444 3 703

Diyetteyken Sahurda Ne Yenir?

 

Diyetteyken sahurda ne yenir?” sorusu ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konulardan biridir. Ramazan ayıyla birlikte kişinin beslenme düzeni tamamen alt üst olur. Ancak bu süreçte hem diyet yapmak hem de oruç tutmak mümkündür. İşte konu hakkında bilinmesi gerekenler:

Diyetteyken Sahurda Yemeniz Gereken Besinler

Oruç tutmak vücudun dengesini bozar ve alışılmış olan beslenme şeklinde değişikliklere neden olur. Bu nedenle tüketilecek besinlerde seçici olunmalı ve zararlı gıdalardan kaçınılmalıdır.  Peki diyet yaparken sahurda ne yenir? Lifli yiyeceklerin yanında sahurda tüketilmesi gereken diğer gıdalar aşağıdaki gibidir:

  • Protein beslenme programında eksik olmaması gereken bir gruptur ve diyet yaparken daha da önem kazanır. Vücudun yağ yerine kas yapısını sürdürmesi gereklidir ve bunu sağlayacak olan proteinlerdir. Tam protein içeren besinleri tercih etmek daha faydalı olacaktır. Hayvansal proteinler yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünlerini içerirken bitkisel protein kaynakları arasında yağlı tohumlar (chia, keten tohumu, kuruyemişler) ve tam tahıllı gıdalar bulunmaktadır.
  • Tam tahıl ürünleri, kuruyemişler, meyve, baklagiller, arpa, yulaf, çavdar, mısır, patates, tatlı patates ve brokoli gibi gıdalar sağlıklı karbonhidratları temsil eder ve sahur menüsünde mutlaka bulunmalıdır.
  • Bitkisel yağlar sağlıklı yağlar kategorisine girer. Zeytinyağı hem pişirme hem de doğrudan tüketim için kullanılabilir. Avokado da sağlıklı yağlarla dolu bir besindir. Bu grupta ayrıca yağlı tohumlar ve kuruyemişler de yer alır.
  • Tüm meyve ve sebzeler bu gruba dahildir ve düzenli olarak tüketilmelidir. Lif açısından zengin olan elma, kabak, armut, şeftali, pancar, nohut, bezelye, brokoli ve Brüksel lahanası bu grubun en değerli kaynaklarıdır.

Diyet Yaparken Sahurda Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

  • Koyun ve kuzu eti gibi yağlı etler, tereyağı, kaymak, yağlı peynirler ve sucuk gibi gıdalar bu grupta bulunur ve diyet yaparken sahurda tüketimden kaçınılmalıdır.
  • Beyaz unlu gıdalar, şekerli yiyecekler, hazır paketlenmiş yiyecekler, patates kızartması ve hamur işleri zararlı karbonhidratları temsil eder ve bunların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Cipsler, şekerli ve ambalajlanmış gıdalar, hazır kekler, kurabiyeler ve çikolatalar bu kategoriye girer ve diyet için oldukça zararlıdır. Özellikle sahurda kesinlikle tüketilmemelidir.

Sahurda Tüketilebilecek Alternatifler Nelerdir?

Sahur vaktinde yemek sindirim açısından zor olabilir. Bu sebeple akşam yemeği tarzında ağır yemekler yerine çorba iyi bir seçenek olabilir. Sindirimi kolaylaştıran çorbalar mideyi rahatlatır. Ancak en iyi tercih kahvaltılıklar olacaktır. Kahvaltı öğününü atlamamak için, sahurda kahvaltılık tüketmek ideal bir seçenek olabilir. Bu öğünde ayrıca aşırı tuzlu ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır. Yemekle birlikte de bol su tüketilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.03.2024 13:16Yayınlanma Tarihi: 26.03.2024 12:53
Yorum Ekle


KATEGORİLER