444 3 703

Zayıflama İğneleri: Ozempic ve Wegovy Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1 Yorum

 

Ozempic ve Wegovy gibi enjekte edilebilir ilaçların tip 2 diyabet ve obezite tedavisi için kullanımı son dönemlerde artmış durumda. Semaglutid bazlı bir ilaç olan Ozempic, tip 2 diyabetin tedavisi amacıyla Aralık 2017'de Amerikan Gıda ve Ä°laç Dairesi (FDA) tarafından kabul gördü. Bunun yanı sıra semaglutid temelli baÅŸka bir ilaç olan Wegovy ise Haziran 2021'de FDA onayını alarak obezite tedavisinde kullanılabilir hale geldi. Her ne kadar bu iki enjekte edilebilir ilaç arasında çeÅŸitli benzerlikler bulunsa da aralarındaki bazı belirgin farklar da mevcut. Bu ilaçların iÅŸleyiÅŸ biçimlerini, ortak yönlerini ve farklılıklarını sizler için derledik.

Ozempic Nedir?

“Ozempic nedir?” sorusu merak edenler için tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılan lisanslı bir reçete ilacıdır ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Aktif maddesi semaglutid olan bu ilaç kan ÅŸekerini düzenlemeye yönelik olarak tasarlanmıştır ve ayrıca inme veya kalp krizi riskinin azaltılmasına yardımcı olabileceÄŸi bildirilmiÅŸtir. Kardiyovasküler hastalıkları olan kiÅŸilerin tedavisinde de etkili olduÄŸu belirtilmiÅŸtir. (2)

Wegovy Nedir?

Wegovy semaglutid içeren bir enjeksiyon ilacıdır. Ozempic'in tip 2 diyabet tedavisi için kullanılmasına karşın Wegovy temelde bir kilo kaybı ilacıdır. Bu iki marka aynı aktif maddeyi taşısa da farklı kullanım amaçları için resmi lisanslara sahiptir. Wegovy'yi kullanabilmek adına vücut kitle indeksinizin (BMI) 30 kg/m2 veya üzeri (obezite) olması gerekir. Ayrıca yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, PKOS, astım veya uyku apnesi gibi kilo ile iliÅŸkili durumlarınız varsa bu deÄŸer 27 kg/m2'ye (aşırı kilolu) indirilebilir. (3)

Ozempic ve Wegovy Arasındaki Fark Nedir?

Ozempic ve Wegovy birçok açıdan benzer özellikler gösterir. Her ikisi de semaglutid içerir ve enjeksiyon ÅŸeklinde uygulanır. Ancak bu iki ilaç arasındaki fark Wegovy'nin kilo verme ilacı olarak incelenip test edilmesi Ozempic'in ise diyabet tedavisi amacıyla geliÅŸtirilmiÅŸ olmasıdır. Ozempic tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanımına devam etmektedir. Özellikle kronik kilo kontrolü amacıyla tasarlanan Wegovy sadece kilo kaybı ilacı olarak reçete edilir. Wegovy'nin diÄŸer bir özelliÄŸi ise daha yüksek dozlarda kullanılabilmesidir. Wegovy'nin en yüksek dozu 2,4 mg iken bu miktar Ozempic için 1,0 mg'dır. (6)

Semaglutid (Ozempic ve Wegovy) Nasıl Çalışır?

Ozempic ve Wegovy'de bulunan semaglutid iÅŸtah düzenleyici hormon olan GLP-1'in iÅŸlevini üstlenir. Açlık hissini azaltan ve tokluk süresini uzatan beyindeki reseptörleri hedefler. Bu durum kiÅŸinin tüketim miktarını azaltmaya ve dolayısıyla vücut ağırlığını düÅŸürmeye teÅŸvik eder. Ayrıca insülin salgısını artırır ve mide boÅŸalmasını yavaÅŸlatır ki bu da kan ÅŸekerinin denetimine yardımcı olur. Semaglutid saÄŸlıklı yaÅŸam tarzına geçiÅŸ ile birlikte kullanılırken etkili olur. Bu düÅŸük kalorili diyet ve egzersizi içerir. Klinik çalışmalar kilo verme koçluÄŸu eÅŸliÄŸinde semaglutid kullanan kiÅŸilerin tek baÅŸlarına semaglutid kullananlara göre daha fazla kilo kaybettiÄŸini göstermiÅŸtir. (4)

Kilo Kaybı Ä°çin Semaglutid Ne Kadar Etkilidir?

Zayıflama iÄŸnesi içeriÄŸi olan semaglutidin vücut ağırlığını ortalama %15 oranında azalttığı belirlenmiÅŸtir. (1) Bu da onu kilo kaybı konusunda en baÅŸarılı anti-diyabetik ilaç yapmaktadır. (5) Kilo yönetimi söz konusu olduÄŸunda hangi ilacın daha etkili olacağı büyük ölçüde kiÅŸinin bireysel ihtiyaçlarına, mevcut saÄŸlık durumuna, aile geçmiÅŸi ve diÄŸer risk faktörlerine baÄŸlıdır.

Wegovy ve Ozempic Dozları Nasıldır?

Hem Wegovy hem de Ozempic haftada bir kez kendi kendine uygulanabilir ve önceden doldurulmuÅŸ enjeksiyon kalemleri ÅŸeklinde reçete edilir. Wegovy kullanıcıları genellikle ilk 4 hafta boyunca 0,25 mg'lık dozla baÅŸlar ve ardından her biri 4 haftalık olan bloklarda farklı doz seviyelerine geçerek maksimum 2,4 mg'lık (bakım dozu) doza kadar çıkar. Wegovy dozları aÅŸağıdaki gibidir:

  • 0.25 mg (ilk ay)
  • 0.5 mg (ikinci ay)
  • mg (üçüncü ay)
  • 1.7 mg (dördüncü ay)
Ozempic dozları aşağıdaki gibidir:
  • Ä°lk ay için 0.25 mg
  • Ä°kinci ay için 0,5 mg
  • BeÅŸinci aya kadar her ay için 1.0 mg
  • Duruma göre, haftada bir kez ozempic 1 mg alınabilir.

Wegovy ve Ozempic'in Yan Etkileri Nelerdir?

Zayıflama iÄŸnesi kullanıcı yorumları ve uzman araÅŸtırmaları ile iletilen yan etkileri anlamak bir ilaca baÅŸlamadan önce gereklidir. Wegovy ve Ozempic'in yaygın yan etkileri arasında tat duyusunda deÄŸiÅŸiklikler, sindirim rahatsızlıkları (ishal, gaz, mide yanması/asit reflü vb.), kusma, bulantı, yorgunluk, sersemlik veya baÅŸ aÄŸrısı bulunur. Pankreatit veya retinopati gibi nadir ama ciddi yan etkiler de mevcuttur. (5)

Ozempic ve Wegovy'nin Farklı Kullanımları Nelerdir?

Wegovy ve Ozempic aynı aktif bileÅŸeni içerse de farklı amaçlarla kullanılır. Wegovy kilo kaybını teÅŸvik etmeye ve kalp hastalıklarını önlemeye yönelikken Ozempic Tip 2 diyabet tedavisi için tasarlanmıştır.

Ozempic ve Wegovy'nin Kullanımları

Ozempic iÄŸne tip 2 diyabetli ve bilinen kalp hastalığı olan hastaları tedavi etmek amacıyla FDA tarafından onaylanmıştır. Wegovy ise obez veya aşırı kilolu yetiÅŸkinlerde uzun süreli kilo yönetimine yardımcı olmak için FDA tarafından onaylanmıştır.

Hem Wegovy hem de Ozempic iÅŸtahı azaltır ve doktorlar bunları kilo kaybına yardımcı olmak amacıyla reçete edebilir. Her iki ilaç da sindirim sürecini yavaÅŸlatarak ve iÅŸtahı azaltarak iÅŸlev görür. Bu nedenle doktorlar kilo yönetimi için herhangi birini reçete edebilir. Ancak Ozempic'in kilo kaybı için kullanılması endikasyon dışı bir kullanım olup çoÄŸu sigorta ÅŸirketi bu durumda Ozempic'i karşılamaz.

Tip 2 diyabet tedavisi için tasarlandığı halde Ozempic etkili bir kilo yönetim aracı olabilir. Bu sebeple birçok klinisyen aşırı kilolu olan Tip 2 diyabetli kiÅŸilere kilo vermelerine yardımcı olmak için Ozempic'i reçete eder. Aynı ÅŸekilde Wegovy'nin Tip 2 diyabetli hastalar için off-label kullanımında da etkili bir alternatif olabileceÄŸini gösteren çeÅŸitli çalışmalar mevcuttur. Uzun vadeli klinik araÅŸtırmalar yaÅŸam biçiminde yapılan deÄŸiÅŸikliklerle beraber 2,4 mg semaglutid alanların Tip 2 diyabet riskinin azaldığını ortaya koymuÅŸtur. Wegovy'yi bu dozda alan hastaların Tip 2 diyabet riskini %60'a kadar düÅŸürebilir. (8)

Ozempic ve Wegovy Arasında Yan Etkiler Farklı mı?

Wegovy Ozempic yan etkileri genellikle gastrointestinal karakterdedir ve bu iki ilaç arasında belirgin bir fark yoktur. Ancak Wegovy daha yüksek dozda semaglutid içerdiÄŸi için yan etkiler Ozempic'e nazaran daha ağır olabilir. Hastalar genellikle mide bulantısı, kabızlık, ishal, karın aÄŸrısı ve kusma gibi semptomlar bildirir.

Ä°laç yan etkilerinin çoÄŸu zamanla hafifler ancak yaklaşık %10'luk bir hasta grubu herhangi bir iyileÅŸme görmediÄŸi için ilacı bırakmak zorunda kalır. Aşırı durumlarda ciddi yan etkiler nedeniyle hastaneye yatış gerekebilir. Wegovy ve Ozempic'in yan etkileri hafif rahatsızlıktan ÅŸiddetli durumlara kadar deÄŸiÅŸebilir. Tedaviye baÅŸlamadan önce olası yan etkileri saÄŸlık uzmanınızla konuÅŸmanız gerekir. Bu görüÅŸme sonucunda ilaçların sizin için uygun olup olmadığı konusunda bilinçli bir karar vermeniz mümkün olacaktır. (9)

Ozempic ve Wegovy Zayıflama İğnesi Fiyatları Nelerdir?

Ozempic ve Wegovy Türkiye fiyat aralığı merak edilen bir diÄŸer konudur. Wegovy ve Ozempic fiyat aralığı belirli noktalara göre farklılık gösterir.

KAYNAKLAR

1.https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032183

2.https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1607141

3.https://www.medicines.org.uk/emc/files/pil.13801.pdf

4.https://www.nice.org.uk/news/article/nice-recommends-new-drug-for-people-living-with-obesity

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8717485/

6.https://www.ozempic.co.uk/hcp/dosing-guide.html

7.https://www.wegovy.com/

8.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19945338/

9.https://www.ashp.org/drug-shortages/current-shortages/drug-shortage-detail.aspx?id=813&loginreturnUrl=SSOCheckOnly

SIK SORULAN SORULAR

Yalnızca reçete ile verilen kilo verme ilaçları iÅŸtahı düÅŸürme, tokluk hissini artırma veya yaÄŸ emilimini engelleme gibi iÅŸlevlere sahiptir.

FDA'nın belirlemelerine göre yaÅŸam tarzını deÄŸiÅŸtirmeyi denemiÅŸ olmasına raÄŸmen BMI 30 veya üzeri, BMI 27 veya üzeri ve obeziteye baÄŸlı bir veya daha fazla saÄŸlık sorunu (yüksek tansiyon veya diyabet gibi), yalnızca yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleriyle üç ila altı ay içinde toplam vücut ağırlığının en az %5'ini kaybedemeyenler için kilo verme ilaçlarının kullanımı uygundur. Ancak tüm kilo verme tedavilerinin riskleri ve faydaları hakkında doktorla mutlaka konuÅŸulması gerekir.

Ozempic® tip 2 diyabet hastası yetiÅŸkinlerin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve 2017'den bu yana kullanılır. Beslenme düzeninin kontrolü ve egzersizle birlikte kan ÅŸekeri seviyelerini düÅŸürmekte yardımcı olur. Ayrıca tedavi tip 2 diyabetli yetiÅŸkinlerde kalp krizi ve felç riskini de azaltabilir. Ozempic®'in kilo verme amacıyla veya lisanslı olarak kullanılması söz konusu olmasa da kilo kaybına yol açabilir. Yani hem aşırı kilolu hem de tip 2 diyabet hastası olan kiÅŸiler tarafından tercih edilebilir.

Wegovy® 2021 yılında Amerika'da onaylanıp yakında Ä°ngiltere'de satışa çıkacak olan bir kilo verme ilacıdır. Wegovy® kalori kısıtlamalı diyet ve saÄŸlıklı yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleriyle beraber kilo vermenizi ve kilo kaybınızı sürdürmenizi destekler. Bu bir diyabet ilacı deÄŸildir.

Bu iki ürün aynı etken maddeyi içeriyor olsa da birbirlerinin alternatifi olarak kullanılamaz. EÄŸer diyabetinizi Ozempic® ile kontrol altında tutuyorsanız Wegovy®'ye geçiÅŸ yapamazsınız çünkü bu ilaç diyabet için onaylanmamıştır.

Her iki ilacı aynı anda almak doÄŸru deÄŸildir. Hem Wegovy® hem de Ozempic® bir GLP-1 reseptör agonisti olan semaglutid içerir. Wegovy® alırken semaglutid içeren baÅŸka bir ilaç kullanmanız önerilmez. Ayrıca herhangi bir GLP-1 reseptör agonisti veya farklı bir kilo kaybı ilacını da kullanmaktan kaçınmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.03.2024 13:47Yayınlanma Tarihi: 18.03.2024 08:37
1 Yorum

08 Nisan 2024 tarihinde
Mustafa Uyar

Ozempic kullanırken şeker hapinida kullanmam gerekir mi

Büyük Anadolu Hastaneleri
08 Nisan 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER