Kemik erimesi yani Osteoporozun oldukça sık olarak karşılaşılan bir kemik hastalığı olduÄŸunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Yazıcı, Kemik saÄŸlığını korumak adına önemli tavsiyelerde bulundu.
Osteoporoz sıkça karşılaşılan bir kemik hastalığıdır. Kısaca kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz kemik yapısının yaÅŸlanmaya baÄŸlı olarak kemik yapısının bozulması ve d vitamin ve kalsiyum yetersizliÄŸi ile ortaya çıkar. GeliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerde yaÅŸam süresinin uzaması ile osteoporoz önemli bir problem haline geldiÄŸi yapılan araÅŸtırmalarda da ortaya çıkmıştır.
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Ortapedi ve Travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Yazıcı, Osteoporoz hakkında önemli bilgiler vererek Kemik saÄŸlığını korumak adına önerilerde bulundu.
Ortapedi ve Travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal, "Osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. Osteoporoz günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline gelmiÅŸtir. Osteoporoz, daha çok kadınların maruz kaldığı bir hastalık olarak bilinse de, erkekleri de etkileyen önemli bir saÄŸlık problemidir.
Osteoporozun en önemli belirtisi kırıklardır. Omurga üzerinde ortaya çıkan kırık sonucu; boy kısalır, duruÅŸ bozukluÄŸu ve kamburluk ortaya çıkar. KamburlaÅŸma sonucunda kemikler, karın boÅŸluÄŸu ve göÄŸse baskı yapar. Buradaki organlar olumsuz etkilenirken hastanın vücut imajı bozulur. Bu da psikolojik sorunların ortaya çıkmasına, osteoporoz hastasının toplumdan uzaklaÅŸmasına neden olur.
Osteoporoz tedavisinde, kırıkların önlenmesi, kemik mineral yoÄŸunluÄŸunun korunması ve hatta arttırılması, kırığa ve duruÅŸ bozukluÄŸuna baÄŸlı ÅŸikayetlerle mücadele ve günlük aktivitelerin maksimuma çıkarılarak yaÅŸam kalitesinin artırılması olmalıdır. Tedavide mutlaka kemiÄŸin yapı taşı olan kalsiyumun ve kalsiyumun emilimini artırmak için D vitamininin yer alması gerekli. BebeÄŸin anne karnındaki beslenmesi kemik saÄŸlığını yakından etkilediÄŸi için osteoporozdan korunma anne rahminde baÅŸlamaktadır. Buradaki korunma, doruk kemik kütlesinin maksimuma çıkması anlamına geliyor. Kemik kütlesi 30 yaÅŸ civarı maksimuma ulaşıyor. Onun için 30 yaşından önce kemik kültesi yoÄŸunluÄŸu ne kadar artırılırsa, kırık riski de o kadar azaldığı görülmektedir.Bunun içinde mutlaka egzersiz yapmalı, düzenli beslenmeliyiz. Çocukların basketbol, voleybol gibi kemik yoÄŸunluÄŸunu artırıcı fiziksel aktivite ve egzersizler yapmaya teÅŸvik edilmelidir. Beslenmenin en önemli iki noktasını kalsiyum ve D vitamini alımıdır. D vitaminin en önemli kaynağı güneÅŸtir. Bununla birlikte balık ve balık ürünleri tüketilmesi de önemli bir D vitamini kaynağıdır." diye konuÅŸtu.