444 3 703

Böbrek Büyümesi (Hidronefroz) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

 

En yaygın görülen böbrek hastalıklarından biri olan böbrek büyümesi tıp literatüründe hidronefroz olarak da adlandırılır. Farklı belirtilerle kendini gösteren bu durum rahatsızlık ilerlediğinde belirti verir ve bu durumda da hasta için olumsuz durumlara neden olabilir. “Böbrek büyümesi neden olur? Nasıl tedavi edilir?” gibi merak edilen konuları sizler için derledik.

Böbrek Büyümesi Nedir?

Hidronefroz olarak adlandırılan böbrek büyümesi bir veya her iki böbreğin şişmesi durumudur. Bu durum her yaşta ortaya çıkabilir.

Böbrek Büyümesi Neden Olur?

Böbrek büyümesi idrarın böbrekten tahliye edilemediği ve böbrekte idrar biriktiği durumda oluşur. Bu idrarı böbrekten boşaltan tüplerdeki tıkanıklıklardan ya da idrarın düzgün bir şekilde boşalmasına izin vermeyen bir kusurdan kaynaklanır. Normal süreçte idrar böbrekten mesaneye akan tüpten geçerek idrar kesesine ulaşır ve idrar kanalından dışarı çıkar. Ancak bazı durumlarda idrar böbreğin içinden kolaylıkla akamaz. Bu durumda da böbrek büyümesi gelişir.

Böbrek Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Böbrek büyümesi her zaman belirti vermeyebilir. Genel belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Acil veya sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Alt karın veya kasıklara yayılan yan ve sırt ağrısı
  • Ateş
  • Bebeklerde gelişme geriliği
  • İdrar yaparken ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma

Böbrek Büyümesi Tehlikeli mi?

Böbrek büyümesi her durumda tehlikeli bir duruma işaret etmez ancak nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Yetişkin hastalarda idrar kanal darlıkları, böbrek taşları, mesane tümörleri, prostat büyümesi ya da karındaki diğer organlardan kaynaklanan tümörler araştırılmalıdır. Ancak bu süreç genellikle çocuk hastalarda daha erken tespit edilir.

Böbrek Büyümesinin Tanısı Nasıl Konur?

Hastaya detaylı fiziki muayene uygulandıktan ve hastanın tıbbi öyküsü alındıktan sonra hastanın durumuna göre aşağıdaki testler uygulanır:

  • Böbrek fonksiyonunu değerlendirmek adına kan testi,
  • Enfeksiyonu değerlendirmek adına idrar kültürü ve idrar testi,
  • Tıkanma yaratabilecek tümör ya da taş gibi rahatsızlıklar araştırmak adına MR, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi,
  • Böbreklerdeki idrar akışını ve böbreğin işlevini değerlendirmek adına MAG3 / DTP gibi sintigrafi testleri uygulanabilir.

Böbrek Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek büyümesi için uygulanacak tedavi altta yatan nedene göre uygulanır. Bazı durumlarda ameliyatla tedavi mümkünken bazı hastalarda da bu durum kendi kendine düzelir. Kişinin yaşadığı ve hafif ve orta derece böbrek büyümesi durumunda böbrek fonksiyonları etkilenmiyor ve şikayetlere neden olmuyorsa takip edilmesi yeterlidir. Bazı durumlarda kişinin idrar yolu enfeksiyonu yaşama riskini azaltmak adına önleyici antibiyotik tedavisi uygulanabilir. İleri derece böbrek büyümesi ya da reflü sebebiyle yaşanan böbrek büyümesi durumunda cerrahi işlem uygulanabilir.

Hamilelikte böbrek büyümesi, hamilelik nedeniyle büyüyen rahmin idrar yollarına baskı yapması nedeniyle yaşanabilir. Bu durum genellikle tek taraflı ortaya çıkar ve sıklıkla da sağ böbrekte görülür. Çoğu vakada tedavi gerekmez ve böbrek doğumdan sonra kendiliğinden normale döner. Ağır vakalarda idrarı böbrekten tahliye etmek için kateter veya cerrahi gerekebilir. Böbrek büyümesi tedavi edilmediğinde böbrekte kalıcı hasara yol açabilir ve nadiren de böbrek yetmezliği yaşanmasına neden olabilir.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hydronephrosis/cdc-20397563

SIK SORULAN SORULAR

Ameliyat tekniği böbrek büyümesinin nedenine göre farklılık gösterir. Ancak sıklıkla laparoskopik ya da endoskopik tekniklerle sorun çözülebilir.

Böbrek büyümesi ve kanser arasında bir bağlantı bulunmaz.

Anne karnındaki bebeklerde böbrek büyümesi (hidronefroz) her zaman tehlikeli değildir ve birçok vakada doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak, bazı durumlarda hidronefroz ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, hamilelikte bebekte böbrek büyümesi tespit edilirse, yakın takip ve gerekli tedavi önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.05.2024 18:10Yayınlanma Tarihi: 21.05.2024 11:08
Yorum Ekle


Op.Dr. Gürkan ÖZKAN

Op.Dr. Gürkan ÖZKAN
Üroloji Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER