444 3 703

Varikosel Hastalığı ve Mikrocerrahi Varikoselektomi

 

Varikosel "pampiniform pleksus" adı verilen skrotumun (testis torbasının) damarlarının geniÅŸleyerek varise dönüÅŸtüÄŸü bir hastalıktır. Genellikle 15-25 yaÅŸ arası erkeklerde görülür ve erkek kısırlığının tedavi edilebilen sebepleri arasında en önde gelir. Mikrocerrahi Varikoselektomi, varikosel tedavisinin altın standardıdır ve tecrübeli Üroloji uzmanları tarafından uygulanır. Mikrocerrahi tekniÄŸi ile gerçekleÅŸtirilen varikoselektomi operasyonunda hem varisli damarlar çıkartılır hem de potansiyel olarak varis olabilecek damarlar engellenir. Bu durum testislere oksijensiz kanın birikmesini önler ve testis sıcaklığını ideal düzeye döndürür. “Varikosel nedir? Nasıl tedavi edilir?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Varikosel Nedir?

Varikosel testisleri ve spermatic kordonu sararak toplardamarların kapak mekanizmasının bozulması sonucu geniÅŸlemesidir. Varisle benzerlik gösterir ve temel olarak bir damar hastalığıdır. Damarların birbirine baÄŸlanma açısının yanı sıra genetik faktörler, sigara tüketimi ve belirsiz nedenlerin kombinasyonu varikosel hastalığını oluÅŸturur.

Sol testis damarının böbrek toplardamarına dik bir açıyla baÄŸlanması nedeniyle, sol testiste varikosel görülme olasılığı daha yüksektir. Bu hastalık, erkek kısırlığına yol açabilen ve genellikle fark edilenden daha yaygın olan bir durumdur. YetiÅŸkin erkeklerin % 15-20'sinde, kısırlık tanısı alan erkeklerin % 40'ında varikosel bulunmaktadır. Testis torbasındaki damarlar geniÅŸlediÄŸinde çoÄŸunlukla ciddi sorunlara sebep olmaz, ancak ergenlik döneminde baÅŸlayan ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, kısırlığa neden olabilir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Varikosel belirtileri arasında testis ve kasık aÄŸrısı, skrotum damarlarında belirginleÅŸme, testislerde küçülme ve kısırlık bulunur.

Varikosel Teşhisi Nasıl Konur?

Ä°nfertilite belirtileri gösteren ya da bu belirtilerden herhangi birine sahip olan erkeklerin üroloji uzmanıyla görüÅŸmesi gereklidir. Varikosel için uzmanlar tarafından yapılacak fiziki muayene, sperm testi, hormon analizi ve skrotal renkli doppler ultrasonografi sonucunda kesin teÅŸhis konulabilir. Skrotal doppler ultrasonografi, testislerin, spermatik kordonların ve çevre dokuların yapısal durumunu, damarların geniÅŸliÄŸini ve varsa sızıntıları deÄŸerlendirmek için kullanılır.

Varikosel Nasıl Tedavi Edilir?

Varikosel tanısı almış tüm hastaların tedavi olmalarına gerek yoktur. EÄŸer sperm parametreleri normal ise veya aÄŸrı ilaçla kontrol altına alını önerilmez. Mikrocerrahi varikoselektomi operasyonuna karar verilirken hasta yaşının yanı sıra, aÄŸrının mevcut olup olmadığı, çocuk isteyip istemediÄŸi gibi faktörler ve çiftin özel koÅŸulları dikkate alınır.

Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Varikosel ameliyatı sunduÄŸu avantajlar nedeniyle varikosel hastalığının tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. Cerrahi mikroskop yardımıyla yapılan operasyonda, cerrahi alan ayrıntılı bir ÅŸekilde görülebilir. Spinal anestezi ile uygulanan bu prosedürde, kasık bölgesinden yaklaşık 3-4 cm'lik bir kesikten testis ve spermatik kordon damarlarına ulaşılır. Operasyon sırasında en küçük damarlar bile görüntülenebilir. Bu sayede varisleÅŸmiÅŸ ya da varisleÅŸme riski taşıyan damarlar çıkarılırken, testislere temiz kan saÄŸlayan mikro-damarlar korunur. Operasyon genellikle bir saat sürer ve hastalar genellikle bir gün sonra taburcu olabilirler ve birkaç gün içinde normal yaÅŸamlarına dönebilir.

Mikrocerrahi Varikoselektomi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Varikosel ameliyatı olanların yorumları ve yapılan bilimsel çalışmalarda mikrocerrahi ile gerçekleÅŸtirilen varikosel operasyonlarına tabi tutulan hastaların, açık varikoselektomi uygulananlara kıyasla daha az komplikasyon yaÅŸadığı, ameliyat sonrası klinik iyileÅŸme sürelerinin daha kısa olduÄŸu, sperm kalitesinde belirgin bir artış meydana geldiÄŸi ve nüks oranlarının geleneksel operasyona nazaran çok daha düÅŸük olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir.

Varikosel Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Varikosel ameliyatı sonrası erken dönemde hastaların testislerini koruma altına almaları, ani ve hızlı hareketlerden uzak durmaları ve cerrahi alan üzerinde basınç oluÅŸturmamaya özen göstermeleri gerekmektedir. Hastaların en az 3 hafta boyunca ağır yük taşımayı ve yoÄŸun egzersiz yapmayı önlemeleri önem arz etmektedir. Operasyondan sonra iÅŸe dönmek için gereken süre kiÅŸinin yaptığı iÅŸin niteliÄŸine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸebilir. Hareket gerektirmeyen iÅŸlerde çalışan hastalar birkaç gün içinde iÅŸe geri dönerken, ayakta kalma yoÄŸunluÄŸu yüksek olan iÅŸlerde çalışanlar için bu süre bir hafta ile on gün arasında olabilir.

Mikrocerrahi Varikoselektomi Sonrası Takviye Ürün Kullanımı

SaÄŸ ve sol varikosel ameliyatı olanlar varikosel operasyonundan yaklaşık 6 ay sonra hastaların %40-60'ı arasında sperm parametrelerinde iyileÅŸme görülmektedir. Operasyon sonrası dönemde hastaların mineral ve vitamin takviyesi kullanmalarının herhangi bir sakıncası yoktur. Operasyondan sonra hastaların saÄŸlıklı yaÅŸam alışkanlıklarını benimsemesi de çok önemlidir. Sigara ve alkol tüketmemek, varsa fazla kilo vermek ve dengeli beslenmek tedavinin orta vadedeki baÅŸarısını etkileyen diÄŸer unsurlardır.

KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739135/

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.04.2024 16:29Yayınlanma Tarihi: 05.04.2024 09:09
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER