444 3 703

Baso Tahlili Nedir? Baso Düşüklüğü, Yüksekliği

 

BASO, kan tahlil sonuçlarında görülen bazofilleri temsil eder. Bazofiller, kemik iliÄŸinde üretilerek vücuttaki birçok dokuda bulunan ve tüm hücrelerin %1'ini oluÅŸturan beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bunun yanı sıra akyuvarların da %1'ini oluÅŸtururlar. Bazofillerin yüksek ya da düÅŸük olması bazı belirtilerin yaÅŸanmasına neden olabilir. "Kan tahlilinde baso nedir?" sorusunun yanıtını ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Baso Hücreleri Nerede Bulunur?

Bazofiller, kan dolaşımındadır ve kan dolaşımı ile vücudun çeÅŸitli bölgelerine taşınır. Baso hücreleri, ya da bazofiller, beyaz kan hücrelerinin bir türüdür ve bağışıklık sistemi tepkilerinde önemli roller oynarlar. Bazofiller, vücutta çeÅŸitli yerlerde bulunabilir ve görevlerini farklı ortamlarda yerine getirirler. Ä°ÅŸte bazofillerin bulunduÄŸu baÅŸlıca yerler:

  • Kemik Ä°liÄŸi: Bazofiller, kemik iliÄŸinde üretilir. Tüm kan hücreleri gibi, bazofiller de kemik iliÄŸindeki hematopoietik kök hücrelerden geliÅŸirler. Kemik iliÄŸi, bu hücrelerin üretildiÄŸi ve olgunlaÅŸtığı birincil yerdir.
  • Kan Dolaşımı: Olgun bazofiller kemik iliÄŸinden kan dolaşımına salınırlar. Kan dolaşımında, bazofiller toplam beyaz kan hücrelerinin yaklaşık %0.5 ila %1'ini oluÅŸturur. Kan dolaşımı, bazofillerin vücudun farklı bölgelerine taşınmasını ve bağışıklık tepkisi gerektiÄŸinde hızla hareket etmelerini saÄŸlar.
  • Doku ve Organlar: Bazofiller, dolaşımdan doku ve organlara göç edebilirler. Özellikle alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyon gibi bağışıklık tepkileri sırasında bazofiller, etkilenmiÅŸ bölgelere geçerler. Bu bölgelerde, histamin ve diÄŸer kimyasal maddeleri salgılayarak iltihaplanma ve bağışıklık tepkisini tetiklerler.
  • Bağışıklık Sistemi: Bazofiller, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak lenf düÄŸümleri, dalak ve diÄŸer bağışıklık sistemi organlarında da bulunabilirler. Bu organlarda, bazofiller patojenlere karşı hızlı bir savunma mekanizması saÄŸlamak için hazır durumda beklerler.
  • Mukozal Yüzeyler: Bazofiller, mukozal yüzeylerde de yer alabilirler. Bu yüzeyler, vücudun dış dünyayla temas ettiÄŸi bölgelerde, örneÄŸin solunum yolları, sindirim sistemi ve genitoüriner sistemde bulunurlar. Bu bölgelerde bazofiller, alerjenlere ve patojenlere karşı hızlı tepki vermek için önemlidir.

Baso (Bazofil) Hücrelerinin Fonksiyonu Nedir?

Bazofil hücrelerinin vücuttaki iÅŸlevleri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Bazofiller, iltihaplanmaya yol açan kimyasal maddeleri serbest bırakır ve böylelikle damarların geniÅŸlemesini, daha fazla kan akışını teÅŸvik eder. Bu da yaralanmanın veya enfeksiyonun oluÅŸtuÄŸu bölgeye daha fazla beyaz kan hücresi ve diÄŸer bağışıklık hücrelerini taşır.
  • Alerji yapan maddelere maruz kalındığında bazofiller alerjen maddeleri serbest bırakır ve alerjik semptomların oluÅŸmasına neden olur. Gözlerde sulanma, kaşıntı, burun akıntısı ve kurdeÅŸen bu belirtilerdendir.
  • Bazofiller parazit enfeksiyonlarına karşı savunmada da etkilidir. Parazitlere karşı saldırıya geçen bazofiller, enfekte bölgelerde inflamasyonu baÅŸlatır ve diÄŸer bağışıklık hücrelerinin gelmesini saÄŸlar.
  • Bazofiller bağışıklık sistemi hücreleri arasında koordinasyon ve iletiÅŸimi de saÄŸlar.

Baso Kan Tahlili Nedir?

Baso nedir kan tahlili sonuçlarında neyi ifade eder?” sorusunu; baso olarak da adlandırılan bazofil, kandaki önemli bileÅŸen olan beyaz kan hücrelerinden biridir. Beyaz kan hücreleri, vücudun bağışıklık sisteminin parçası olarak enfeksiyonlarla mücadele eder. Bazofil kan tahlili de kandaki bazofil seviyelerini ölçmek adına uygulanan bir laboratuvar testidir ve tam kan sayımı olarak adlandırılan kapsamlı bir testin parçası olarak uygulanır ÅŸeklinde yanıtlayabiliriz.

Baso Kan Tahlili Normal DeÄŸeri Kaç Olmalı?

Kan tahlili baso nedir? Tahlil normal deÄŸeri kaç olmalıdır?” sorusunun yanıtı da merak edilen konulardan. SaÄŸlıklı bireylerde bulunan bazofil sayısı, beyaz kan hücresinin %1’ine denk gelir. Bu rakamlar yetiÅŸkin bireylerde mikrolitre kan başına 0-300 ml bazofile eÅŸittir. Bu aralığın üstüne çıkan deÄŸerler bazofil yüksekliÄŸi olarak adlandırılır.

Baso Kan Tahlili DüÅŸüklüÄŸü Nedenleri

Baso düÅŸüklüÄŸü tıp literatüründe bazopeni olarak adlandırılır. Bu durum bazofil sayısı normalin altına düÅŸtüÄŸünde meydana gelir. “Baso nedir kan tahlili sonuçlarının düÅŸüklüÄŸün nedenleri nelerdir?” sorusu aÅŸağıdaki gibi yanıtlayabilir:

  • Kronik iltihaplanma olması durumunda bazofiller sürekli bir iltihapla mücadele eder ve bu da hücrelerin sayısında azalmaya yol açabilir.
  • Tiroid bezinin aşırı çalışması veya kortikosteroidlerin aşırı kullanımı gibi bazı hormonal durumlar baso düÅŸüklüÄŸü yaratabilir.
  • Miyeloproliferatif hastalıklar gibi kemik iliÄŸindeki hücrelerin anormal çoÄŸaldığı hastalıklar da bazofil sayısında azalma yaratabilir.
  • Radyasyon ve kemoterapi gibi kanser tedavileri de bazofillerin üretimini olumsuz etkileyerek bazopeniye yol açabilir.
  • Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) gibi otoimmün hastalıklar da bazofil düÅŸüklüÄŸüne yol açabilir.

Kan Tahlilinde Baso YüksekliÄŸi Nedir?

Baso yüksekliÄŸi tıp literatüründe bazofili olarak adlandırılır. Normalde beyaz kan hücrelerinin %0.5 ile %1’ini oluÅŸturan bazofillerin bazofili durumunda normal üzerine çıkması durumudur.

Baso Kan Tahlili YüksekliÄŸi Nedenleri

Normalde beyaz kan hücrelerinin %0.5 ile %1’ini oluÅŸturan bazofiller, bazofili durumunda normal üzerine çıkar. Bu durum da bazı saÄŸlık problemlerinin iÅŸareti olabilir. “Kan tahlili baso nedir? Kan tahlili yüksekliÄŸine neden olan faktörler nelerdir?” sorusunun yanıtı aÅŸağıdaki gibidir:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Kronik inflamatuar hastalıklar
  • Miyeloproliferatif bozukluklar
  • Parazit enfeksiyonları
  • Tiroid hastalıkları

Baso (Bazofil) YüksekliÄŸi Belirtileri

Bazofili olarak adlandırılan baso yüksekliÄŸi genellikle belirgin belirtilere neden olmaz ve genellikle de rutin kan testleri ile tesadüfen tespit edilir. “Baso nedir kan tahlili sonuçlarının yüksekliÄŸi belirtileri nelerdir?” sorusu aÅŸağıdaki gibi yanıtlanabilir:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Enflamasyon 
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Kronik ürtiker (kurdeÅŸen)
  • Sindirim sistemi belirtileri
  • Solunum sistemi problemleri

Baso (Bazofil) YüksekliÄŸi TeÅŸhisi Nasıl Yapılır?

Basofil yüksekliÄŸi teÅŸhisi kandaki bazofil seviyelerini ölçme ve bu duruma neden olan faktörleri belirleme ÅŸeklindedir. Ä°lk olarak hastadan hastalık geçmiÅŸi alınır. Doktor bu aÅŸamada hastanın tıbbi geçmiÅŸini ve yaÅŸadığı semptomları detaylı olarak öÄŸrenir. Ardından fiziki muayene uygulanır. Sonrasında da bazofil seviyelerini belirlemek adına kan testi istenebilir. Bazofil yüksekliÄŸinin altında yatan nedeni tespit etmek adına da görüntüleme testleri istenebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve X-ışınları bu testler arasındadır. Bu testlerle tümör veya diÄŸer yapıdaki anormallikler tespit edilebilir.

Baso (Bazofil) YüksekliÄŸi Nasıl Tedavi Edilir?

Baso nedir kan tahlili yüksekliÄŸi nasıl tedavi edilir?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Bazofil yüksekliÄŸi tedavisi altta yatan nedenlere baÄŸlıdır. Bazofil yüksekliÄŸi genellikle baÅŸka bir saÄŸlık probleminin bir belirtisi olduÄŸundan tedavi bu temel problemin ele alınmasını içerir. Bazofil yüksekliÄŸi alerjik reaksiyonlara baÄŸlı yaÅŸanıyorsa alerjenlere maruziyetten kaçınmak veya alerji belirtilerini yönetmek için bazı ilaçlar kullanılabilir.

Hastada kronik inflamasyon olması durumunda inflamasyonu azaltmaya yönelik tedaviler gerekebilir. Bu amaçla immünsüpresanlar, steroid ilaçlar ve diÄŸer antiinflamatuar ilaçlar yaÅŸanan inflamasyonu kontrol etmede kullanılabilir. Miyeloproliferatif bozukluk durumunda süreç hematolog tarafından izlenir. Bu aÅŸamada hastanın durumuna ve aldığı tanıya baÄŸlı olarak planlama yapılır. Tedavide ilaç kullanımı, kemik iliÄŸi nakli ve diÄŸer tedavi seçenekleri uygulanabilir. Hastada tiroid problemi olması durumunda hastaya tiroid bezinin normal iÅŸlevini düzelten tedavi ve ilaçlar verilebilir.

Baso Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Baso kan tahlili genellikle tam kan sayımı testiyle birlikte uygulanır ve birçok saÄŸlık kuruluÅŸu tarafından gerçekleÅŸtirilir.

Baso Kan Tahlili Sonucu Nasıl ÖÄŸrenilir?

Baso nedir kan tahlili sonucu nasıl öÄŸrenilir?” sorusunu baso kan tahlili sonucu, genellikle tam kan sayımı testi ile birlikte çıkar ÅŸeklinde yanıtlayabiliriz.

KAYNAK:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22099-basophilia

SIK SORULAN SORULAR

Baso kan tahlili, tam kan sayımı testi kapsamında yapılır. Bu testle kandaki bazofil hücrelerinin sayısını belirlemek amaçlanır.

Baso kan tahlili sonuçları genellikle 1-1.5 saatte çıkar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.06.2024 15:44Yayınlanma Tarihi: 04.06.2024 09:23
Yorum Ekle


Uzm. Dr. Samir SAFAROV

Uzm. Dr. Samir SAFAROV
Dahiliye

Profili Gör
KATEGORÄ°LER