibiyotik veya steroid kullanımı
  • Bakteriyel vajinozis
  • Banyo köpüğü, kokulu sabun ve losyonların kullanımı ya da vajinal duş yapma
  • Cerrahi sonrası pelvik enfeksiyon
  • Diyabet
  • Doğum kontrol hapları
  • Klamidya veya gonore
  • Maya enfeksiyonları
  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
  • Rahim ağzı kanseri
  • Trichomonas enfeksiyonu
  • Vajinal atrofi (Menopoz döneminde vajinal duvarların incelmesi ve kuruması durumu)
  • Vajinit (Vajina içindeki veya çevresindeki tahriş durumu)

 

Bakteriyel vajinozis: Bakteriyel vajinozis yaygın olarak görülen bir bakteriyel vajinal enfeksiyondur. Belirti göstermeyebilen bu durum bazen keskin, kötü ve balık benzeri bir kokuyla kendini belli eden bir vajinal akıntıya neden olabilir.

Trichomonas Vajiniti: Trichomonas vajiniti başka bir enfeksiyon çeşididir. Bu enfeksiyona sebep olan tek hücreli protozoa grubuna ait bir organizmadır trichomonas. Genellikle cinsel temas ile bulaşıyor olsa da ortak kullanılan havlu veya mayolar yoluyla da yayılabilir. Bu durum genellikle kötü kokulu sarı veya yeşil renkte akıntıya neden olur. Bazı kişilerde herhangi bir belirti gözlemlenmezken vajina ve vulvada sıkça görülen belirtiler arasında ısı artışı, kızarıklık, vajinal kaşıntı ve ağrı yer alır.

Maya Enfeksiyonları: Maya enfeksiyonu beyaz peynirimsi bir akıntının yanında yanma ve kaşıntı hissine sebep olan vajinal mantar tipi bir enfeksiyondur. Vajinada normal olarak bulunan mayaların anormal derecede çoğalması sonucu bu tür enfeksiyon belirtileri gözlemlenebilir. Stres, şeker hastalığı, doğum kontrol haplarının kullanımı, gebelik ve özellikle 10 gün ve daha uzun süreli antibiyotik kullanımı vajinal floranın dengesini bozarak maya enfeksiyonlarına yol açabilir.

Gonore (Bel Soğukluğu) ve Klamidya: Bel soğukluğu ve klamidya, cinsel yolla bulaşan hastalıklardır ve anormal vajinal akıntılara sebep olabilir. Genellikle bu tür akıntılar sarı, yeşilimsi veya bulanık görünümdedir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID): Pelvik inflamatuar hastalık genellikle cinsel ilişki yoluyla yayılan bir enfeksiyondur. Bakterilerin vajina ya da diğer üreme organlarında yaygın bir enfeksiyona neden olduğu durumlarda PID ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle ağır ve kötü kokulu bir akıntıya sebep olur.

Human Papilloma Virüs (HPV) Enfeksiyonu veya Rahim Ağzı Kanseri: HPV enfeksiyonu, HIV belirtilerine benzer belirtiler gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen cinsel yolla bulaşan bir virüs enfeksiyonudur. Rahim ağzı kanseri hoşa gitmeyen bir koku eşliğinde kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntının ortaya çıkmasına neden olabilir. Rahim ağzı kanseri her yıl yapılan Pap smear ve HPV testleri aracılığıyla rahatlıkla tespit edilebilir.

Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

Vajinal akıntının tedavisi akıntının kaynağına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eğer akıntı maya enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa genellikle vajinal kokulu akıntı için ilaç, krem veya jel uygulamalı tedavi verilir. Bakteriyel vajinozis durumunda ise antibiyotikler oral olarak verilir veya antibiyotik içerikli kremler kullanılır. Trichomoniasis genelde metronidazol (Flagil) veya tinidazol (Tindamax) adlı ilaçların oral yoluyla alınması ile tedavi edilir. Kadınların vajinal akıntının nedenini belirlemesi önemlidir. Kontroller sırasında rahim ve vajina muayenesi de dahil olabilir.

Vajinal akıntılara neden olan durumları önlemek adına da vajina düzenli bir şekilde hafif bir sabun ve ılık su ile temizlenmelidir. Kokulu sabunlar ve parfümlerden kaçınılmalıdır. Vajinal duş veya köpüklü banyolardan uzak durulmalıdır. Bakterilerin vajinaya girişini ve enfeksiyon oluşumunu engellemek için tuvalet sonrasında temizlik her zaman ön taraftan arka tarafa doğru yapılmalıdır. %100 pamuklu iç çamaşırı giymeli ve çok dar kıyafetlerden sakınılmalıdır.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4719-vaginal-discharge

SIK SORULAN SORULAR

Vajinal akıntı her yaş grubuna dahil olan kız çocuklarına da görülebilir. Aileler genellikle çocuğun yaşını bahane ederek bu durumu göz ardı edebilirler. Ancak, bir akıntının varlığı çocuğun yaşam kalitesini negatif yönde etkileyebilir. Bu yüzden çocukta herhangi bir akıntının yanı sıra yanma ya da kaşıntı gibi belirtiler varsa durum ciddiye alınmalıdır.

Her gün ortaya çıkan veya 3 aydan daha uzun süren vajinal akıntılara sürekli akıntı denir. Bu durumda tedaviye yanıt vermemeniz mümkündür. Dahası, durumun tedavi sonrasında bile sıkça tekrarlanması sürekli bir vajinal akıntının varlığını işaret eder. Bu duruma da vajinanın detaylı olarak muayene edilmemesi ve tedavi uygulanmaması sebebiyet verir. Geçmeyen vajinal akıntı durumunda da vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır.

Smear testi serviks bölgesinden hücre örnekleri toplama işlemidir. Bu numuneler ağrısız bir şekilde ve sadece 5-10 saniye içinde bir fırça yardımıyla toplanır. Rahim ağzı, rahmin vajina içerisinde bulunan bölümüdür ve spekulum kullanılarak gözle görülür hale getirilir. Muayene esnasında, doğum yapmamış kadınların rahim ağzı genellikle delikli bir yuvarlak yapı olarak belirirken doğum yapmış olan kadınlarınki ise genellikle yatay bir çizgi şeklinde görünür.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.03.2024 18:42Yayınlanma Tarihi: 04.03.2024 17:19
Yorum Ekle


KATEGORİLER