444 3 703

Yumuşak Doku Tümörü Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Yumuşak doku tümörü ameliyatı vücuttaki belirgin bölgelerde görülen tümörlerin çıkarılmasını içerir. Bu dokuda beliren tümörler genellikle benign (iyi huylu) olarak adlandırılırken, seyrek durumlarda malign (kötü huylu) tümörler de oluşabilir. Benign tümörler genellikle yavaş büyür ve diğer dokulara zarar vermez. Hayati bir risk taşımadıkları ve diğer organlara yayılmadıkları için iyi huylu olarak kabul edilir. Tümörün ameliyatla çıkarılmasının ardından hastalar sürekli takibe alınır ve bu izlem sonucunda tekrarlama şansının düşük olduğu görülür.

Öte yandan bu tümörler ortaya çıktıkları doku tipine bağlı olarak farklı şekillerde adlandırılabilir. Yağ, sinir, fibröz doku, kas dokusu ve damarlar bunlardan bazılarıdır. Ayrıca tümör benzeri başka hücre topluluklarının da oluşabileceği bilinmektedir. Lokal agresif adı verilen ve bulundukları bölgeye zarar veren tümörler de mevcuttur. Bu tür tümörlerin çıkarılmasının ardından tekrarlama olasılıkları vardır ve bu olasılık doğru bir şekilde çıkarılmış olsalar bile yüksektir.

Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Nedir?

Bu dokularda daha çok benign tümörlerin görüldüğü bilinse de nadiren malign tümörler de ortaya çıkabilir. Malign tümörler genellikle derin yerleşimli olup benign olanlara kıyasla daha hızlı büyür ve daha fazla ağrıya sebep olur. Eğer deneyimli bir tümör cerrahı tarafından çıkarılmazlarsa, tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca diğer organlara metastaz yapma riskleri de sıklıkla mevcuttur, en çok akciğerlere yayıldıkları gözlenmiştir. Sonrasında hastanın yaşamını tehdit edebilirler. Malign tümörler de benign olanlar gibi bulundukları dokuya bağlı olarak adlandırılırlar.

Bu tür bir durumda hasta durumu detaylı bir şekilde izlenmekte ve gereken tedaviler uygulanmaktadır. Muayenelerin ardından hastaya bir tedavi planı oluşturulur. Bu plana göre ilerleme sağlanarak yaşamsal riskler minimize edilir. Duruma bağlı olarak cerrahi müdahaleler de gerçekleştirilebilir. Genellikle tümörler cerrahi yöntemlerle alınır. Tümör çıkartıldıktan sonra patoloji bölümü tarafından detaylı bir inceleme yapılır ve sonuçlarına göre ek radyoterapi ve/veya kemoterapi tedavisi planlanabilir. Hastalar belirli periyotlarla kontrol için çağrılırlar. Bu süre genellikle üç ayda birdir çünkü bazı tümörlerin nüksetme olasılığı bulunmaktadır.

Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Öncelikle tümörün tipini ve durumunu belirlemek için çeşitli incelemeler yapılmaktadır. Şikayetler değerlendirilir ve sonuçlar analiz edilir. Görüntüleme teknikleri kullanılarak ayrıntılı bir analiz gerçekleştirilir ve bu sayede tümör hakkında detaylı bilgi elde edilir. Teşhis için biyopsi uygulanır ve bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılır. Alınan örnek incelenir ve sonuçlara göre tedavi planı belirlenir.

İyi huylu tümör dokusu bile olsa genellikle tamamının cerrahi yöntemlerle alınması gerekir. İyi huylu tümörlerde genellikle kemoterapi ve radyoterapiye ihtiyaç duyulmaz. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesi radyoterapi uygulanabilir. Hastanın durumu ve tümörün hangi evrede olduğuna bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir. Daha sonra ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat süresi, tümörün yerine bağlı olarak 30 dakika ile 4 saat arasında değişebilir.

Yumuşak Doku Tümör Ameliyatından Sonra Hastanın Yaşama Şansı Nedir?

Yumuşak doku tümör ameliyatından sonra hastanın yaşama şansı nedir?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Yumuşak doku tümörlerinin tedavisi oldukça karmaşıktır ve hastanın yaşama şansı birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında tümörün tipi, büyüklüğü, konumu ve yayılım durumu hasta üzerinde uygulanan tedavi yöntemleri ve hasta genel sağlık durumu bulunmaktadır. Ameliyat sonrası yaşam beklentisi genellikle olumlu olsa da hiçbir hekim veya uzman net bir süre veremez. Her vaka benzersiz olduğu için doktorlar yalnızca genel tahminlerde bulunabilir. En doğru tedavi sürecini yöneten doktor tarafından verilebilir.

Yumuşak Doku Tümör Ameliyatı Riskli midir?

Her ameliyatta olduğu gibi yumuşak doku kanseri ameliyatında da bazı riskler bulunur. Bu riskler hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterir.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/soft-tissue-sarcoma/diagnosis-treatment/drc-20377730

Bilgi talep formu doldurarak yumuşak doku tümörü ameliyatı için randevu alabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:38Yayınlanma Tarihi: 08.03.2024 17:34
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!