Hamilelik hem heyecanın hem de stresin yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde anne baba adayları her şeyin sorunsuz gitmesi için oldukça büyük çaba sarf eder. 15 haftalık gebelik ikinci trimester olarak isimlendirilen bir dönemin içindedir. Bu dönemle ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Gebeliğin 15. haftası geldiğinde hem bebek hem de amniyon kesesi ve amniyon sıvısı gibi bebeği saran yapıların büyümesine bağlı olarak karın genişlemeye başlar. Karın tarafında belirginleşen ağrılara rastlanabilir; bu ağrıları hafifletmek için ayakları yukarı kaldırmak ve dinlenmek işe yarayabilir. 15. gebelik haftasına ulaştığınızda cildinizde kaşıntılar hissedebilirsiniz. Kaşıntının geçmesi için parfümsüz nemlendirici kullanmak, pamuklu elbiseler giymek ve soğuk duş almak yardımcı olacaktır. Ancak eğer kaşıntı çok yoğunsa ve özellikle geceleri çekilmez hale geliyorsa bir doktora danışılmalıdır.
Gebeliğin 15. haftası, ikinci üç aylık dönem olarak da bilinen trimester sürecinde yer alır. Bu evrede rahim ve yumurtalıkların bulunduğu pelvik bölgedeki kan akışı artar. Bunun sonucunda vajinayı enfeksiyonlardan koruyan lökore adı verilen vajinal akıntının miktarında artış yaşanır. Eğer vajinal akıntınızda renk değişikliği, farklı bir koku, köpüklenme veya lor peyniri görünümünde bir değişim varsa doktora başvurmalısınız. Ayrıca idrar yaparken yanma hissi, vajinal kaşıntı veya ağrı gibi belirtiler de doktorunuza danışmanız gerektiğini gösterir.
Gebelik sırasında vajinal enfeksiyon geçiren kadınlar genellikle mantar enfeksiyonu ile karşılaşır. Bu tür bir enfeksiyon topaklı bir vajinal akıntıya, vajina çevresinde kaşıntıya ve idrar yapma ya da cinsel ilişki sırasında yanmaya neden olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonlarından kaçınmak için pamuklu iç giysiler kullanmalı, kokusuz sabun tercih etmeli, parfümlü kişisel bakım ürünlerinden sakınmalı ve enfeksiyon iyileşene kadar cinsel aktiviteye ara vermelisiniz.
Bebeğiniz armut boyutunda ayrıca bebeğinizin derisi çok ince olduğu için gelişen kan damarları net bir şekilde görülebilir.
Peki 15 haftalık gebelik kaç aylık? Gebelik süresi genellikle doktorlar tarafından haftalar cinsinden hesaplanır ancak bazı anneler bebeğinin gelişimini aylık olarak takip etmeyi tercih eder. Hamilelik sürecinin tamamı genellikle 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürer. Yani 15 haftalık hamilelik yanıtı 4 aydır.
Doğuma kadar fetüs olarak adlandırılacak olan bebeğiniz her geçen gün yeni bir değişim ve gelişim yaşar. Bu dönemde organlarının gelişimi devam eder. 15 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişim detaylarını beraber ele alalım.
Bebeğinizin yaşamsal organlarının gelişimi ve işleyişi sürerken duyusal organları da paralel bir biçimde gelişmekte. Dil, göz, kulak, deri ve burun genişlemeye ve uyarılara karşı daha hassas hale gelmeye devam ediyor. Dolayısıyla hamileliğinizin 15. haftasında bebeğinizin hangi duyu organının ne düzeyde geliştiğini merak ediyorsanız okumaya devam edelim...
Bebeğin büyüme ve gelişme süreci 15 haftalık gebelik annedeki değişiklikler yaşanmasına neden olur. Bu değişiklikler hem fiziksel hem de psikolojik olabilir ve hormonal dalgalanmalardan kaynaklanır. Peki 15 haftalık hamile olan sizleri bu hafta hangi değişimler bekler?
Bebek hızla büyümeye başladığında hamileliğin en belirgin fiziksel değişikliklerinden biri kilo almanızdır. Bebeğinizin her hafta önceki haftaya kıyasla 1,5-2 kat daha fazla büyüdüğünü düşünürsek bu kaçınılmaz bir durumdur. Ancak önemli olan kilo alma hızınızı dengelemektir. Artan östrojen ve progesteron hormonları sebebiyle göğüsler ve içinde bulunan süt bezleri genişler. Göğüs uçlarında hassasiyet olduğu gibi ağrı da olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza danışarak merhem kullanabilirsiniz. Ayrıca süt bezlerinin büyümesi sonucunda meme uçlarından beyaz renkli bir akıntı gelmesi normaldir.
