444 3 703

Boyun Fıtığına Dikkat!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Naki KeleÅŸ, "Halk arasında "boyun aÄŸrılarımı rahatlatıyorum" diye yapılan boynun kütletme olarak bilinen zorlayıcı hareketi boyun fıtığının en büyük nedenleri arasındadır." dedi. Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Naki KeleÅŸ, günlük hayatı olumsuz etkileyen boyun fıtığı hakkında önemli bilgiler verdi. 

 MASA BAÅžI ÇALIÅžANLAR DÄ°KKAT 

Özellikle uzun süre bilgisayar, masa başında çalışan, uzun süre bilgisayar başında iÅŸ yapan veya telefon kullanan kiÅŸilerde boyunun uzun sürede sabit kalması ve bu sabit kalmaya baÄŸlı sürekli belirli omurlara ve adale grubuna yük binmesi sonucunda boyun aÄŸrıları oluÅŸabilmektedir diyen Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Naki KeleÅŸ, " Ä°nsan boynu, omurilik, omurilikten çıkan sinirler, bu bölgeden geçen atar damarlar gibi çok önemli vücut yapılarını barındıran, baÅŸ için bir destek iÅŸlevi gören, omurganın en hareketli bölümüdür. Ancak bu hareket kabiliyeti aynı zamanda darbelere ve zedelenmelere daha duyarlı olmasına yol açar. 

TAÅžHÄ°SÄ° NASIL YAPILIR? 

Boyun aÄŸrısı baÅŸlangıçta sadece boyun bölgesinde oluÅŸmaktadır. Ä°lerleyen dönemde ağır kaldırma travmanın etkisi zorlanma sonucunda aÄŸrı kollara yayılmakta. Tek veya iki taraflı olabilmekte. Hastalığın ilerlemesiyle beraber kollarda uyuÅŸukluk fıtığın olduÄŸu bölgelerdeki kaslarda güçsüzlük olabilmektedir. Boyun fıtığıyla gelen hastaların tanısında manyetik rezonans dediÄŸimiz emar bize yüzde 98 oranında boyun fıtığı teÅŸhisi koydurmaktadır. 

BOYNUNUZU ZORLAMAYIN

Bu anlamda insanların boyunu zorlayacak hareketlerden kaçınılması gerekmektedir. Özellikle Halk arasında "boyun aÄŸrılarımı rahatlatıyorum" diye yapılan boyun kütletme olarak bilinen zorlayıcı hareketi boyun fıtığının en büyük nedenleri arasındadır. Boyun fıtığı tedavisinde baÅŸlangıçta medikal tedavi uygulanmaktadır geçmeyen boyun ve Kol aÄŸrısında kolda uyuÅŸukluk ve güçsüzlük olduÄŸu durumlarda cerrahi iÅŸlemi uygulamaktayız. Tedavi yönetimi yapılacak olan muayene ve tetkikleri sonucuna göre karar verilmektedir" diye konuÅŸtu.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.02.2019 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.02.2019 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER