444 3 703

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

 

Hamilelikte bel ağrısı, vücudun doğuma hazırlanması ve anne rahminin büyümesi sırasında yaşanan değişimlerden kaynaklıdır. Bu nedenle hamileliğin ilerleyen haftalarında ağrının şiddeti artabilir. Hamilelik boyunca bel ağrılarını yaşamamak için anne adaylarına rahatlatıcı masaj, egzersiz ve doğru duruş önerilir. Bunun yanında yastık seçimiyle de bel uyku sırasında desteklenmelidir.

Hamilelikte Bel Ağrısı Normal mi?

Bel ağrısı anne adaylarının sık yaşadığı bir durumdur. Hamilelik boyunca vücudun ağırlık merkezi her hafta değişir ve karın büyür. Bunların sonucunda da ortaya ağrılar çıkar ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha da şiddetlenebilir. Hamilelik döneminde yaşanan bel ağrısı ayrıca pelvik bölgedeki eklemlerin gevşemesi ve rahmin büyümesiyle de ortaya çıkar.

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte anne adayının vücudunun tümünde birtakım değişiklikler yaşanır. Çünkü anne adayının bedeni değişimden geçerek bebeğe alışır ve uyum sağlar. Vücut bu değişimlerden geçerken bel ağrısı gibi anne adayının günlük yaşamını sekteye uğratacak durumlara da neden olabilir. Bununla birlikte bel ağrısına neden olan etkenler hamilelik dönemine göre farklılık gösterir. Başlıca nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Birinci Trimester’da Bel Ağrısı Nedenleri: Hamileliğin ilk 3 ayında birçok hormonal değişiklik yaşanır. Bu dönemde anne adayının progesteron seviyesi hızlı bir şekilde yükselir ve pelvik kaslarında gevşeme yaşanır. Bu gevşemeyi yaratan bir diğer hormon olan relaksin de bu dönemde yükselir ve kasılmaları önleyerek yumurtanın rahim duvarına yapışmasına yardım eder.
  • İkinci Trimester’da Bel Ağrısı Nedenleri: Hamilelik ilerledikçe hem karın hem de rahim genişler. Bu nedenle de hamileliğin ilk 3 ayında bel ağrıları sık yaşanır. Bu dönemde rahimdeki büyüme basıncı artırır ve hormonal değişimlerle ağrılara neden olur. Bunun yanında karın büyümesi de bel ve sırt bölgesine baskı uygular. Bunun sonucunda da anne adayının duruşunda farklılıklarla birlikte bel ağrısı görülebilir.
  • Üçüncü Trimester’da Bel Ağrısı Nedenleri: Hamileliğin son 3.ayında karın ve rahim genişlemeye devam eder ve bu süreçte bebek de büyümesini sürdürür. Anne adayının duruşundaki değişiklikler ve hamilelikte alınan kilolar da sırt ağrısını yaşatır. Ek olarak kas ayrılması durumu da bel ağrısının nedenlerindendir.

Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

“Hamilelikte bel ağrısı nasıl geçer?” sorusunu anne adayları tarafından en çok merak edilen konular arasındadır. Anne adaylarının yaşadığı bel ağrısı günlük yaşamda bazı noktalara dikkat edilerek hafifletilebilir. Günlük yaşamda ağır kaldırmak kaçınılması, uyurken doğru pozisyonun bulunması bu noktalardan biridir. Bir diğer önemli nokta da egzersizdir. Anne adayının özellikle yürüyüş ve yüzme gibi aktivitelerde bulunması vücuttaki ağrıların azalmasına yardım ederken kasların güçlenmesini destekler. Bunun yanında yoga ve pilates gibi egzersizler de hem zihinsel hem de fiziksel rahatlama sağlar ve bel ağrısına iyi gelir.  Hamilelik sürecinde yaşanan bel ağrısı yanlış duruştan kaynaklanabilir. Bu nedenle yürürken ve otururken dik duruş sergilenmeli ve bele binen yük azaltılmalıdır. Son olarak anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenmesi de aşırı kilo alımını önler, beldeki baskıyı azaltır.

Hamilelikte Bel Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Hamilelikte bel ağrısıyla birlikte şiddetli ağrı, karıncalanma hissi, tuvalette ağrı veya zorlanma, düzensiz akıntı veya kanama, ateş durumunda bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır.

Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?

“Hamilelikte bel ağrısı ne zaman başlar?” sorusunu aşağıdaki gibi yanıtlayabiliriz:

Hamilelikte bel ağrısı, hamileliğin farklı dönemlerinde başlayabilir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İlk Trimester (0-13 haftalık gebelik) bel ağrısı bazı kadınlarda erken gebelik belirtileri arasında yer alabilir. Hormonal değişiklikler, özellikle relaxin hormonunun salgılanması, pelvik eklemleri gevşetir ve bu da bel ağrısına neden olabilir. İkinci Trimester (14-27 Hafta) hamileliğin bu döneminde rahim büyümeye devam eder ve ağırlık merkezi değişir, bu da bel ağrısına yol açabilir. Ayrıca, kilo alımı ve duruş değişiklikleri de bel ağrısının nedenlerinden olabilir. Üçüncü Trimester (28-40 Hafta) bu dönemde bel ağrısı daha yaygın ve belirgin hale gelir. Büyüyen bebek ve rahim, omurgaya ve pelvik bölgeye daha fazla baskı yapar. Ayrıca, doğuma hazırlık olarak vücutta meydana gelen değişiklikler de bel ağrısına katkıda bulunabilir.

KAYNAK: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/back-pain/

SIK SORULAN SORULAR

Hamilelikte bel ağrısı genellikle vücudun hamileliğe uyum sağladığını ve bebeğin büyümesiyle meydana gelen fiziksel değişiklikleri gösterir. Relaxin hormonu, pelvik eklemleri gevşeterek doğuma hazırlık yapar, ancak bu durum bel ağrısına neden olabilir. Bebeğin büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezi değişir, bu da belde ekstra baskı oluşturabilir. Hamilelik sırasında alınan kilo, bel ve sırt bölgesine ekstra yük bindirir. Hamilelik öncesi zayıf olan bel ve karın kasları, artan ağırlıkla birlikte ağrıya neden olabilir. Hamilelik sırasında duruş ve yürüyüş değişiklikleri bel ağrısına katkıda bulunabilir.

Bel ağrısı genellikle normal ve yaygın bir belirtidir, ancak bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Dinlenme veya yaygın ağrı kesici yöntemlerle geçmeyen şiddetli ağrılar, bel ağrısı ile birlikte karın ağrısı veya vajinal kanama varsa dikkat edilmelidir. Bel ağrısına eşlik eden ateş veya idrar yaparken yanma hissi, enfeksiyon belirtisi olabilir. Bacaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi varsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır.

  • Şiddetli Karın Ağrısı: Özellikle ani başlayan ve sürekli olan şiddetli karın ağrısı.
  • Vajinal Kanama ile Birlikte Ağrı: Vajinal kanama ile birlikte görülen ağrılar.
  • Baş Ağrısı ve Görme Bozuklukları: Şiddetli baş ağrısı, bulanık görme veya ışık çakmaları.
  • Bacaklarda Ağrı ve Şişlik: Derin ven trombozu belirtisi olabilir.
  • Omuz Ucu Ağrısı: Dış gebelik belirtisi olabilir, özellikle erken hamilelikte.
  • Karın Alt Bölgesi: Rahmin büyümesi ve yer değiştirmesiyle birlikte alt karın bölgesinde ağrılar olabilir.
  • Bel: Hormonal değişiklikler ve pelvik bölgedeki gevşeme nedeniyle bel ağrısı yaygın olabilir.
  • Kasıklar: Yuvarlak bağ ağrısı olarak bilinen kasık ağrıları, rahmi yerinde tutan bağların gerilmesiyle ortaya çıkabilir.
  • Göğüsler: Hormonal değişiklikler nedeniyle göğüslerde hassasiyet ve ağrı olabilir.
  • Baş: Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar ve kan hacmindeki artış nedeniyle baş ağrıları olabilir.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.06.2024 16:10Yayınlanma Tarihi: 11.06.2024 11:16
Yorum Ekle


Dr. Ahmet Muhlis KORUR

Dr. Ahmet Muhlis KORUR
Başhekim / Acil Servis Hekimi

Profili Gör
KATEGORİLER