Güneş alerjisi, güneş ışığı veya diğer ultraviyole (UV) radyasyon kaynaklarına maruziyet sonucunda ciltte kaşıntılı döküntülerin oluşmasına neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Güneş alerjisinin en yaygın formu polimorf ışık erüpsiyonudur. Bu durum genellikle cildin aşırı hassas olmasından kaynaklı bir reaksiyon şeklinde görülür. Güneş alerjisi hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
“Güneş alerjisi nedir?” sorusunu; güneş ışığına maruz kalmanın ardından ciltte görülen kaşıntı ve döküntü olarak yanıtlayabiliriz. Bu durum genellikle kırmızı, kaşıntılı döküntü şeklinde görülür. Yaygın olarak da ellerin arkası, boynun ön V kısmı, alt bacaklar ve kolları dış yüzeyinde oluşur.
Güneş alerjisi çeşitleri oluşan kızarıklığın türüne, nedenine göre farklılık gösterir.
Güneş alerjisinin temel nedenleri cilt yapısı, genetik faktörler ve bağışıklık sistemi reaksiyonları ile ilgilidir. Güneş alerjisinin yaşanmasında önemli bir etken cildin güneşe maruz kalması sonucunda bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesidir. Bu süreçte bağışıklık sistemi UV ışınlarını bir tehdit olarak görür ve vücudu korumak adına inflamatuar kimyasalları ışınlara maruz kalınan alanlara yönlendirir. Bunun sonucunda da cildin savunma mekanizmaları normalden daha fazla şekilde çalışır ve UV ışınlarına maruz kalan bölge/bölgelerde döküntü, kızarıklık, kabarıklık yaratır.
“Güneş alerjisi neden olur?” sorusunu da güneş alerjisinin gelişiminde genetik faktörler, hormonal değişimler, bazı ilaçlar, önceki güneş yanıkları gibi faktörler rol oynar şeklinde yanıtlayabiliriz. Aile öyküsünde güneş alerjisi bulunan kişilerde bu durumun yaşanmasına yatkınlık daha yüksektir.
Çocuklarda güneş alerjisi de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. D vitamini gelişme aşamasına olan çocuklar için önemli olsa da çocukların güneşe maruz kalacağı saatlere dikkat edilmelidir. Uzmanların görüşlerine göre bebek ve çocuklar 10.00-16.00 arasında mümkün olduğu kadar güneşten uzak tutulmalıdır. Güneşe maruz kalınması durumunda da çocuklara güneş kremi uygulanmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir.
Güneş alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir:
Nadir görülen belirtiler de şöyledir:
Güneş yanığı ve güneş alerjisi, güneş ışığına maruz kalmayla ilişkili iki yaygın cilt sorunu olsa da, aralarında önemli farklar vardır:
Güneş yanığı:
Güneş alerjisi:
Güneş yanığı veya güneş alerjisi yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz, durumunuzu teşhis edebilir, uygun tedaviyi önerebilir ve gelecekteki güneş ışığına maruziyetten korunma konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.
Güneş alerjisi, güneş ışınlarına karşı hassasiyetin artması sonucu ortaya çıkan bir cilt problemidir. Bu nedenle, güneş alerjisi olan kişiler güneş kremi seçerken özel dikkat etmeleri gerekir. Dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
En az SPF 30 ve geniş spektrumlu koruma sağlayan bir güneş kremi seçin. Geniş spektrumlu koruma hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar.
Parabenler, oksibenzon ve parfüm gibi alerjen olabilecek içeriklerden kaçının. Hipoalerjenik ve komedojenik olmayan güneş kremleri tercih edin. Hipoalerjenik kremler alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşüktür, komedojenik olmayan kremler ise gözenekleri tıkamaz.
Güneş alerjiniz için hangi güneş kreminin en uygun olduğunu doktorunuza danışın. Doktorunuz, cilt tipinize ve alerjilerinize en uygun güneş kremini önerebilir.
Güneş kremi seçiminde daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız varsa "Güneş Kremi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Teşhis hastanın şikayetleri ve genel sağlık durumu değerlendirilerek uzman doktor tarafından gerçekleştirilir. Teşhis aşamasında hastadaki belirtiler detaylı incelenir. Bu incelemede hastanın cildindeki döküntüler, kızarıklık ve kabarıklıklar değerlendirilir. Bazı durumlarda da teşhisi desteklemek adına fototest ve yama testi gibi güneş ışığına maruz kalma testleri uygulanabilir. Nadiren de kan testleri uygulanarak kişinin bağışıklık sistemi reaksiyonları incelenebilir.
Peki güneş alerjisi nasıl geçer? Güneş alerjisi olanların yorumları ve uzman görüşlerine göre en etkili önleme yöntemi güneşe maruz kalmakta kaçınmaktır. Tedavide de bazı yöntemler kullanılır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077
Güneş alerjisi, güneş ışınlarının olduğu her mevsim yaşanabilir. Ancak, güneş ışınlarının daha güçlü olduğu ve insanların daha sık dışarı çıkmaya başladığı ilkbahar ve yaz başlarında daha sık görülür. Bunun nedeni; ilkbahar ve yaz aylarında güneş ışınları daha güçlüdür ve cilde daha fazla UV ışığı ulaşır. Daha fazla güneş ışığına maruz kalma: Bu mevsimlerde insanlar daha fazla zamanlarını dışarıda geçirirler. İlkbahar aylarında cilt, kış aylarından sonra güneşe daha hassas olabilir.
İlk adım güneş koruyucu kullanmaktır. Ek olarak da doktor tarafından verilen ilaç veya topikal kremler de mutlaka kullanılmalıdır.
Güneş alerjisi, her yaştan, her cinsiyetten ve her ırktan kişiyi etkileyebilir. Ancak, bazı risk faktörleri güneş alerjisi geliştirme olasılığını artırır. Ailesinde güneş alerjisi olan kişilerde risk daha yüksektir. Açık tenli, kızıl saçlı veya sarı saçlı kişiler güneş alerjisine daha yatkındır. Egzama veya atopik dermatit gibi bazı cilt hastalıkları olan kişilerde güneş alerjisi gelişme riski daha yüksektir. Diüretikler, antibiyotikler ve nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi bazı ilaçlar güneşe karşı hassasiyeti artırabilir.
Güneş alerjisi dermatologlar tarafından tedavi edilir.