444 3 703

Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Probiyotiklerin Önemi

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, sağlıklı beslenme de bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik hakkında bilgiler vererek, en güçlü probiyotiklerden olan kefirin tarifini verdi.
SaÄŸlıklı beslenmede probiyotik ve prebiyotiÄŸin rolü yüksektir ve mutlaka günlük beslenmemiz içinde yer verilmelidir diyen Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, probiyotikler hakkında bilgiler verdi. Diyetisyen Elanur Yılmaz; "Probiyotikler; endojen mikroflorayı deÄŸiÅŸtirebilen, konakçıda pozitif etkiler oluÅŸturan genellikle bakteri/maya veya birkaç çeÅŸit yaÅŸayan organizma içeren kültürlerdir. Kısaca; bağırsaÄŸa ulaÅŸtıklarında pozitif etkileri olan canlı mikroorganizmalardır. Bu grupta laktobasiller, bifidobakterler ve enterokoklar yer almaktadır. Bu faydalı bağırsak mikropları dış ortamdan gelen toksik maddelere karşı bağırsak duvarında koruyucu bir tabaka oluÅŸtururlar.  Probiyotikler, bağırsak pH’ını düşürerek patojen mikroorganizmaların üremelerine engel olurlar.  Bağırsak florasında önemli düzeyde bulunan probiyotik mikroorganizmaların bağırsak rahatsızlıklarını önleyici etkilerinin de olduÄŸu saptanmıştır.

Ä°SHAL VE KARIN AÄžRISINI AZALTIYOR

Probiyotikler irritabl bağırsak sendromunda ishali ve karın aÄŸrısını azaltmaktadırlar. Ayrıca antibiyotik ishallerini önlemede etkileri fazladır. Bağışıklık sistemini güçlendirirler Probiyotikler, kansere yakalanma riskini azaltmaktadırlar. Antimutajenik etkileri nedeniyle prokanserojenlerin kanserojenlere dönüşümünü engellerler. Pütrifaktif bakterilerin (kokuÅŸma, Çürümeye neden olan bakteriler) geliÅŸmesini inhibe ederler. Kanserojen bileÅŸiklerin oluÅŸmasını inhibe ederler.   Çocuklarda alerjik semptomların engellenmesinde rol oynarlar. Kabızlık tedavisinde de etkileri olduÄŸu çalışmalarla gösterilmiÅŸtir. Ayrıca probiyotik bakterilerin kan serumu kolesterol niceliÄŸini azaltıcı etki yaptıkları, damar sertliÄŸi ve kalp damar hastalıklarını engelledikleri, iyi huylu (HDL, yüksek yoÄŸunluklu lipoprotein) kolesterol düzeyini arttırdıkları ifade edilmektedir.

PREBÄ°YOTÄ°KLERDE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Prebiyotikler vücutta sindirilmeyen, ancak bifidobakterlerin kolonda geliÅŸimini destekleyerek bağırsak florasının dengelenmesinde görev alan gıda destek maddeleri olarak adlandırılmaktadır. Probiyotik gıdaların üretiminde, probiyotik kültürlerin yanı sıra bunların etkinliÄŸini arttırmak üzere prebiyotikler de yaygın olarak kullanılmaktadır Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoÄŸalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan saÄŸlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi)  prebiyotik denir. Sinbiyotikler; prebiyotiklerle probiyotiklerin tek üründeki kombinasyonlarıdır Sonuç olarak saÄŸlıklı beslenmede probiyotik ve prebiyotiÄŸin rolü yüksektir ve mutlaka günlük beslenmemiz içinde yer verilmelidir. Hem kilo verme de hem de saÄŸlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için probiyotik ve prebiyotik tüketiniz. Åžimdi en güçlü probiyotiklerden olan kefirin tarifini veriyorum sizlere;

EVDE KEFÄ°R NASIL HAZIRLANIR

Malzemeler

•    1 yemek kaşığı kefir tanesi,

•    1 adet büyük cam kavanoz,

•    1 litre süt (5 su bardağı süt- oda sıcaklığında),

•    Plastik süzgeç Cam kavanozu iyice yıkayalım. (hijyen çok önemli)

Kefir tanelerini iyice temizlediğimiz kavanozun içine koyalım. Kavanozun içine oda sıcaklığında beklettiğimiz sütü ilave edelim. Kavanozu 24- 48 saat oda sıcaklığında bekletelim. (soğuk ise kavanozu bir örtü ile saralım) Kefirimiz mayalandığında pütür pütür bir görünüm alacaktır. Sonra plastik süzgeç ile kefiri süzelim.Kefirimiz servise hazır.Hazırladığımız kefiri bardaklara doldurup ayran gibi tüketiyoruz.Herkese afiyet olsun günde en az 1 bardak kefir tüketiniz." diyerek sözlerine son verdi.


Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.11.2018 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.11.2018 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER