444 3 703

Krill Yağı Faydaları Nelerdir? Krill Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Krill yağı okyanuslarda bulunan Euphausia superba adlı deniz canlısından alınan bir üründür. Bu yağ yüksek oranda Omega 3 yağ asitleri içerir ve bu asitler fosfolipit formunda bulunur. Ayrıca krill yağı güçlü bir antioksidan olan astaksantin ile A ve E vitaminleri içeren bir besin takviyesidir. Bilimsel çalışmalar Omega 3 yağ asidinin zihinsel gelişim, hiperlipidemi, premenstrual sendrom, inflamasyon ve kardiyolojik hastalıklar gibi durumlarda önem taşıdığını gösterir. (1) Vücudun temel yapılarını besleyen omega-3 yağ asitleri vücut tarafından doğrudan üretilemez. Üretkenlik ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olan omega-3 eksikliği çeşitli semptomlarla belirebilir. Dolayısıyla tüm ihtiyaçları karşılayan sağlıklı bir vücut için besin takviyeleri kullanabilirsiniz.

Krill Yağı Nedir?

Genellikle krill olarak adlandırılan Euphausiacea familyasına ait karides benzeri kabuklular 86 farklı türü içerir. En yaygın krill türü olan Antarktika Krilli Antarktika'yı çevreleyen bozulmamış okyanuslarda bulunur ve besin zincirinin en alt seviyesinde yer alır. (2) Krill yağı balık yağı gibi omega-3 asitlerden EPA ve DHA içerir. Ancak krill yağı ile balık yağı arasında içerdikleri yağ asitlerinin kimyasal yapısı açısından belirgin bir fark vardır. Balık yağının bilinen parlak altın sarısı rengine karşılık krill yağı kırmızımsı bir renktedir. Bu eşsiz kırmızı renk krill yağının içeriğinde yer alan doğal bir antioksidandan kaynaklanır. Ayrıca krill yağı, doğal antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallere karşı da koruma sağlar.

Krill Yağı Faydaları Nelerdir?

Krill yağı faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Zengin omega-3 kaynağı sunar: Omega-3 yağ asitleri vücudumuzun kendisi tarafından üretilemez ve her yaş grubu için gereklidir. Kasların büyümesinden cilt sağlığına kadar bir dizi faydası olan DHA ve EPA ihtiyaçlarınızı balık yağı takviyeleri ile karşılayabilirsiniz. Ancak balığın kokusu ve sindirim sorunları nedeniyle tüketemeyenler için krill yağı mükemmel bir alternatif olabilir. Ayrıca araştırmalar krill yağının içindeki yağ asitlerinin vücut tarafından balık yağından daha hızlı emildiğini belirtir. Fosfolipid formundaki krill yağı vücutta kolaylıkla absorbe edilerek daha etkili bir şekilde kullanılır.
  • İltihaplı hastalıkların iyileşmesine destek olur: Denizden elde edilen diğer omega-3 ürünleri ile karşılaştırıldığında krill yağı iltihaplı hastalıklara karşı daha fazla koruma sağlar çünkü daha kolay emilir. Krill yağının içerdiği doğal antioksidan aksantansinin güçlü bir anti-inflamatuar olduğunu gösteren önemli çalışmalar bulunu. Bu özellikle krill yağı iltihabı azaltarak romatoid artrit ve eklem ağrılarına olumlu etkiler sağlar.
  • Kolesterol kontrolüne yardımcı olur: Uzmanlar sık sık omega-3 yağ asitlerinin kalp ve damar hastalıkları üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu belirtir. Günümüzdeki araştırmalar krill yağının trigliseridleri ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü düşürmede balık yağından daha verimli olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde krill yağı insülin direnci üzerinde olumlu etkiler yaratır ve böylece kalp hastalığı riskini azaltabilir.
  • Antioksidan içeriği ile yaşlanma karşıtı mücadeleyi destekler: Antioksidanlar hücrelerin yaşlanmasına yol açan serbest radikallerle savaşarak vücudumuzu korurlar. Serbest radikaller, ciltte elastikiyet kaybı gibi yaşlanma belirtilerine neden olabilir. Krill yağındaki A ve E vitaminleri cildin sağlıklı kalmasına ve görünümünün geliştirilmesine katkıda bulunur.
  • PMS (premenstrüel sendrom) belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur: Yürütülen çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin analjezik özelliklere sahip olduğunu belirtmektedir. PMS belirtilerini hafifletme konusundaki araştırmalar krill yağının diğer omega-3 kaynaklarına göre daha etkin olabileceğini ortaya koymuştur. Krill yağı, PMS olan kadınlarda ağrı kesici ilaç kullanımını önemli derecede azaltabilir.
  • Bağışıklık sistemini destekler: Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli olarak omega-3 almak önemlidir. Fosfolipid formunda olan krill yağı bağırsak tarafından kolaylıkla emilebilir ve bağışıklık sistemine destek sağlar. Mevsimsel geçişlerde savunma mekanizması yavaşladığında ve hastalıkların arttığı dönemlerde sistemini güçlendirerek yardımcı olur. Düzenli kullanım sonucunda daha enerjik ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanızı destekler.

Krill Yağı Nasıl Tüketilir?

Krill yağı genellikle kapsül veya sıvı formunda bulunur ve takviye olarak kullanılır. Krill yağı kapsülleri genellikle günlük dozlar halinde satılır. Genelde bir yemekle beraber alınması tavsiye edilir çünkü bazı bireyler kapsüllerin mide rahatsızlığına sebep olabileceğini belirtmiştir. Bazı krill yağı takviyeleri de sıvı formda mevcuttur. Bu durumda dozu ölçmek için ürünle gelen bir pipet veya ölçüm kabı kullanılır. Sıvı krill yağını suyla karıştırarak veya direkt ağız yoluyla tüketebilirsiniz. Krill yağını besin veya içeceklere ekleyerek de tüketebilirsiniz. Örneğin smoothie, yoğurt ya da salataya bir çay kaşığı krill yağı katılabilir. Tıpkı diğer takviye ürünler gibi krill yağı kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak önem taşır. Doğru dozajın ve en uygun tüketim biçiminin belirlenmesi için bir sağlık uzmanının tavsiyelerine başvurulması faydalı olacaktır.

Krill Yağı Hangi Besinlerde Bulunur?

Peki krill yağı hangi besinlerde bulunur? Krill yağı minik deniz kabukluları olan krillerden elde edilen bir tür yağdır. Bu canlılar Antarktika okyanusunda yaşamaktadır ve gıda zincirinin en alt seviyesinde bulunur. Dolayısıyla krill yağı, denizdeki diğer organizmaların besin kaynağı olan fitoplankton ve benzeri mikroskobik varlıkların zengin kaynağıdır.

Krill Yağı Günlük Ne Kadar Tüketilmelidir?

Krill yağı nedir? Ne kadar tüketilmelidir?” sorusu da merak edilen bir konudur. Krill yağı takviyelerinin günlük alım miktarı kişinin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna ve omega-3 gereksinimine bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle kabul gören günlük krill yağı dozu aşağıda belirtildiği gibidir:

Yetişkinler için genellikle günde 1.000 ila 2.000 mg arası omega-3 yağ asidi alınması önerilir. Bu miktar yaklaşık olarak 500 ila 1.000 mg EPA ve DHA toplamına denk gelir. Fakat dozaj kişinin mevcut sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve omega-3 ihtiyacı dikkate alınarak değiştirilebilir. Özellikle kalp damar hastalığı riski yüksek olan ya da inflamasyonla ilgili sağlık problemleri bulunan kişilere daha yüksek dozajlar önerilebilir.

Krill Yağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Krill yağı kullananların yorumları ve uzman görüşlerine göre krill yağı içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde çeşitli hastalıkların riskini hafifletebilir. İşte krill yağının yardımcı olabileceği bazı rahatsızlıklar:

  • Kalp Hastalıkları: Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını koruma konusunda destekleyici olabilir. Krill yağı alımı trigliserid seviyelerini düşürme, kan basıncını kontrol etme, kalp ritim bozukluklarını engelleme ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltma gibi etkilere sahip olabilir. Kalp krizi ve inme riskini düşürebilir. Kolesterol seviyelerini dengede tutabilir ve LDL (kötü) kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir. Kan basıncını dengeleyebilir. Ateroskleroz riskini azaltabilir.
  • Beyin ve Sinir Sistemi Hastalıkları: Omega-3 yağ asitlerinin beyin işlevlerini destekleme ve bilişsel düşüşü yavaşlatma yeteneği vardır. Krill yağı Alzheimer, demans ve diğer sinir sistemi hastalıklarının riskini azaltabilir. Beynin bilişsel işlevlerine yardımcı olur ve zihinsel netliği geliştirir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtilerini hafifletebilir.
  • Eklem Hastalıkları: Krill yağı, osteoartrit gibi eklem rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletebilirken eklem sağlığını koruyabilir. Omega-3 yağ asitleri eklem iltihaplanmasını azaltır ve eklem hareket kabiliyetini geliştirir. Osteoartrit ve romatoid artrit gibi eklem hastalıklarının belirtilerini hafifletebilir. Eklem iltihabını azaltır ve eklem hareketliliğini geliştirir. Eklem ağrısını ve şişkinliği azaltabilir.
  • Cilt Hastalıkları: Omega-3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar nitelikleri cilt sağlığını iyileştirebilir. Krill yağı, akne, egzama, psoriasis ve diğer deri sorunlarının belirtilerini hafifletebilir. Akne, egzama, psoriasis ve rosacea gibi cilt rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletebilir. Ciltteki iltihabı azaltarak cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olabilir. Kuruluk ve kaşıntı gibi deri sorunlarını giderir.
  • Göz Hastalıkları: DHA, göz sağlığı için hayati öneme sahip olup yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini düşürebilir. Krill yağı, göz sağlığını korumaya ve göz hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz rahatsızlıklarının riskini düşürür. Kuru göz sendromu ve gözdeki iltihaplanma semptomlarını hafifletebilir. Göz sağlığını iyileştirerek görme netliğini artırır.
  • İltihaplı Hastalıklar: Omega-3 yağ asitleri, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Bu durum nedeniyle krill yağı iltihapla ilişkili hastalıkların belirtilerini yatıştırabilir ve iltihaplanmayı kontrol edebilir. Romatizmal hastalıklar, bağırsak iltihaplanması ve astım gibi hastalıkların belirtilerini azaltma yeteneğine sahiptir. Genel vücut iltihabını hafifletme yoluyla sağlık ve refah durumunu iyileştirebilir.

Krill Yağının Yan Etkileri Var mı?

Krill yağı omega 3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Ancak aşırı ve yanlış kullanımı bazı yan etkilere neden olabilir. Bu etkiler nadiren görülse de bazı insanlarda ortaya çıkabilir. İşte krill yağının mümkün yan etkileri:

  • Krill yağı eklerini kullandıktan sonra bazı insanlar mide sorunları yaşayabilir. Bu, sindirim bozukluğu, mide bulantısı, karın ağrısı veya ishal şeklinde hissedilebilir.
  • Krill yağına alerjisi olan kişilerde alerjik tepkiler meydana gelebilir. Bu durumda, cilt döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen veya nefes alma güçlüğü gibi belirtiler yaşanabilir.
  • Bazı kişiler krill yağı aldıktan sonra kötü bir nefes kokusu (balık kokusu) deneyimleyebilir. Bu yan etki, vücudun omega-3 yağ asitlerini metabolize etmesi sonucunda meydana gelir.
  • Krill yağı, kanın pıhtılaşmasını engelleyici etkilere sahip olabilir. Bu yüzden, kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerde kanama riski artabilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullananların krill yağı eklerini almadan önce bir doktora başvurması gerekir.
  • Bazı krill yağı takviyeleri yüksek miktarda vitamin A ve E içerebilir. Bu vitaminlerin aşırı tüketimi ciddi sağlık sorunlarına, örneğin karaciğer has, krill yağı takviyelerinin önerilen dozlarda alınması gereklidir.

KAYNAKLAR:

1. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1100011

2. Burri L. The secrets of Krill [Adobe Digital Editions]. ISBN: 978-82-690452-0-8. Available from: https://www.akerbiomarine.com/hubfs/Krill%20oil%20consentrate%20book.pdf?hsLang=en

SIK SORULAN SORULAR

Krill yağı omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir ve DHA bakımından yüksektir. Bu omega-3 yağ asitleri insan sağlığı için hayati öneme sahiptir ve çok sayıda fayda sağlar. Krill yağı, diğer omega-3 kaynaklarına kıyasla EPA ve DHA'yı fosfolipid formunda barındırır ki bu da vücudun daha etkili bir şekilde absorbe etmesine yardımcı olur.

Her gün krill yağı kullanıp kullanmama konusu tamamen bireyin ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna dayanır. Çoğu kişi gereken miktarı alabilmek ve sağlık üzerindeki potansiyel faydalarını arttırmak adına bunu günlük olarak tüketir. Ancak herkes için aynı durum söz konusu olmayabilir. En doğru kullanım miktarı için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.03.2024 13:12Yayınlanma Tarihi: 21.03.2024 20:50
Yorum Ekle


KATEGORİLER