444 3 703

11 Haftalık Gebelik

10. Hafta12. Hafta
11 Haftalık Gebelik

 

11 haftalık gebelik sürecinde anne adayı hamileliğinin ilk trimesterin sonuna yaklaşır. Bu da daha keyifli deneyimlerin yaşanacağı bir süreç olan ikinci trimestere girilmek üzere olduğu anlamına gelir. Bu hafta bebek temel yaşam fonksiyonlarını başlatan gelişime ulaşır. Peki annede ne gibi değişimler yaşanır? İşte bilinmesi gerekenler:

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler yaşanırken anne adaylarını rahatsız eden belirtiler devam eder. Bunun yanında anne adayında mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, uyku isteği, halsizlik gibi belirtiler yaygın olarak yaşanır. Rahatsız edici bu belirtiler için iyi haber 11.haftanın tamamlanmasının ardından azalmaya başlamasıdır. Diğer haftalar itibariyle başlayan ve devam eden göğüslerde büyüme bu hafta itibariyle bir nebze yavaşlar. Bununla birlikte de göğüste yaşanan hassasiyet ve gerginlik hissi de azalır. Bunun yanında bebek büyümesini sürdürürken rahim genişler ve kaslara baskı uygular. Bu nedenle de anne adayı 11.haftada kasık ağrıları yaşanabilir. Kasık ağrılarına genellikle bebeğin büyümesi sebebiyet verse de şiddetli ve geçmeyen kasık ağrısı durumunda mutlaka hızlıca doktora başvurulmalıdır. 11 haftalık gebelik karın görüntüsü anne adayından yaşanan bir diğer değişimdir. Bebeğin yavaş yavaş büyümesi bazı anne adaylarında karnın belirginleşmesine neden olur. Ancak karın büyümesi ve belirgin olması büyük oranda kişi özelinde farklılık gösterir. Annede aynı zamanda kan hacmi de artar. Buna bağlı olarak da anne adayı terleme, sıcak basması ve aşırı su içme isteği yaşayabilir. Bu hafta plasenta da oluşarak bebeğin beslenme görevini bu hafta itibariyle plasenta görür.

 Bu hafta itibariyle anne adayının yaşadığı sabah bulantıları azalır. Böylelikle anne adayı sabahları normalden daha açlık hissetmeye başlayabilir. Anne adayında yaşanan hormonal değişimler sonucunda sindirim sistemi etkilenerek yavaşlar. Bunun sonucunda da anne adayında mide ekşimesi ya da kabızlık sorunları yaşanabilir. Gebelikte 11.hafta cildin aşırı kuruduğu ya da yağlandığı bir dönemdir. Bu nedenle anne adayları bu tarz durumları önlemek adına cilt tipine uygun yapıdaki bakım yağlarını mutlaka kullanmalıdır. Böylece cildin nem miktarı artar ve daha esnek olur.

Kaç Kilo Almalısın?

11 haftalık gebelik anne görüntüsü bakımından değişimlerin yaşandığı bir dönemi kapsar. Hamileliğin ilk trimester döneminde bebek henüz küçük olduğu ve büyüme yaşadıkça kütlesi arttığı için annede kilo artışı yaşanabilir. Ancak bu artış belli bir sınırda olmalıdır ve bu sınır 11.haftaya kadar 2-2,5 kilodur.

11 Hafta Gebelik Belirtileri Nelerdir?

11 haftalık gebelik belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Göğüslerde büyüme, hassasiyet
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kusmanın azaldığı anne adaylarında iştah artışı
  • Gaz ve şişkinlik
  • Baş dönmesi veya bayılma

11 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

11 haftalık gebelik görüntüsü bakımından değerlendirildiğinde bebeğin boyu yaklaşık 4-5 santim kadardır ve bebek 7 gram ağırlığındadır.

Bu hafta bebekte kulak gelişimi yaşanır. Ayrıca bebeğin kafa boyutu da vücut uzunluğunun yaklaşık yarısına ulaşır. Bebeğin perdeli olan el ve ayakları bu hafta ile birbirinden ayrılarak ellerde ayaklarda tırnak yatakları gelişmeye başlar.

Bu hafta rahimdeki bebeğin küçük hareketleri yaşanabilir ancak bu hareketler anne adayı tarafından hissedilecek boyutta değildir. Bu hafta itibariyle bebeğin hızlı bir şekilde büyümesi ile oluşan tüm organlar yavaş yavaş doğum sürecine kadar devam edecek olan gelişim sürecine geçer. Bu dönemde bebeğin ilk solunum hareketleri ultrasonda fark edilebilir. Ayrıca bebeğin kemikleri de sertleşir.

 

11.haftada bebekte sistemlerin gelişimi ve yeni kazanılan beceriler ise aşağıdaki gibidir:

 

  • Sinir sistemi: Bebekte hücre sayısı arttıkça dokular gelişecek ve organ gelişimi devam edecek. Bebeğin ultrason görüntülerinde ilk kafatasının şekillendiği görülür. Bu şekillenme beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli alanın oluşumu için önemli bir aşamadır. Bu hafta itibariyle ayrıca bebeğin yüz kemikleri de belirgin bir şekilde değişme yaşar. Yeni görüntüde çene göğüsten ayrılır ve bir önceki haftada oluşmaya başlayan diş tomurcukları yavaş bir şekilde tüm çene kemiğine yayılır. Ayrıca bu hafta bebek içinde bulunduğu amniyon sıvıyı yutmaya başlar. Bu da bebeğin yutma refleksinin çalışmaya başladığı gösterir.
  • Dolaşım sistemi: bebeğin rahme düştüğü ilk zamanlarda onu sarmalayan yolk kesesi 9.hafta itibariyle yavaş yavaş yok olmaya ve görevini plasentaya bırakmaya başlar. Plasenta gelişirken bebeğin yaşam destek ünitesi gibi görev görür. Plasentaya ek olarak bebeğin göbek kordunu da görevini yerine getirmeye devam eder. Göbek kordununun en önemli görevi anneyle bebek arasındaki kan akışını sağlamaktır. Kordun etrafında bulunan 3 damar ile bebeğin amniyon sıvıda rahat hareket etmesini de sağlar. Fetüsün kalbi de yetişkin bir insana göre hızlıdır bu dönemde. Kalbin gelişmesini tamamlamasıyla birlikte kalbin atım hızı da düşer ve bebeğin kalbi bu hafta itibariyle dakikada 160 atış hızına ulaşabilir.
  • Sindirim sistemi: Bağırsak sistemi gelişimini sürdürür ve bu hafta itibariyle de karın boşluğundaki yerini alır. Amniyon sıvısını yutan bebeğinizin böbrekleri de 9.hafta itibariyle görevini görmeye başlar ve bu haftada gelişimini sürdürür. Bu hafta itibariyle yutulan sıvı süzülerek idrar şeklinde dışarı atılabilir.
  • Solunum sistemi: Plasenta bebeğin yemek yeme, nefes alma ve ayrıca atıkların atılması işlevlerinde büyük bir öneme sahiptir. Plasenta bu görevleri yerine getirmek adına ciddi enerji harcar. Bu hafta ayrıca bebeğin diyaframı gelişir. Diyafram kası ilerleyen haftalarda bebeğin soluk alıp verme mekanizmasını da çalıştırır.
  • Destek ve hareket sistemi: Destek ve hareket sistemi gelişmeye devam eden bebek küçük küçük hareket etmeye de başlar. Bu hafta itibariyle de bebeğin parmakları hareketlenir. Bu gelişim bebeğin göbek kordonunu kavrayabileceği kadar parmakların uzamasını sağlar. Ayrıca bebeğin iskelet sistemi gelişirken eklem ve kasları da güçlenmeyi sürdürür.
  • Boşaltım sistemi: 9 haftalık gebelik itibariyle idrar üretmeye başlayan böbrekler çalışmayı sürdürür. Bu hafta bağırsaklar yerine yerleşir ve yakın zamanda işlev görmeye başlar.
  • Üreme sistemi: 11 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü bu dönemde çok merak edilir ve bu hafta bebeğin üreme organı cinsiyete özgü özellikler kazanmaya başlar. Ancak bu özelliklerin ultrasonda görülmesi için henüz çok erkendir.
  • Bağışıklık sistemi: Bebeğin hormon bezleri yavaş yavaş oluşmaya başlar ancak henüz bağışıklık kazandıracak güçte değildir. Bu dönemde bebeği amniyon sıvı korur.

 

11 haftalık bebekte duyu organları ve gelişim özellikleri de aşağıdaki gibidir:

 

  • Göz ve görme duyusu: Bebeğin bu haftada göz kapakları kapalıdır ancak 11.hafta itibariyle bebeğin göz kapakları ve göz mercekleri gelişimini tamamlar, doğuma kadar da küçük değişimler yaşanmaya devam eder. Bu süreçte gözler de başın iki yanında bulunması gereken yere doğru ilerler. Bebekte 10.hafta ile başlayan uyku ve uyanıklık hali bebeğin gözleri kapalı olsa da devam eder.
  • Kulak ve işitme duyusu: Bu hafta bebeğin küçük kulak memesi ve kulak kepçesi gelişimini devam ettirir. Kulaklar da olması gereken yere ve şekle neredeyse ulaşır. Ancak bebeğin işitme duyusunun gelişmesi için henüz erkendir.
  • Deri ve dokunma duyusu: Şeffaf bir görünümde olan fetüsün cildi olması gereken hale gelmek üzere. Bebekte ilk gelişen duyulardan biri olan hissetme ve dokunma da bu hafta bebekte kendini göstermeye başlamakta. Ayrıca bebeğin dokunma duyusu avuç içlerinde de bu hafta itibariyle gelişir. Bebeğin derisinde de ufak tüylenmeler, başında da saç tomurcukları oluşur.
  • Burun ve koklama duyusu: Kafatasının şekillenmesiyle burun belirginleşen ilk organlardan biri olur. Ultrasonla bakıldığında da bebeğin yüz hatlarının burunla birlikte geliştiği kolaylıkla görülür. Bu hafta bebeğin koku almaçlarının da geliştiği bir haftadır. Bu hafta ile birlikte bebek amniyon sıvısının kokusunu almaya başlar.
  • Dil ve tat alma duyusu: Bebekte bu hafta değişim yaşayan organlardan biri de ağızdır. Bebekte koklama ile birlikte tat alma duyusu da gelişir. İçinde bulunduğu amniyon sıvıyı yutmaya başlayan bebek hem kokusunu hem de tadını alır. Bebekte diyaframın kasılma hareketi sebebiyle hıçkırıklar da başlar. Ancak anne adayı bunu hissedemez.

11. Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Önerileri

Bebeğin artık büyümeye başladığı ve plasentanın gelişimi ile birlikte de anne adayının tükettiği besinlerin bu yolla bebeğe geçtiği bu haftada anne adayının yediklerine daha fazla özen göstermesi gerekir. 11 haftalık gebelikte mide yanması ve beslenme süreci ile ilgili dikkat edilmesi gereken öneriler aşağıdaki gibidir:

  • Bu hafta itibariyle anne adayının yaşadığı kabızlık durumu artış gösterir. Bu nedenle beslenme rutinine mutlaka lifli gıdalar dahil edilmelidir. Ayrıca anne adayının daha fazla su tüketmesi de şişkinlik, gaz sancıları adına önemlidir.
  • Bu haftada anne adayı az pişmiş et ya da az pişmiş yumurta, pastörize edilmemiş peynir gibi besinlerden uzak durmalıdır.
  • Bu haftada bebeğin sağlıklı gelişmesi adına demir, folat ve lif bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi de önemli. Bu sebeple beslenme rutinine kuru incir, taze soğan, tahin, pekmez ve enginarın mutlaka dahil edilmesi gerekli.
  • Bebeğin gelişiminin hızlandığı ve kemik gelişimi için kalsiyum zengini besinlere de önem verilmeli. Bu nedenle badem, süt ürünleri, susam, ıspanak ve incir kalsiyum içeren besinler olarak tercih edilmeli.
  • Anne adayı bu hafta kafein tüketiminde de dikkatli olmalı ve günlük 300 mg’dan az tüketilmesi konusunda özen göstermeli.

11. Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken Egzersiz Önerileri

11. hafta gebelik yorumları ve uzman görüşleri hamilelik sürecinde hareketli bir yaşam sürmenin faydalı olacağı yönünde. Bu nedenle anne adayı günlük yaşamında spora önem göstermeli. Doktor onayını aldıktan sonra pilates, yoga gibi egzersizler yapılabilir ya da günlük yürüyüşlere dikkat edilebilir.

11. Haftalık Gebelik İpuçları

11.hafta itibariyle hamileliğin 2,5 ayı geri kalır. Hamilelik sürecinde riskli dönemler olan ilk 2 ayı sağlıklı bir şekilde geride bıraktığınıza göre yeni süreci de sağlıklı atlatmanız adına uzmanlarımızın sizler için verdiği bazı ipuçları aşağıdaki gibi:

  • Bu hafta itibariyle lifli besinlere ve bol su tüketmeye özen gösterilmeli.
  • Bebeğin hızlı bir gelişim gösterdiği bu süreçte kalsiyum alımına dikkat edilmeli.
  • Balık iyi bir protein ve Omega 3 kaynağıdır ancak tüketilecek balık türü iyi seçilmelidir. Çiğ, az pişmiş, füme ve salamura pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır.
  • Pastörize edilmemiş yumuşak peynirler, çiğ veya az pişmiş etler, şarküteri etleri ve çiğ yumurta içeren ürünler uzak durulması gereken besinler arasında.
  • Alkol kan dolaşımınız yoluyla kolayca bebeğe ulaşacağından alkol tüketiminden uzak durulmalı.

11. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

11. hafta gebelikte dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise şöyle:

  • Hamileliğinizin 40. haftası boyunca yavaş yavaş kilo almak iyidir ancak bu eşit şekilde kilo alacağınız anlamına gelmez. İlk üç aylık dönemde 2 ile 5 kilodan fazla alamayabilirsiniz ve eğer sabah bulantısından şikayetçiyseniz hiç kilo alamayabilirsiniz. İkinci ve üçüncü trimesterde 8. aya ulaşana kadar her hafta ortalama 500 gram alabilirsiniz. 9. ayda bebeğinizin kilo alımı devam eder.
  • Diş sağlığınıza özen gösterin. Dişlerinizi temiz tuttuğunuzdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun. Çünkü diş eti iltihabı hamile kadınlarda yaygın bir durumdur. Diş fırçalama seansları arasında şekersiz sakız çiğneyin, bu plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Pek çok kadın hamileliğin ilk üç ayında ağzında metalik bir tat hisseder ve bunun temel nedeni östrojen seviyelerinin dalgalanmasıdır. Narenciye suları içmeyi veya sirkeyle marine edilmiş yiyecekleri yemeyi deneyin (eğer mideniz bunu kaldırabiliyorsa). Her ikisi de metal tadının bozulmasına yardımcı olabilir.
  • Hamilelik sırasında çok fazla banyo yapmak cildinizin nemini bir miktar kaybetmesine neden olur. Bu nedenle cildinizi nemlendirmeye özen gösterin.
  • NT taraması hakkında bilgi edinin. Ense kalınlığı (NT) taraması fetüsün boynunun tabanındaki sıvı seviyesini ölçerek Down sendromu, trizomi 18 ve trizomi 13 gibi kromozomal durumları tarayan, hamileliğin 11 ile 13. haftaları arasında gerçekleştirilen özel bir ultrasondur. NT taraması yalnızca kromozomal bir bozukluğun istatistiksel olasılığına baktığından ve bebeğiniz hakkında kesin bir şey söyleyemediğinden daha kapsamlı sonuçlar sağlamak için genellikle dörtlü tarama veya noninvaziv prenatal test (NIPT) ile birlikte yapılır.

11 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

11 haftalık gebelikte yapılan testler kontrol listesinde mutlaka olmalı.  Gebeliğin 11. haftası itibariyle 14. haftaya kadar bebeğinize ense kalınlığı testi olarak da bilinen 2’li genetik tarama testini yaptırabilirsiniz. Bu test sık rastlanan bazı fetal anormalliklerin varsa tespiti için yapılır. Ancak kesin tanı koymaz. İkili testin yanı sıra ayrıntılı ultrason kontrolü de bu hafta itibariyle yapılabilir. Bunun yanında artık emzirme ya da yeni doğan bakımı gibi konularda bilgi edinmenin zamanı geldi. Bu konuda yazılmış kitapları okuyabilirsiniz. Bunun için anne olmuş arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/11-weeks-pregnant

SIK SORULAN SORULAR

Gebeliğin 11. haftası, yaklaşık olarak üçüncü ayın başlangıcına denk gelir.

11 haftalık bir gebelikte, anne karnı genellikle hafif bir şekilde büyümeye başlar. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Gebeliğin 11. haftasında bebeğiniz yaklaşık olarak 4-5 cm boyutlarındadır.

11 haftalık gebelikte bebeklerin ense kalınlığı ölçümleri genellikle 1.2 mm ile 2.1 mm arasında olmalıdır.

Bazı kadınlar 11 haftalık gebelikte hafif karın ağrısı yaşayabilirler. Ancak şiddetli veya sürekli ağrınız varsa, mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Genellikle ilk hamilelik hareketleri 16-25 haftalar arasında hissedilir, ancak bazı kadınlar daha erken de hissedebilirler. 11 haftada bebek hareketlerinin hissedilmesi oldukça nadirdir.

Kimi kadınlarda 11 haftalık gebelikte karın belli olmaya başlar, ancak bu durum kişiden kişiye değişir ve genellikle daha sonraki haftalarda belirgin hale gelir.

11 haftalık gebelikte kanama, genellikle bir sorunun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Bebeğin 11 haftalık gelişimi incelendiği zaman, ultrason görüntülerine bakarak bebek ağırlığının yaklaşık olarak 8 gram olduğunu söyleyebiliriz. Bebek bu süre zarfında amniyon sıvısı içinde hızlıca büyümeye devam eder. 11. hafta ile 30. hafta arasındaki gelişim sürecini karşılaştırırsak, bebek ağırlığından 30 katlık, boyundan ise 3 katlık bir artış olduğunu gözlemleyebiliriz. Dolayısıyla bu haftadan itibaren hızlanan bir büyüme evresi başlamış olur. Bebeğin hızlı büyümesini desteklemek ve beslenmesini sağlamak üzere plasentadaki kan damarları sayıca artar ve genişler. Bu gelişim döneminde, bebek kulaklarını başın yan tarafına ve arkasına doğru hareket ettirir. Kafa kısmı büyürken yani dikleştiği zaman çene göğüsten ayrılır ve boyun uzamaya devam eder. Hamilelik sürecinin en başından itibaren hamilelik deneyimi yaşayan yakın dostlarınızdan öneriler almak psikolojik açıdan oldukça faydalı olacaktır. Özellikle ilk kez hamile olan kadınların stres yönetiminde zorlandıkları bilinen bir gerçektir. Bu dönemi daha kolay atlatmak için danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Hamilelik sürecinin tamamında stresten kaçınmak, bu sürecin en stratejik adımıdır.

Birçoğu 11 haftalık gebeliği kaç aya denk geldiği konusunda merak içindedir. Eğer 11 haftalık hamileyseniz, gebeliğinizin üçüncü ayını yaşıyor olabilir yani yaklaşık olarak 2,5 aydır hamilesiniz demektir.

11 haftalık bir bebeğin ultrason görüntüsü nasıl olur sorusu da sıklıkla sorulan bir diğer sorudur. Bebek, önceki haftalara kıyasla büyük bir gelişme gösterdiği için ultrasonda daha net bir şekilde görülür. Bu haftada alınan ultrason görüntülerinde bebeğin başının boyutunun vücudun geri kalanıyla benzer boyutta olduğunu ancak geçmiş haftalara göre daha orantılı bir görünüm kazandığını söyleyebiliriz. Kulaklar, gözler ve el-ayakları hızlıca geliştiği için bebek artık insan formuna bürünmeye başlamıştır. Bebek ultrason görüntüsünde, 11 haftalık gebelikte genellikle sırt üstü konumda bulunur. Bu haftada, bebekte meme uçları daha belirgin hale gelmeye başlar ve diş kökleri, saç kökleri, tırnak yatakları ve burun delikleri oluşturmaya başlamıştır. Göz kapakları da mevcuttur ancak birbirine yapışık durumdadırlar. İlerleyen dönemlerde alt ve üst göz kapağı ayrılır ve doğumdaki halini alır.

Bebeğin üreme organları 11 haftalık hamilelikte şekillenmeye başlamış olsa da, fetus henüz cinsiyet tespitine izin verecek kadar büyümemiştir. Bu nedenle, 11 haftalık bir gebelikte bebeğin cinsiyeti görülme olasılığı düşüktür. Ancak doktorunuz, 12. haftadan sonra bebeğin pozisyonuna bağlı olarak ultrason incelemesi sırasında cinsiyeti belirleme şansına sahip olabilir. Erkek çocukların üreme organının yapısı gereği ultrasonda daha kolay görülmesinden dolayı cinsiyet tespiti kız çocuklarına kıyasla daha erken dönemlerde yapılabilmektedir. Kesin bir cinsiyet tespiti için, 20. haftada gerçekleştirilen ayrıntılı ultrasonun beklenmesi genellikle en iyisidir. Bu inceleme sırasında cinsiyeti belirlemek için hata marjı, bebeğin pozisyonu uygunsa oldukça düşüktür.

Bebeklerin 11 haftalıkken hareket etmeye başladığına dair birçok soru vardır. Bebek, kemik ve kas gelişimine bağlı olarak annenin karnında hareket etme kapasitesine sahip olmuştur. Ultrason görüntülerinde bebeğin kol ve bacak hareketleri görülebilir. Bu dönemdeki bir bebeğin çoğu hareketi, anne karnındaki seslere ve uyarılara karşı refleksif bir yanıttır. İstemsiz hareket denemeleri de yavaş yavaş başlamaktadır. Ancak, 11. hamilelik haftasında annenin bebeğin hareketlerini algılaması için hala çok erkendir. Bebek hala oldukça miniktir ve yapmış olduğu hareketler de pek belirgin değildir. Bu nedenle annenin bu hareketleri hissetmesi beklenemez. Genelde, ilk kez anne olacaklar, daha önceden hamilelik deneyimi olanlara kıyasla bebeğin hareketlerini daha geç fark eder.

Hamileliğin 11. haftasına gelen kadınların bazı taramalar yaptırması önerilir. Bu taramalar genellikle tiroid fonksiyon testleri, standart kan analizleri ve gerekliyse idrar testlerini içerir ve düzenli gebelik kontrollerinin bir parçasıdır. Tüm bu testler, anne ve bebek sağlığının izlenmesi ve herhangi bir sorunun erken teşhisi için çok önemlidir. Ek olarak, 11-14 haftalar arasında nuchal translucency (ense saydamlığı) testi yapılır ki bu Down Sendromu riskinin değerlendirilmesine yardımcı olur. Annenin yaşı, kan sonuçları ve bebeğin ense bölgesindeki ölçümler kullanılarak Down Sendromu riski belirlenir. Belirlenen risk seviyesi belirli bir eşiği aştığında, Down Sendromu ihtimali üzerinde durulur ve amniyosentez, kordosentez veya CVS gibi daha kapsamlı tanı yöntemleri kullanılarak bebekte herhangi bir genetik bozukluk olup olmadığı kesin olarak belirlenir. Bunun yanısıra, beklenmeyen bir semptom ya da sağlık sorunu olan hastalar için doktor muayenesinin ardından ek testler de talep edilebilir.

Başta Down sendromu olmak üzere birçok hastalıkla alakalı olarak bebeğin ense kalınlığı kontrol edilmelidir. Anne karnındaki bebeğin ense kalınlığı 10 – 14 haftalar arasında ölçülebilmektedir. 

11 haftalık gebelik ikili test ile bebeğin ense kalınlığının kontrol edilmesi, özellikle Down sendromu gibi bazı hastalıkların tespiti açısından önemlidir. Bebeğin anne karnındaki ense kalınlığı genellikle 10 – 14 haftalar arasında yapılabilmektedir.

Bebeğin cinsiyetinin 11 haftalık hamilelikte belirlenip belirlenemeyeceği, anne-babalar ve hatta aileler arasında büyük bir merak konusu olabilir. 11 haftalık gebelik sırasında bazen bebeğin cinsiyeti ayırt edilebilir, özellikle erkek bebeklerde bu ihtimal biraz daha yüksektir. Ancak genellikle, 11 haftada bebeğin cinsiyeti kesin olarak belirlenemez.

Anne adayları hamilelik sürecinde çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir bunların arasında 11 haftalık gebelikte kasık ağrısı da yer alır. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi nedeniyle bu tür ağrılar normaldir. Ancak eğer ağrılar düzenli hale gelirse, bel ağrısına eklenir veya kanama meydana gelirse, düşük riski göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.

Hamilelik boyunca akıntının artması genellikle normal kabul edilir. Ancak akıntının renksiz ve kokusuz olması gerektiği unutulmamalıdır. Yeşil veya kahverengi akıntı ya da beyaz peynir benzeri akıntı riskli durumlardan biridir. Hamilelikte herhangi bir dönemde lekelenme yaşanması da normal kabul edilmez. Eğer 11 haftalık bir hamilelikte lekelenme meydana gelirse, hemen doktora danışılmalıdır.

11 haftalık hamilelikte ya da hamileliğin herhangi bir döneminde kanama risklidir. Eğer bir kanama meydana gelirse, nedenlerinin ultrason ile incelenmesi gereklidir. Gerekli testlerin yapılmasının ardından tedavi ve istirahat önerilebilir. Bu yüzden eğer 11 hafta süresince bir kanama meydana gelirse, bu durum hemen doktorla paylaşılmalıdır.

Eğer kanama ya da düşük riski gibi tehlikeler bulunmuyorsa, 11 haftalık bir hamilelikte cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

Hamilelik döneminde cinsel ilişkiden sonra kanama görülmesi durumunda, doktor tarafından yapılması gereken tetkiklere başvurulmalıdır. Düşük riski ya da başka riskler varsa, cinsel ilişkiye bir süre ara verme tavsiye edilir.

Hamilelik süresince, en yaygın rastlanan sorunlardan birisi karın ağrısıdır. 11 haftalık bir gebelikte karın ağrısının oluşması normaldir. Genellikle bebeğin yerleşme ve büyüme evreleri sırasında bu tip ağrılar yaşanır. Fakat anne adayının bu ağrıları dikkatlice takip etmesi ve doktoruna bilgi vermesi önemlidir.

Baş ağrılarının 11 haftalık bir hamilelik süresince ortaya çıkması alışılmadık bir durumdur. Eğer anne adayı sürekli baş ağrısı yaşıyorsa, yüksek tansiyon, migren veya sinüzit gibi durumlar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon riskli bir durum olarak kabul edilir.

11 haftalık bir hamilelikte, anne karnındaki bebek zıplama hareketlerini yapabilir. Bacak ve kol hareketleri yapmaya başlayan bebek, çevresinde dönmeye ve yuvarlanmaya başlar. Ancak bu hareketleri anne adayı genellikle hissetmez.

Hem kan hem de idrar testinde 11 haftalık bir hamilelik belirlenebilir.

11 haftalık bir hamilelikte idrar yapma sıklığının artması normaldir. Fakat bu durum daha çok gebeliğin son dönemlerinde yaşanır. Sık idrara çıkma ve idrarda yanma durumu varsa, idrar yolu enfeksiyonu ihtimali düşünülmeli ve idrar testi yaptırılmalıdır.

On birinci hafta içerisindeki gebelik süreci için belirli bir egzersiz bulunmamaktadır. Bu evrede, en ideal aktivite taze havada yürümektir. Anne adayı, yeteneği ölçüsünde yürüyüş yapmalıdır. Basit beden hareketlerine ek olarak, on birinci haftadan itibaren hafif pilates ve yoga denenmeye başlanabilir.

On birinci haftada, anne adayı bağırsakla ilgili sorunlarla karşılaşabilir. Kabızlık, gazın çıkmasıyla ilgili zorluklar bu aşamada ortaya çıkabilir. Bunun sebebi ise, gebelik hormonlarının mide-bağırsak sisteminde yarattığı yavaşlamadır.

On bir haftalık hamilelik anne tarafından hissedilmez. Bebeğin hareketlerinin algılanabilmesi için ilk gebelikte 19., ikinci gebelikte ise 17. haftanın geçmiş olması gerekmektedir.

On birinci hafta içerisindeki hamilelik döneminde anne adayının halsizlik ve iştahsızlık hissetmesi oldukça normal bir durumdur. Bu tür belirtiler genellikle hamileliğin altıncı haftasından itibaren azalmaya başlar.

On birinci hafta içindeki hamilelik sürecinde devamlılık gösteren ishal, normal kabul edilmez. Önlem alınmasına rağmen sonlanmayan ishal durumunda, doktordan yardım alınmalıdır.

On birinci haftada yaşanan idrar yolu enfeksiyonu, ciddiye alınması gereken bir durumdur ve kesinlikle doktor gözetiminde olunmalıdır. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma ve düşüklere sebep olabilir.

Hamilelik süresince anne adayının karşılaşacağı problemler arasında mide bulantısı ve yanması en üst sıralarda yer alır. Bu rahatsızlıklar, hamilelik döneminde sıklıkla yaşanabilen sorunlardandır. Gebelik hormonlarının yol açtığı mide bulantısı ve yanma şikayetleri genellikle normaldir. Mide bulantısını önlemek için özel ilaçlar veya zencefil çayı, mide yanması içinse yüksek bir yastıkta uyumak, asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, kızartmalardan uzak durmak fayda sağlayabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2024 09:56Yayınlanma Tarihi: 04.01.2024 08:57
Yorum Ekle