BASO, kan tahlil sonuçlarında görülen bazofilleri temsil eder. Bazofiller, kemik iliÄŸinde üretilerek vücuttaki birçok dokuda bulunan ve tüm hücrelerin %1'ini oluÅŸturan beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bunun yanı sıra akyuvarların da %1'ini oluÅŸtururlar. Bazofillerin yüksek ya da düÅŸük olması bazı belirtilerin yaÅŸanmasına neden olabilir. "Kan tahlilinde baso nedir?" sorusunun yanıtını ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Bazofiller, kan dolaşımındadır ve kan dolaşımı ile vücudun çeÅŸitli bölgelerine taşınır. Baso hücreleri, ya da bazofiller, beyaz kan hücrelerinin bir türüdür ve bağışıklık sistemi tepkilerinde önemli roller oynarlar. Bazofiller, vücutta çeÅŸitli yerlerde bulunabilir ve görevlerini farklı ortamlarda yerine getirirler. Ä°ÅŸte bazofillerin bulunduÄŸu baÅŸlıca yerler:
Bazofil hücrelerinin vücuttaki iÅŸlevleri aÅŸağıdaki gibidir:
“Baso nedir kan tahlili sonuçlarında neyi ifade eder?” sorusunu; baso olarak da adlandırılan bazofil, kandaki önemli bileÅŸen olan beyaz kan hücrelerinden biridir. Beyaz kan hücreleri, vücudun bağışıklık sisteminin parçası olarak enfeksiyonlarla mücadele eder. Bazofil kan tahlili de kandaki bazofil seviyelerini ölçmek adına uygulanan bir laboratuvar testidir ve tam kan sayımı olarak adlandırılan kapsamlı bir testin parçası olarak uygulanır ÅŸeklinde yanıtlayabiliriz.
“Kan tahlili baso nedir? Tahlil normal deÄŸeri kaç olmalıdır?” sorusunun yanıtı da merak edilen konulardan. SaÄŸlıklı bireylerde bulunan bazofil sayısı, beyaz kan hücresinin %1’ine denk gelir. Bu rakamlar yetiÅŸkin bireylerde mikrolitre kan başına 0-300 ml bazofile eÅŸittir. Bu aralığın üstüne çıkan deÄŸerler bazofil yüksekliÄŸi olarak adlandırılır.
Baso düÅŸüklüÄŸü tıp literatüründe bazopeni olarak adlandırılır. Bu durum bazofil sayısı normalin altına düÅŸtüÄŸünde meydana gelir. “Baso nedir kan tahlili sonuçlarının düÅŸüklüÄŸün nedenleri nelerdir?” sorusu aÅŸağıdaki gibi yanıtlayabilir:
Baso yüksekliÄŸi tıp literatüründe bazofili olarak adlandırılır. Normalde beyaz kan hücrelerinin %0.5 ile %1’ini oluÅŸturan bazofillerin bazofili durumunda normal üzerine çıkması durumudur.
Normalde beyaz kan hücrelerinin %0.5 ile %1’ini oluÅŸturan bazofiller, bazofili durumunda normal üzerine çıkar. Bu durum da bazı saÄŸlık problemlerinin iÅŸareti olabilir. “Kan tahlili baso nedir? Kan tahlili yüksekliÄŸine neden olan faktörler nelerdir?” sorusunun yanıtı aÅŸağıdaki gibidir:
Bazofili olarak adlandırılan baso yüksekliÄŸi genellikle belirgin belirtilere neden olmaz ve genellikle de rutin kan testleri ile tesadüfen tespit edilir. “Baso nedir kan tahlili sonuçlarının yüksekliÄŸi belirtileri nelerdir?” sorusu aÅŸağıdaki gibi yanıtlanabilir:
Basofil yüksekliÄŸi teÅŸhisi kandaki bazofil seviyelerini ölçme ve bu duruma neden olan faktörleri belirleme ÅŸeklindedir. Ä°lk olarak hastadan hastalık geçmiÅŸi alınır. Doktor bu aÅŸamada hastanın tıbbi geçmiÅŸini ve yaÅŸadığı semptomları detaylı olarak öÄŸrenir. Ardından fiziki muayene uygulanır. Sonrasında da bazofil seviyelerini belirlemek adına kan testi istenebilir. Bazofil yüksekliÄŸinin altında yatan nedeni tespit etmek adına da görüntüleme testleri istenebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve X-ışınları bu testler arasındadır. Bu testlerle tümör veya diÄŸer yapıdaki anormallikler tespit edilebilir.
“Baso nedir kan tahlili yüksekliÄŸi nasıl tedavi edilir?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Bazofil yüksekliÄŸi tedavisi altta yatan nedenlere baÄŸlıdır. Bazofil yüksekliÄŸi genellikle baÅŸka bir saÄŸlık probleminin bir belirtisi olduÄŸundan tedavi bu temel problemin ele alınmasını içerir. Bazofil yüksekliÄŸi alerjik reaksiyonlara baÄŸlı yaÅŸanıyorsa alerjenlere maruziyetten kaçınmak veya alerji belirtilerini yönetmek için bazı ilaçlar kullanılabilir.
Hastada kronik inflamasyon olması durumunda inflamasyonu azaltmaya yönelik tedaviler gerekebilir. Bu amaçla immünsüpresanlar, steroid ilaçlar ve diÄŸer antiinflamatuar ilaçlar yaÅŸanan inflamasyonu kontrol etmede kullanılabilir. Miyeloproliferatif bozukluk durumunda süreç hematolog tarafından izlenir. Bu aÅŸamada hastanın durumuna ve aldığı tanıya baÄŸlı olarak planlama yapılır. Tedavide ilaç kullanımı, kemik iliÄŸi nakli ve diÄŸer tedavi seçenekleri uygulanabilir. Hastada tiroid problemi olması durumunda hastaya tiroid bezinin normal iÅŸlevini düzelten tedavi ve ilaçlar verilebilir.
Baso kan tahlili genellikle tam kan sayımı testiyle birlikte uygulanır ve birçok saÄŸlık kuruluÅŸu tarafından gerçekleÅŸtirilir.
“Baso nedir kan tahlili sonucu nasıl öÄŸrenilir?” sorusunu baso kan tahlili sonucu, genellikle tam kan sayımı testi ile birlikte çıkar ÅŸeklinde yanıtlayabiliriz.
KAYNAK:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22099-basophilia
Baso kan tahlili, tam kan sayımı testi kapsamında yapılır. Bu testle kandaki bazofil hücrelerinin sayısını belirlemek amaçlanır.
Baso kan tahlili sonuçları genellikle 1-1.5 saatte çıkar.