444 3 703

Yüksek Ateş Nedir? Nasıl Düşürülür?

 

Yüksek ateÅŸ vücut sıcaklığının normalden daha fazla olduÄŸu bir durumu ifade eder. Birçok saÄŸlık sorunu özellikle enfeksiyon hastalıkları bağışıklık sistemini harekete geçirerek yüksek ateÅŸi tetikler ve bu durum bir tür bağışıklık yanıtı olarak görülür. “Yüksek ateÅŸe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını ve merak edilenleri sizler için derledik.

Yüksek AteÅŸ Nedir?

Yüksek ateÅŸ bağışıklık sisteminin bir tehditle karşı karşıya olduÄŸunda savunma mekanizmasını aktive etmesinin bir göstergesidir. Normalde insan vücut sıcaklığı yaklaşık 37 santigrat derece civarındadır. Belirli dönemlerde kiÅŸinin vücut sıcaklığı deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir. Ancak genellikle vücut sıcaklığının 37.5 derecenin üzerine çıkması yüksek ateÅŸ belirtisi olarak kabul edilir. Çocuklarda ve bebeklerde ise bu deÄŸer daha yüksek olabilir. Çocukların vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı hallerde dehidrasyon (sıvı eksikliÄŸi) riski artar ve acilen saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmak gereklidir. Yüksek ateÅŸin en belirgin iÅŸareti elbette ki vücut sıcaklığının normalden yüksek olmasıdır.

Yüksek AteÅŸ Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateÅŸ belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • ÜÅŸüme ve titreme,
  • Yorgun hissetme,
  • Ä°ÅŸtah kaybı,
  • Kas ve eklem aÄŸrıları,
  • Aşırı yüksek ateÅŸ durumlarında halüsinasyon görme.

Bunların dışında bebeklerde ve çocuklarda susuzluk, azalan idrar çıkışı gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.

Yüksek AteÅŸ Nasıl DüÅŸürülür?

Peki yüksek ateÅŸ nasıl düÅŸürülür? Yüksek ateÅŸi düÅŸürmek için bazı yöntemler vardır ancak vücut sıcaklığı normalden daha yüksek olan kiÅŸilerin öncelikle bir saÄŸlık uzmanına baÅŸvurması gereklidir. Yüksek ateÅŸ, bağışıklık sisteminin bir patojenle mücadele ettiÄŸinin iÅŸaretidir. Bu süre zarfında dinlenme semptomların hafiflemesine yardımcı olabilecek en önemli adımlardan biridir. Yüksek ateÅŸ durumlarında vücut sıcaklığını dengelemek adına normalden daha fazla miktarda sıvı tüketilebilir. Bu durumda tüketilen sıvının yerine konulmaması dehidrasyon (sıvı kaybı) riskini beraberinde getirebilir. Dolayısıyla yüksek ateÅŸe karşı en etkili yöntemlerden biri su baÅŸta olmak üzere sıvı alımını arttırmaktır. Su dışında evde yapılacak meyve suları ve mineral içerikli içecekler de dehidrasyon riskini azaltabilir. Bazı uzmanlar yetiÅŸkinlerin yüksek ateÅŸte hangi içecekleri tükettiÄŸine dikkat etmesi gerektiÄŸini belirtir. ÖrneÄŸin kafeinli içecekler idrar çıkışını artırarak dehidrasyon riskini yükseltebilir. Bunun yanında ince ve terlemeyen giysiler giymek, ılık duÅŸ almak, soÄŸuk kompres uygulamak da ateÅŸi düÅŸürmeye yardımcıdır.

Bebeklerde AteÅŸ Neden Olur? Nasıl Ölçülür?

Bebeklerde gözlenen yüksek ateÅŸ ebeveynleri endiÅŸelendirebilir. Bebeklerde yüksek ateÅŸin en yaygın nedenleri arasında enfeksiyon hastalıklar bulunur. Bunun yanı sıra bebeklik döneminde yapılan aşılar da ateÅŸe sebep olabilir. Aşı sonrası görülen bu durum genellikle birkaç gün içinde geçer. DiÅŸ çıkarma evresi de bebeklerde sıkça rastlanan ateÅŸ nedenlerindendir ve genellikle normaldir. Bu süreç tamamlandığında ateÅŸ kendiliÄŸinden düÅŸer. Genelde diÅŸ çıkarmaya baÄŸlı olan ateÅŸ 38.9 dereceyi geçmez. Uzmanlar bazen ateÅŸi düÅŸürme özelliÄŸi olan ilaçları reçete edebilir.

Bebeklerin vücut ısısını ölçerken makattan ölçüm yapan termometreler en güvenilir sonucu saÄŸlar. Normalde bebeÄŸin makattan alınan vücut ısısı 37-37.9 santigrat derece arasında olmalıdır. Bu deÄŸerin üzerindeki hafif artışlar genellikle endiÅŸe nedeni olmayıp evde uygulanabilecek yöntemler semptomları hafifletebilir. YenidoÄŸan bebeklerin yüksek ateÅŸi için doktor gözetimi altında ateÅŸ düÅŸürücü ilaç kullanılabilir.

Bebeklerde AteÅŸe Ne Ä°yi Gelir?

ÇeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak örneÄŸin enfeksiyonlar, diÅŸ çıkarmanın neden olduÄŸu aÄŸrı veya bebeklik dönemi aşıları sonucunda bebeklerde yüksek ateÅŸ görülmesi oldukça yaygındır. Uzmanlar bu durumda ilk adım olarak bebeÄŸin rahatını saÄŸlamanın esas olduÄŸunu belirtir. Bebeklerin yüksek ateÅŸe iyi gelecek yöntemler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Anne sütü ile beslenen bebekleri daha sık emzirebilir,
  • BebeÄŸinizin bol miktarda sıvı almasını saÄŸlayabilir,
  • Dehidratasyon semptomlarına karşı bebeÄŸi izleyebilir; örneÄŸin az idrara çıkma, kurumuÅŸ dudaklar ve huzursuz davranışlar,
  • Doktor kontrolünde ateÅŸ düÅŸürücü ilaçları kullanabilir,
  • BebeÄŸi ılık suyla yıkayabilir.

Ancak, bebekte vücut ısısı 40 santigrat derecenin üzerine çıktığında ya da 2 yaşından büyük bir bebekte 24 saatten uzun süren ateÅŸ ve dehidratasyon belirtileri görüldüÄŸünde vakit kaybetmeden bir uzmana baÅŸvurmalı ve gerekli tıbbi kontroller yaptırılmalıdır.

Yüksek AteÅŸi DüÅŸürmek için Yapılan Yanlış Uygulamalar Nelerdir?

AteÅŸ vücudun doÄŸal savunma sistemine ait bir durumdur. AteÅŸi düÅŸürmek kiÅŸinin rahatlaması için önemlidir. Halk arasında sıkça tercih edilen bir yöntem olan soÄŸuk duÅŸ almak veya çocukları soÄŸuk suyla yıkamak yanıltıcıdır. SoÄŸuk suyla duÅŸ almak veya buz kompresi kullanmak damarların büzülmesine ve sonuç olarak ısı kaybının engellenmesine neden olabilir. Ek olarak ateÅŸli bir durumda soÄŸuk duÅŸ alındığında vücut ısısı aniden düÅŸebilir ancak kısa süre sonra tekrar artmaya baÅŸlar. Yanlış ateÅŸi düÅŸürme tekniklerinden bir diÄŸeriyse gereÄŸinden fazla ilaç kullanımıdır. AteÅŸ, bağışıklık sisteminin normal bir yanıtı olduÄŸundan, doktor gözetimi olmadan ilaç kullanımı semptomların daha da kötüleÅŸmesine neden olabilir.

Çocuklarda Yüksek AteÅŸ Nasıl DüÅŸer?

AteÅŸi düÅŸürme bağışıklık sisteminin doÄŸal bir yanıtı olmasına raÄŸmen çocuklarda yüksek ateÅŸ görüldüÄŸünde ebeveynleri tedirgin edebilir. Ebeveynlerin çocukların yüksek ateÅŸ durumunda ne yapmaları gerektiÄŸi konusunda bilgili olmaları hem ateÅŸin düÅŸürülmesine yardımcı olur hem de potansiyel komplikasyon riskini en aza indirger. Çocuklarda yüksek ateÅŸi kontrol etmek için yapılabilecekler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Güvenilir bir termometre kullanarak çocuÄŸun ateÅŸini periyodik olarak ölçebilir,
  • ÇocuÄŸa hafif, pamuklu giysiler giydirebilir,
  • Dehidratasyon riskini azaltmak için çocuÄŸa sıklıkla su, meyve suyu veya çorba gibi sıvılar sunabilirsiniz,
  • ÇocuÄŸunuzun yeterince dinlenip dinlenmediÄŸini kontrol edebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen durumlara karşın çocuklarda yüksek ateÅŸ sürerse ve dehidrasyon ya da bilinç kaybı gibi daha ağır komplikasyonlar görülürse en yakın saÄŸlık kurumuna hemen baÅŸvurmanız gerekmektedir.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10880-fever

SIK SORULAN SORULAR

YetiÅŸkinlerde vücut ısısı genellikle 37 santigrat derecedir, bebeklerde ise bu deÄŸer 37 ile 37.9 santigrat derece arasında deÄŸiÅŸebilir. Bu deÄŸerlerin üzerindeki vücut sıcaklıkları yüksek ateÅŸ olarak kabul edilir.

Yüksek ateÅŸ çoÄŸunlukla bağışıklık sisteminin bir patojene karşı mücadelesinin bir belirtisidir. Ancak yeni doÄŸan bebeklerde, yaÅŸlı kiÅŸilerde ve diyabet, hipertansiyon gibi kronik saÄŸlık sorunu olan bireylerde yüksek ateÅŸ riskli olabilir.

Bol miktarda sıvı tüketmek, pamuklu ve hafif kıyafetler giymek, ılık duÅŸ almak ve vitamin ve mineral açısından zengin beslenmek, yüksek ateÅŸi düÅŸürmede yardımcı olabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.04.2024 21:56Yayınlanma Tarihi: 04.04.2024 10:51
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER