444 3 703

Kalp Hastalıkları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Kalp hastalıkları kan damarları veya kalbi etkileyen hastalıkların tamamıdır. Kalp vücuda damarlar aracılığı ile kan pompalayan hayati bir organdır. Bu önemli organ toplardamar, atardamar ve kılcal damarları içeren dolaşım sisteminin merkezindedir. Vücuda pompaladığı kan ile organları hem oksijen hem de besin ihtiyacını karşılayan kalbin sağlıklı olması önemlidir. Sağlıklı kalp sayesinde vücuda doğru miktarda kan pompalanır. Bunun yanında sağlıklı kalpte kalp kapakçıkları doğru şekilde çalışarak kalbin içindeki temiz ve kirli kanın karışmasını önler.

Kalp genelinde, kapakçıklarda ve diğer dolaşım sistemlerinde oluşan herhangi bir hasar sonucunda damar ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu hastalıklar aynı zamanda kardiyovasküler sistem hastalıkları olarak da adlandırılır. Kardiyovasküler sistem hastalıklarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Anormal kalp kası (kardiyomiyopati)
  • Anormal kalp ritimleri (Aritmiler)
  • Doğuştan kalp hastalığı sorunları
  • Kalp kapağı hastalıkları
  • Kalp sıkışması ve gevşeme güçlüğü (kalp yetmezliği)
  • Koroner arter hastalıkları
  • Perikard (kalbi çevreleyen sıvı kesesi) ile ilgili sorunlar

Kalp Hastalıkları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Kalp hastalığı belirtileri ve hastalığın kendisi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar aşağıdaki gibidir:

  • "Kalp hastalığı yaşlı insanlarda görülür."

Sanılanın aksine kalp hastalığı her yaştan insanda görülebilir. Özellikle genç yaştaki kadınlarda doğum kontrol hapı ile birlikte sigara kullanımı bu riski artırabilir. Bunun yanında hazır gıda ile birlikte başlayan sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam biçimi arter tıkanmasına yol açabilir ve kalp hastalıklarının gelişme sürecini hızlandırabilir.

  • "Kalp hastalığı bulunanlar çok hareketli olmamalıdır."

Kalbin yorulmasını önlemek kalp hastalığı ile ilgili en yaygın yanlış bilgilerdendir. Kalbin yormamak adına hareketsiz kalmak bacaklarda pıhtılara ve fiziksel güçte düşüşe neden olabilir. Bunun aksine düzenli fiziksel aktivite ile kalp kası güçlendirilebilir, kan akışı ve genel sağlık iyileştirilebilir.

Kalpteki arter duvarlarındaki sertleşme ile birlikte kişinin ilerleyen yaşlarında daha yüksek kan basıncı gözlemlenebilir. Ancak bu normal artış kişi için iyi olmayabilir. Tansiyonda normal aralık 140/90 milimetre olmalıdır. Bu aralığın üzeri veya altında çıkan değerler için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

  • "Kalp hastalığı ailede varsa yapabilecek pek bir şey yok.”

Ailede kalp hastalığı olması kişide kalp hastalığı yaşanma riski artırabilir. Ancak bu durum kalp hastalığından kaçış olmadığı anlamını taşımaz. Kalp sağlığını destekleyen aktivitelerde bulunmak, kalp hastalığı yaşanmasına neden olabilecek faktörlerden uzak durmakla risk büyük ölçüde düşürülebilir.

"Kalp hastalığına yakalanma riski vitamin ve takviyeler ile düşürülebilir."

A, E, C vitaminleri kalp hastalığı riskini düşürücü özelliklere sahiptir. Ancak yapılan çalışmalara göre takviye kullanan kişilerde daha düşük kalp hastalığına yakalanma riski olduğunu destekleyen somut bir örnek yoktur. Vücut vitamin ve mineralleri besinler aracılığıyla aldığında en iyi şekilde kullanır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenmek takviye kullanmaktan daha etkili olabilir.

Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kalp damar hastalıkları daha yaygın olarak kadınlarda görülmekle birlikte her yaş grubunda yaşanabilir. Kalp hastalığının yaşanma riskini artıran bazı faktörler bulunur. Bu faktörlerden değiştirilemez olanları aile öyküsü, yaş, cinsiyet ve genetiktir. Değiştirilebilir risk faktörleri de fiziksel aktivite düzeyi, sigara kullanımıdır. Kişiler değiştirilebilir risk faktörleri ile ilgili daha sağlıklı seçimler yaparak kalp hastalıklarından korunabilir. Bunun için de aşağıdaki faktörlere dikkat edilmelidir:

  • Sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımı bırakılmalıdır.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme rutinine dikkat edilmelidir.
  • Tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalı ve doktor tavsiyelerine dikkat etmelidir.
  • Hareketsiz yaşam tarzı bırakılmalıdır.
  • Stres yönetimi öğrenilmelidir.
  • Diş sağlığına dikkat edilmelidir.

KAYNAK: https://www.health.harvard.edu/heart-health/10-myths-about-heart-disease

SIK SORULAN SORULAR

Kalp rahatsızlıkları erken dönemde belirti gösterebilir ya da herhangi bir belirti vermeyebilir. Bazı erken dönem belirtileri ise bacaklarda şişlik, baş dönmesi, beklenmedik bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluktur.

Aşırı alkol ve kafein kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı, böbrek ile ilgili problemler, diyabet, yüksek tansiyon, obezite, enfeksiyonlar, genetik problemler, hareketsiz yaşam, sigara veya tütün ürünleri kullanımı, tiroit hastalıkları, uyuşturucu kullanmak kalp hastalığı nedenlerinden bazılarıdır.

Kalp krizi ile kalp yetmezliği aynı şeyler değildir. Kalp krizi koroner arterlerden biri tıkandığında yaşanır. Damarlarda meydana gelen tıkanma sebebiyle kan kalp kasına ulaşamaz ve doğru müdahale edilmediğinde kişi yeterli oksijen alamayabilir. Hatta bu durum kişinin ölümü ile sonuçlanabilir. Kalp yetmezliği ise vücudun ihtiyaç duyduğu miktardaki kanın kalp tarafından pompalanmadığı durumlarda görülür. Bu durum başka hastalıkların sonucunda veya doğuştan görülebilir. Bunun yanında kalp yetmezliği yavaş gelişirken kalp krizi ani gelişir ve ani müdahaleyi gerekli kılar.

Bazı besin grupları kandaki kötü kolesterol olan LDL kolesterolü düşürür ve böylelikle kalp sağlığı açısından fayda sağlar. Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık gibi omega-3 açısından yüksek ürünler, süt, peynir, yoğurt gibi yarım yağlı süt ürünleri, yulaf ezmesi, tam buğday ekmek gibi tam tahıllı ürünler, ceviz, badem fındık gibi kuruyemişler b u besin gruplarındandır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.05.2024 18:51Yayınlanma Tarihi: 21.05.2024 11:09
Yorum Ekle


Uzm. Dr. Mutlu ÇİÇEK

Uzm. Dr. Mutlu ÇİÇEK
Kardiyoloji Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER