“Ramazanda diyet yapılır mı?” sorusu ramazan ayının en merak edilen konularının başında. Ramazan birçok insanın ruhani bir arınma dönemi olarak değerlendirdiği, paylaşmayı ve dayanışmayı hatırlatan özel bir aydır. Ancak bu süre zarfında sağlıklı beslenme alışkanlıklarını korumak bazen zor olabilir. Peki Ramazan ayında diyet yapmak mümkün mü? Konu hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Diyetinizi Ramazan ayında sürdürmek genellikle zor olabilir. Çünkü oruçlu olduğunuzda iftar vaktine kadar açlık hissi, aşırı yemek tüketme isteği yaratır. Bu durumda da metabolizmanın gereksiniminden daha fazla besin alınır ve bu da kilo ve yağ artışına sebep olur. Dolayısıyla oruç tutarken diyeti devam ettirmek bir hayli zorlayıcı bir süreçtir.
Bununla birlikte bu durumu engellemenin aslında düşündüğünüzden daha kolay ve basit bir yoludur. Burada yapmanız gereken tek şey dengeli beslenmek ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda yiyecek tüketmektir. Aksi takdirde hızlı kilo alma kaçınılmaz olacaktır. Kişiye özel diyet programları sayesinde Ramazan boyunca oruç tutarken bile sağlıklı ve fit kalmak mümkün olabilir. Kişiye özel diyet programları seçenekleri aşağıdaki gibidir:
Son zamanlarda popüler olan aralıklı oruç diyeti ile sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Burada yapmanız gereken 16 saatlik açlık süresince midenizi sindirim zorluğu yaratabilecek gıdalardan uzak tutmaktır. Aralıklı oruç prensibine uygun olarak, mideyi daha az yoran ve enerji tüketimini azaltacak yiyecekler tüketmeniz önerilir. Örneğin, bol su içmek önemlidir. Bunun yanı sıra sebze ağırlıklı beslenip, ek olarak lif ve protein ağırlıklı besinler tüketmelisiniz. Bu sayede mide daha az yorulur ve hazımsızlık problemi de yaşanmaz.
Vejetaryen diyeti, adından da anlaşıldığı gibi et ve et ürünleri tüketilmeyen bir diyet tipidir. Ramazan ayında rahatça uygulanabilen bu diyet, oruç sırasında midedeki sindirim sorunlarını önler. Böylece oruç tutarken, midenizin uzun süre aç kalmasına rağmen, onu hayvansal ürünler gibi sindirmesi zor besinlerle yormadan; kuruyemiş, sebze, meyve, baklagil ve tahıl gibi hem doyurucu hem kolay sindirilebilir hem de sağlıklı besinler tüketebilirsiniz. Bu nedenle Ramazan aylarında oruç tutarken sağlıklı bir biçimde kilo kaybedebilir ve midenizi rahatlatabilirsiniz.
Günümüzde sıkça duyduğumuz ketojenik diyetin vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Bu diyet özellikle ramazan aylarında oruç tutarken sağlıklı kilo kaybına yardımcı olur ve insülin seviyesini dengede tutarak yüksek kan şekeri riskini azaltır. İftar zamanına kadar aç kalmamızın kan şekerinde ani artışa yol açmasını engeller. Eğer oruç tutarken aynı zamanda kilo vermek isterseniz, ketojenik diyet uygulamak için yeşil yapraklı sebzeler, avokado, peynir, yumurta ve baklagiller tüketmeniz önerilir.
Protein diyeti günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen bir diyet çeşididir. Oruçlu olduğunuz zamanlarda bu diyet size çok yönlü faydalar sağlar. Sahurda protein içerikli beslenme sayesinde, uzun süreli açlık durumunda bile acıkma hissi minimumda kalır. Burada önemli olan nokta, protein diyetinin düzenli bir şekilde uygulanmasıdır. Böylece iftar vakti geldiğinde midenizi aşırı yemek yeme ihtiyacı duymadan rahatça açabilirsiniz. Oruçlu olduğunuz zamanlarda protein diyetini uygulamak için sahur ve iftarda balık, yumurta, ayran, yoğurt, meyve ve yulaf tüketebilirsiniz.
Ramazan ayında kilonuzu kontrol altında tutabilmek için birkaç basit ve etkili ramazan diyet önerisi bulunmaktadır. Bu öneriler sayesinde Ramazan boyunca formda kalabilir ve metabolizmanızı dinlendirebilirsiniz. Oruç tutarken kilo vermek oldukça kolaydır. Ancak burada önemli olan nokta, metabolizmanız için en uygun diyet yöntemini belirlemenizdir. Dolayısıyla metabolizmanıza en uyumlu beslenme yöntemiyle bile oruç tutarken kilo kaybedebilirsiniz.
*Protein ağırlıklı diyet ile haftalık 2 kilo
*Ketojenik beslenme programı ile haftada 3-5 kilo
*Aralıklı oruç uygulaması ile aylık 7 kilo
*Vejetaryen beslenme planı ile haftada 2 kilo
Yukarıdaki değerler tamamen ortalama veriler olup oruç süresince ne kadar kilo vereceğiniz kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ve bu durum yaş, cinsiyet, başlangıçtaki kilonuz, metabolizma hızınız, fiziksel aktivite seviyeniz ve diğer yaşam tarzınız gibi faktörlere bağlı olabilir. "Ramazanda Nasıl Kilo Verilir?" başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.