444 3 703

Erken Boşalma Neden Olur? Erken Boşalma Tedavi Seçenekleri

 

Erken boşalma, cinsel ilişki sırasında boşalmanın hormonsal, genetik, kronik prostatik, psikolojik sorunlar nedeniyle istenilenden daha erken gerçekleşmesidir. Bir cinsel işlev bozukluğu olarak da kabul edilen erken boşalma sorunu ilaçla tedavi, pelvik taban egzersizleri, psikolojik terapi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Erken Boşalma Nedir?

Erken boşalmada hem fizyolojik hem de biyolojik unsurlar etkili olabilir. Erkekler genellikle bu konuda utanç duydukları ve bundan bahsetmekten kaçındıkları halde, erken boşalma yaygın bir şekilde karşılaşılan ve tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Erken boşalmaya sahip olan erkeklerde problem başlangıçta hafif olabilir ancak zaman içinde daha da ağırlaşabilir. Bazı durumlarda erkekler partnerlerinin erken boşalma problemlerini fark etmemesini tercih ederler. Bu durum ise çift arasında iletişim sorunlarına ve buna bağlı olarak cinsel problemlere sebep olabilir.

Erken Boşalmanın Çeşitleri Nelerdir?

  • Hayat boyu süren erken boşalma: Bu türden bir erken boşalma genellikle ilk cinsel deneyim ile başlar ve hayat boyu sürer. En az rastlanan erken boşalma tipidir. Genel nüfusta %2,3 ile 3,2 oranında görüldüğünü belirtmektedir.
  • Edinilmiş erken boşalma: Bu durum daha yaygın bir sorundur. Fiziksel ya da ruhsal bir değişim sonucu meydana gelebilir. Genel nüfusta %3,9 ile %4,2 arasında rastlanır.
  • Değişken erken boşalma: En sıklıkla karşılaşılan erken boşalma türüdür. Genel toplulukta %8,5-11,4 oranında görülür. Birey zaman zaman normal boşalma, bazen ise erken boşalma yaşar.
  • Algısal (Subjektif) erken boşalma: Bu tip durumda kişi aslında gerçek anlamda erken boşalma problemi yaşamaz fakat kültürel ve psikolojik sebeplerden ötürü erken boşalma tecrübe ettiğini düşünür. Genel nüfus içerisinde görülme oranı %5,1-6,4'tür.

Erken Boşalma Neden Olur?

Peki erken boşalma neden olur? Erken boşalmanın sebepleri psikolojik ve biyolojik olmak üzere iki ana kategoride incelenir.

Psikolojik erken boşalma sebepleri aşağıdaki gibidir:
  • Cinsellik konusunda deneyimsizlik
  • Kendi beden görüntüsü hakkında olumsuz düşünceler
  • Yeni ilişki durumu
  • Aşırı heyecan ve uyarılma durumu
  • İlişki kaynaklı stres
  • Anksiyete, endişe durumu
  • Kendini suçlama ve yetersiz hissetme durumu
  • Depresyon
  • Kontrol ve yakınlaşma konularına dair psikolojik sorunlar olarak sıralanabilir.

Psikolojik sebepli erken boşalma sorunlarına neden olan etmenlerden biri obezitedir. Ancak hayat boyu devam eden erken boşalma sorunu daha önce yaşanan travmalar sonucunda ortaya çıkar. Cinsel tacize maruz kalma, yetiştirilme biçimi, travmatik cinsel ilişki tecrübesi, psikolojik koşullanma gibi durumlar buna örnektir.

 

Biyolojik erken boşalma nedenleri aşağıdaki gibidir:
  • Biyolojik erken boşalmanın sebepleri arasında hormonal problemler, enfeksiyonlar ve sinir sistemi hastalıkları bulunabilir.
  • Bunun yanında erkeklerde genellikle ereksiyon problemlerine sebep olan diyabet 2016 yılında Translational Andrology and Urology dergisinde yayınlanan bir makale ve bu alanda yapılan çalışmaya göre aynı zamanda erken boşalma sorunu yaratabilir.
  • Testosteron hormonu eksikliği, tiroid hormonu düzensizliği ve hipofiz bezi rahatsızlıkları erken boşalmayı tetikleyebilir.
  • Multiple skleroz hastalarının yaşadığı cinsel fonksiyon bozukluklarından bir tanesi de erken boşalmadır.

Erken Boşalma Teşhisi Nasıl Konulur?

Erken boşalma tedavisi öncesinde doğru teşhisin konulması önemlidir. Erken boşalma teşhisi koymak için kişinin cinsel olarak aktif olması gerekir. Doktorla yapılan kapsamlı bir görüşme ve fiziksel muayene, teşhis sürecinin temelini oluşturur. Eğer erken boşalmanın yanında sertleşme sorunu da varsa doktor hormon seviyelerini kontrol etmek için çeşitli testler talep edebilir. Teşhis süreci esnasında hastanın tıbbi geçmişi hakkında detaylı bilgi vermesi tedavi yaklaşımının doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olur.

Erken Boşalmanın Tedavisi Nasıldır?

Erken boşalma nedir? Nasıl tedavi edilir? Hastanın durumuna göre altta yatan nedenin belirlenmesinden sonra aşağıdaki tedavi yöntemlerinden bir veya daha fazlasının kombinasyonu uygulanır:

  • İlaç tedavisi: Oral ilaçlar erken boşalma tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. SSRI (Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri) olarak adlandırılan bu ilaçların her gün tek doz alınmasıyla 5-10 gün sonra etkileri görülür.
  • Egzersiz ve Spor: Kegel egzersizleri idrar kaçırma sorunu yaşayan çocuklar, kadınlar ve erkeklerde olduğu gibi erken boşalma tedavisinde de kullanılır. Bu egzersizler pelvik kaslarını çalıştırır. Kegel egzersizi, erken boşalma sorununa karşı etkili bir çözüm yolu sunar. Ayrıca pelvik taban kaslarını harekete geçiren fitness benzeri spor aktiviteleri de erken boşalmayı engellemede yardımcıdır.
  • Topikal anestezik içeren kremler ve jeller: Erken boşalmanın önlenmesinde kullanılan bir diğer strateji de topikal anestezik içeren krem ve jellerin kullanılmasıdır. Bu ürünler cinsel ilişki öncesinde penise uygulanır ve penisin duyarlılığını azaltarak boşalmayı geciktirir.
  • Cinsel terapiler: Erken boşalmanın tedavisinde başarılı olan bir diğer yöntem ise cinsel terapilerdir. Ön sevişmenin mümkün olduğunca uzatılması ve önerilen tekniklerin uygulanması genellikle tedavi sürecinde fayda sağlar. Bu teknikler genellikle "dur-başla" (stop-start) ve "sıkma" olarak adlandırılır. Dur-başla tekniği aşamalı bir yaklaşımdır ve her aşama ortalama olarak 2 hafta sürer. En az 3 kez haftada uygulanması gereken bu teknikler penisin uyarılmasını azaltmayı ve böylece ejakülasyonu geciktirmeyi hedefler. Sıkma tekniği ise orgazm hissi gelince ilişkinin durdurulup penisin ucunun orgazm hissi geçene dek sıkılması ve bu şekilde ejakülasyonun geciktirilmesini içerir.
  • Cerrahi işlemler: Bu tedavi yöntemi dönüşü olmayan bir seçenek olup nadiren tercih edilir.

KAYNAK: https://www.webmd.com/sex/what-is-premature-ejaculation

SIK SORULAN SORULAR

Erken boşalma kadınlarda da görülür. Fakat kadınların fizyolojik yapısı gereği tekrar orgazm olabilme yeteneğine sahip olduklarından erkeklerde olduğu gibi büyük bir problem oluşturmaz. Erkeklerde ise ejakülasyon sonrasında yeniden ereksiyon ve boşalma için belirli bir sürenin geçmesi gerektiğinden daha problemli bir durumdur.

Erkeklerde en sık rastlanan cinsel problemlerden biri erken boşalmadır. Türkiye'deki erkeklerin yaklaşık %20'sinde bu sorun görülmektedir.

Halk arasında sünnetin erken boşalmayı tetiklediği yönünde yanıltıcı bir algı bulunsa da yapılan araştırmalar bunun tam tersini gösterir. Kabul gören görüş sünnetin erken boşalmayı tetiklemediği yönündedir.

Sık mastürbasyon yapmanın erken boşalma sebebi olduğu düşüncesi tartışmalıdır ve genellikle yanılgılara dayanır. Genç erkekler veya cinsel ilişkiye yeni başlayanlar arasında ilk kez yaşanan heyecanı azaltmak amacıyla ilişkiden önce mastürbasyon yapılması önerilebilir. Dolayısıyla mastürbasyon aslında genellikle düşünüldüğünün aksine erken boşalmayı engeller. Ancak sürekli mastürbasyon yapmak özellikle psikolojik ve genetik bir eğilim varsa boşalma sorunlarına yol açabilir.

Ereksiyon ilaçları direkt olarak erken boşalmayı engellemez. Ancak bu ilaçlar ereksiyon süresini uzattığı için erken boşalma yaşansa bile ereksiyon devam eder ve partner tatmini sağlanır. Ereksiyon ilaçlarının boşalma zamanı üzerinde bir etkisi yoktur.

Erkekte ereksiyonu sürdürme, sperm sayısını çoğaltma ya da sperm kalitesini geliştirme amacıyla alınan besinlerden yararlanılabilir. Ancak erken boşalmanın bitkisel bir çözümü ya da bu konuda besin tüketiminin bir faydası bulunmamaktadır.

Erken boşalma sorununun büyük bölümünde temel nedenler genellikle psikolojiktir. Bireyde ve partnerinde yaşanan stres ilişkide çeşitli problemlere sebep olabilir. Bu yüzden erken boşalma yaşayan kişilerin Üroloji/Androloji uzmanı ve Psikiyatrist ile birlikte değerlendirilmesi önem taşır.

Temeldeki rahatsızlık tedavi edildiğinde erken boşalma sorunu genellikle düzelir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.04.2024 17:49Yayınlanma Tarihi: 25.04.2024 09:28
Yorum Ekle


KATEGORİLER