444 3 703

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden 'Menisküs yırtıkları' uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları, dizlerde ilerleyen yaş ve kiloya bağlı olarak ortaya çıkabilen rahatsızlıkların arasında en sık görülenin menisküs yırtıklarının tedavi edilmediği takdirde sakat bırabildiğini belirterek gelişen teknoloji sayesinde artık çok kolay tedavi edilebildiğini söylediler.

 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları, menisküs nedir, menisküs yırtıkları nasıl oluşur, menisküs tedavisi nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını verdiler.

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları; "Her yaşta görülen ve değişik sebeplerden ötürü ortaya çıkan menisküs, diz eklemini oluşturan uyluk ve bacak kemiklerinin arasında yer olan hem dışta hem de içte birer adet olmak üzere bulunan C şeklindeki kıkırdak dokudan oluşan yapılardır. Dizin sabit olmasını ve vücut ağırlığının dengelenerek dizlere eşit oranda yayılmasını sağlar.

 

Menisküslerle ilgili görülen en önemli sorun menisküs dokusu yırtıklarıdır.

 

Menisküs yırtılması, dizin aniden dönmesi veya bükülmesi ile oluşmaktadır. Dış menisküste görülen doğuştan bozukluk, sporcularda meydana gelen yırtıklar ve ileri yaşlarda gelişen menisküs yaşlanmaları olarak 3 grupta ayrılır.

 

En sık belirtileri; ağrı ve boşalma hissi ve dizde şişliktir.

 

Büyük yırtıklarda menisküs parçası yer değiştirerek ve diz içine kaçarak dizin kitlenmesine yol açar ve kişinin yürümesini zorlaştırabilir. Bu nedenle dize alınan darbelerle oluşan ağrıları basite almadan en kısa sürede doktora gitmek gerekir.

 

Günümüz de gelişen teknolojisi sayesinde artık çok kolay tedavi edilebilmektedir."diyerek sözlerine son verdiler.

 

 

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 10:06Yayınlanma Tarihi: 20.02.2018 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER