444 3 703

Ramazanda Meyve Ne Zaman Yenmeli?

 

Meyvelerin genel sağlık üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz bir gerçek. Ancak meyvelerden maksimum düzeyde fayda sağlamak için nasıl ve ne zaman tüketileceği konusunda bilgi sahibi olmak önemli. Yani sadece meyve yeme isteği ile hareket etmek yetmez. Daha enerjik hissetmek ve sindirim sorunları yaşamamak için doğru zamanda ve doğru şekilde meyve tüketmeye dikkat edilmelidir. Meyve tüketimi doğru yöntemle beslenme rutinine dahil edildiğinde meyvelerden alınan vitamin oranı artar ve sindirim sistemi de desteklenir. Bunun yanında lif, potasyum, vitamin C, folik asit ve daha pek çok besin maddesi açısından zengin olan meyveler hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluştururken kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini ve yüksek tansiyonu azaltır. Ancak hem günlük yaşamda hem de Ramazanda meyve tüketimi dikkatsiz bir şekilde yapıldığında vücuda zarar verebilir. İşte bu noktada uygulanması gereken kurallar:

  • Meyveleri aç karnına ve başka bir şeyle beraber tüketmemek gerekir. Çünkü meyveler sindirim sürecini hızlandırır ve vücut farklı enzimleri salgılar. Meyvelerde bulunan basit şekerlerin vücut tarafından tamamen emilmesi gereklidir. Tek başına tüketildiğinde mideniz meyvenin lif ve basit şekerlerini daha kolay işleyebilir. Bu nedenle bu kural meyveden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için oldukça önemlidir. Eğer meyveleri yemeğe yakın bir zaman diliminde veya büyük bir öğünden hemen sonra tüketirseniz ve diğer yiyeceklerle karıştırırsanız mide içerisinde uzun süre kalmak zorunda olan meyveler çürümeye başlar ve fermentasyona uğrayabilir. Hazımsızlık, mide yanması, geğirti gibi sorunlarınız varsa bunların sebebi meyveleri diğer yiyeceklerle karıştırarak tüketiyor olmanızdır. Ayrıca bu tarz sindirim problemleri ileride daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • İftarda ağır yemeklere yönelmek yerine mideyi hazırlamak adına hafif bir meyve tüketimi yapılabilir. İftardan sonraki 15-20 dakikalık bekleyiş süresinin ardından meyve tüketmek sindirim sistemi açısından faydalı olacaktır.
  • İftar ve sahur arasında 1-2 saatlik süre zarfıyla planlanan küçük öğünler kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Bu öğünlerde meyve tüketmek vitamin-mineral alımını artırabilir ve vücudun su ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir.
  • Sahurda lifli gıdalar içeren meyveler tüketmek uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ancak, asidik meyvelerin mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği için sahurda daha az asidik olan meyveler tercih edilmeli.
  • Eğer Ramazan ayı yaz mevsiminde geçiyorsa yüksek su içeriğine sahip olan meyveler (karpuz, çilek, şeftali gibi) susuzluğu giderme ve vücuttaki su ihtiyacının bir kısmını karşılama konusunda faydalı olabilir.
  • Ana yemekten hemen sonra meyve tüketmek midede fermentasyona sebep olabilir. Bu da mide ekşimesi, şişkinlik ve gaz problemleri yaratabilir. Bu nedenle ana yemekten 1-2 saat sonrasında meyve tüketilmelidir.

Ramazanda Meyve Nasıl Tüketilmeli?

  • Ramazan sürecinde kilo vermek hedefleniyorsa meyve tüketimine ağırlık verilerek meyvede bulunan lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi yaşanabilir. Bu da iftar ve sahur boyunca daha az kalori almayı sağlayarak kilo verme sürecini destekleyebilir. Özellikle yemekten önce meyve tüketmek bu etkiyi artırabilir.
  • Tip2 diyabet hastalarında başka bir öğünde meyve tüketimi kan şekerini dengelemekte fayda sağlayabilir. Meyveyi protein, yağ veya lif bakımından zengin olan başka bir yiyecekle veya öğünle beraber tüketmek meyvedeki şekerin ince bağırsağa daha yavaş girmesini sağlayabilir. Bu da tek başına meyve tüketimine göre kan şekerinde daha az artışa sebep olabilir.

Ramazan boyunca sağlıklı beslenme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız "Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin 10 Öneri" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Genel inanışın aksine meyve tüketimi için en iyi olarak nitelendirilebilecek bir zaman dilimi bulunmaz. Bireyler gün içinde ne zaman meyve yerlerse meyvenin faydalarından aynı oranda yararlanacaklardır. Fakat kilo verme hedefine sahip olanlar veya diyabet hastaları meyve tüketim saati konusunda dikkatli olmalıdır.

Meyvenin sabah ya da öğleden sonra tüketilmesinin sağlık üzerindeki etkisi hakkında bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Uykudan önce tüketilen meyvenin işlenmiş gıdalara ve diğer yiyeceklere kıyasla uykuyu olumsuz yönde etkileme ihtimali daha azdır. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum içeren meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi bir uyku kalitesine yardımcı olabilir.

Diyabet hastalarının meyve tüketimi için en uygun zamanın genellikle yemeklerden önce veya 1-2 saat sonrası olduğu görüşü yaygındır. Diyabetli bireylerin meyveleri tek başına değil protein, lif veya yağ bakımından zengin diğer besinlerle birlikte alması faydalı olabilir. Ayrıca yemekten önce bir parça meyve yemek midenin daha hızlı doyma hissi yaşamasını sağlar ve bu da aşırı yeme eğilimini azaltabilir.

Genellikle belirli bir zaman diliminde meyve tüketmenin sihirli bir etkisi olmasa da kilo verme amacında olan kişiler meyve tüketim programlarını daha dikkatli bir biçimde planlayabilir. Yüksek besleyicilik değerine sahip düşük kalorili meyvelerin yemek öncesinde tüketilmesi doygunluk hissini arttırır ve bu da yemek esnasında veya sonrasında fazla miktarda yiyecek tüketme ihtiyacını azaltır.

Genellikle belirli bir zaman diliminde meyve tüketmenin sihirli bir etkisi olmasa da kilo verme amacında olan kişiler meyve tüketim programlarını daha dikkatli bir biçimde planlayabilir. Yüksek besleyicilik değerine sahip düşük kalorili meyvelerin yemek öncesinde tüketilmesi doygunluk hissini arttırır ve bu da yemek esnasında veya sonrasında fazla miktarda yiyecek tüketme ihtiyacını azaltır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.03.2024 09:41Yayınlanma Tarihi: 18.03.2024 08:37
Yorum Ekle


KATEGORİLER