Çoğu anne adayı bu dönemde sabah bulantısının azaldığını, iştahlarının açıldığını ve enerjilerinin arttığını ifade eder. Ancak bazı anne adayları mide bulantısının yeni başladığını ve bu yüzden zorlandıklarını belirtirler. Bu durum her hamileliğin farklı geliştiğini gösterir. Gebeliğin 15. haftasında bazı anne adayları idrar yolu enfeksiyonu yaşarlar. Eğer normalden daha fazla idrara çıkma ihtiyacı duyar fakat idrar yapamıyorsanız idrara çıkarken yanma hissediyor veya ateşiniz varsa enfeksiyon riski olabilir. Bu durumda doktorunuza hemen başvurmanız önemlidir.
Birçok gebe kadın hamilelik sırasında mide yanması yaşar. Bunun en büyük nedeni progesteron ve östrojen hormonlarındaki artıştır. Bu hormonlar yumuşak kasları gevşetir ve sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olur. Besinlerin sindirimi ve midenin boşaltılması yavaşlar. Bu durum besinlerin kan dolaşımı ile emilerek bebeğe ulaşmasını sağlar. Ancak sonuç olarak büyüyen rahim ve mide diğer organları iterek mide yanmasına sebep olabilir.
Hamilelik sürecinde genişleyen rahmin etrafındaki bağ ve kas dokularının esnemesi normaldir. Bu esneme sürecinde ağrı ve acı hissetmek de doğaldır. Hamilelik döneminde damarlar genişler ve dolayısıyla kalbe geri dönen kan miktarı azalır. Bu durum ise tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir, özellikle gebeliğin ilk 24 haftasında bu daha belirgindir. Ancak doğum sonrasında durum yavaşça normale döner. Gebelik hormonları aynı zamanda diş ve diş etlerini de etkiler. Diğer mukoza dokuları gibi diş etleri de bu hormonların etkisi ile şişer ve kanama yapar. Ayrıca, aynı hormonlar diş taşı ve bakteri oluşumu için uygun bir ortam sağlar. Eğer herhangi bir ağız sağlığı sorunu yaşıyorsanız, bir diş hekimine danışmanız önemlidir.
Gebelik boyunca anne adaylarının yaşadığı 15 haftalık gebelik belirtileri çeşitlilik gösterebilir. Bu belirtilerin sayısı ve yoğunluğu kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
İkinci trimesterde olan ve içerisinde 15. haftayı da barındıran gebelik sürecinde annenin tıbbi geçmişi ve bebeğe genetik problemler yaratabilecek durumlarına uygun olarak izlenmelidir. İkinci trimester dönemi bebeğin kalp, akciğer, böbrek ve beyin gibi yaşamsal organlarının fonksiyon kazandığı bir evredir. Bu nedenle bu dönemde bebeğin organ işlevleri ultrason yardımıyla takip edilmeli, 15 haftalık gebelik cinsiyet ultrason görüntüleri de takipte olmalıdır.
İkinci trimesterde düşük riski birinci trimestere kıyasla daha düşüktür. Ancak enfeksiyonlar, plasenta veya rahimdeki yapısal bozukluklar düşüğe yol açabilir. İkinci trimesterde en yaygın komplikasyon servikal yetmezlik olarak bilinir. Serviks ya da diğer adıyla rahim ağzı, rahim ile vajinayı birleştiren bir organdır. Serviksin gereken kadar güçlü ve sağlam olmaması durumu ise servikal yetmezlik olarak tanımlanır. İkinci trimesterde bebeğin büyümesi serviksin genişlemesine neden olabilir ve bu durum düşük veya erken doğuma sebep olabilir. Erken teşhis edildiğinde servikal yetmezlik için uygun tedavi uygulanarak istenmeyen sonuçların önüne geçilebilir.
Peki 15 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli? İşte dikkate alınması gereken bazı ipuçları:
Bir insanın vücudu yaklaşık olarak %60 suyla doludur ve her gün ortalama 2 litre su kaybı yaşanır. Bu nedenle, kaybedilen sıvının geri kazanılması hayati öneme sahiptir çünkü vücutta meydana gelen sıvı eksiliği engellenmiş olur. Kanınızdaki besinler taşınır ve atıklar atılır. Hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonları riskini azaltır. Sağlıklı bir sindirim sistemine yardımcı olur.
Sıvı Eksikliğinin Belirtisi Nedir? Sürekli susuzluk hissi, çok koyu renkte ve nadiren idrara çıkma (günde 3-4 defadan daha az), sersemlik veya baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk, kuru ağız, dudaklar ve gözler. Eğer bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız derhal sıvı tüketmelisiniz.
Dişlerinizi aynada dikkatlice incelediğinizde kırmızı, hassas ve şişmiş diş etleri ile fırçalama sırasında ortaya çıkan kanamayı görebilirsiniz. Diş etlerinin bakteri plağına karşı gösterdiği bu tepki ve sonucunda oluşan dişeti iltihabının sebebi hamilelik hormonlarıdır. Bu durumlar genellikle zararsız ve ağrısızdır ve kendiliğinden geçer. Ancak dişlerinize gerektiği gibi bakmazsanız enfeksiyonun çene kemikleri ve dokularına yayılmasına neden olabilir. Buradaki önemli nokta korumaktır. İyi bir ağız hijyenine sahip olmak yani düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş etlerinizin çekilmesini, kanamasını ve hassasiyetini azaltacaktır.
2. trimester dönemi genelde hamileliğin en rahat dönemi olarak kabul edilse de bu dönemde de bazı rahatsızlık verici durumlar yaşanabilir. Eğer idrar yolu enfeksiyonu gibi bir problem belirtisi varsa bol miktarda su ve diğer sıvıları tüketmeye dikkat etmelisiniz. Hamilelik sürecinde sırt üstü uyumak rahmin kan damarları üzerinde baskı oluşturduğu için bebeğe giden kan akışını azaltabilir ve bu durum bazı annelerde nefes almayı güçleştirebilir. Bu nedenle yan yatma pozisyonuna alışmanızda fayda var. Ayrıca, belinizi bir yastıkla desteklemek de denenebilir.
Hamilelikte derin ve kesintisiz uyku, değişen yatış pozisyonlarına ya da sık idrara çıkma ihtiyacına bağlı olarak zor olabilir. Bu durum uykusuzluğa yol açabilir. Ancak doğumdan sonra uyku düzeninizin büyük ölçüde değişeceğini göz önünde bulundurarak, mümkün olduğunca dinlenmek size iyi gelecektir. İyi bir uyku için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz:
15 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?
“15 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı?” sorusu birçok anne adayının merak ettiği bir konu. Bebeğin hızlı büyümesi göz önüne alındığında, bu haftada yaklaşık 300-500 gram arasında bir kilo artışı normaldir ve bu oran zamanla yükselecektir. Dolayısıyla hamileliğin başlarında doktorunuzun önerdiği miktarda kilo almanız sonraki dönemlerde de sizin için daha konforlu olacaktır.
Peki 15 haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalı? Bebeğiniz şimdi sizin tükettiğiniz gıdalardan faydalanmaya başlar. Bu sebeple besin tüketiminize özen göstermelisiniz. Dengeli ve yeterli beslenme, zararlı gıdalardan kaçınma hamilelik döneminde hayati öneme sahiptir. Hamilelik süresince beslenmenizi kontrol altında tutmanız gerekiyor. Gebeliğin 15. haftasına geldiğinizde dengeli ve yeterli beslenme düzenine alışmış olacağınız için artık bu konuda zorlanmayacaksınız. Doktorunuz tarafından size özel olarak hazırlanan diyet planını uygulamak ve onun tavsiye ettiği folik asit, demir, kalsiyum gibi besin takviyelerini kullanmak son derece önemlidir.
Kuruyemişler, bu dönemde hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için faydalı olan ve duruma göre sizi rahatlatabilecek atıştırmalıklardır. Besin değerleri doğrultusunda fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi kuruyemişleri güvenle tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinize bunları ekleyebilir veya acil bir durumda ve yemek yiyebilecek zamanınız yoksa bunlara başvurabilirsiniz. Su içmek bu dönemde büyük bir önem taşıyor. Susuzluğu engellemek adına su tüketimine özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu, hamilelik belirtilerini hafifletecek ve vücudunuzdan ödemi atmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için de kritik bir rol oynar. Özellikle yaz aylarında terleme sonucu kaybettiğiniz sıvıları ekstra içeceklerle telafi etmek önemlidir. Akşam yemeği atlamanız tavsiye edilmez. Ara öğünlerinize meyve ve protein bakımından zengin gıdalar ekleyip birlikte tüketebilirsiniz.
Konu hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek için "Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Egzersiz hayatın her aşamasında olduğu gibi gebelikte de devam ettirilmesi gereken bir aktivitedir. Kilo artışını kontrol altına alabilir, kaslarınızı güçlendirerek doğum için hazırlıklar yapabilirsiniz. Gebeliğin 15. haftası itibariyle rahim ve 15 haftalık gebelik karın görüntüsü başladığından sırt üstü fazla zaman geçireceğiniz egzersizlerden kaçınmalısınız.
Gebelikte 15 haftalık bebeğin kilosu gayet normal sürecindeyse artık süreci kontrol eden bir listeye sahip olabilirsiniz. Amniyonsentez, bebeğin bulunduğu amniyon sıvısından örnek alınarak gerçekleştirilir. Genellikle gebeliğin 15-18. haftalarında uygulanması tavsiye edilir.
Dörtlü tarama testi: Bu prosedürde, ultrason yardımıyla bebeğinizin ölçümleri ve anneden alınan kan örneği bir araya getirilip risk hesaplaması yapılır. Bu daha çok teşhis amaçlı bir testtir ve kesin sonuç sunmaz. Dörtlü tarama testini genellikle gebeliğin 16-21. haftalarında yaptırabilirsiniz.
Eğer daha önce yaptırdığınız ikili tarama testi sizde huzursuzluk veya endişe yaratmışsa, amniyonsentez yaptırabilirsiniz. Ancak bu işlem enfeksiyon gibi riskleri içerdiği için, dörtlü tarama testinin sonuçlarını bekleyerek net bir karar vermek daha sağlıklı olabilir.
KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/15-weeks-pregnant
Bebek büyümeye devam ettikçe rahim de genişler ve ağırlaşır, bu durumda rahim kasları gerilme yaşar. Özellikle 17 - 24 hamilelik haftaları arasında, alt karın ve kasık bölgelerinde batma, çekilme veya kramp şeklinde ağrılar hissedilebilir.
Akıntı, gebelikte sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Hormonal değişimlere bağlı olarak akıntı olabilir. Genellikle kokusuz, renksiz ve şeffaf olan bu akıntılar, vajinal enfeksiyonların da belirtisi olabilir. Fakat eğer akıntınız kötü kokulu, kaşıntılı ve ağrılıysa hamileliğinizin hangi evresinde olursanız olun mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.
15 haftalık bebeğiniz karnınızda hareket etmeye başlar. Aslında ilk hareketlerini 7. haftada yapmaya başladı ve o zamandan beri hem hareket kabiliyeti hem de gücü arttı. Bebekler, anne karnında 15. haftadan itibaren başını, kol ve bacaklarını hareket ettirme ve parmak emme gibi aktiviteler yapar. Hatta bazıları tekmeliyor bile. Ancak bu hareketleri hissetmek için henüz çok erken olabilir çünkü bebeğin daha büyümesi ve güçlenmesi gerekiyor. Bu nedenle birkaç hafta daha beklemeniz gerekebilir.
Bel ve sırt ağrısı, hamileliğin en yaygın belirtilerinden biridir ve doğum sonrasında genellikle geçer. 15. haftada görülen bel ağrısı normaldir ve kilo artışı veya büyüyen rahmin basınca neden olması gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Eğer bu dönemde bel ağrınız varsa, düz tabanlı rahat ayakkabılar giymek, yürüyüş yapmak, sol tarafa yatmak ve dik duruşu korumak gibi yöntemlerle ağrınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca ağır kaldırmamaya ve gün boyu sık sık dinlenmeye özen gösterin.
Hamilelik sürecinde rahmi karına bağlayan kas ve bağların esnemesi ile sancılar yaşanabilir. Bu genellikle alt karın bölgesinde hissedilir ve bir tehlike oluşturmaz. Ancak her türlü ağrınızı doktorunuzla paylaşmayı unutmayın, 15 haftalık gebelik sancısı da dahil olmak üzere.
Bebeğin 15 haftalık hamilelik sürecinde nasıl beslendiği iki organın aracılığıyla gerçekleşir. Bu organlar, tıbbi terimlerle ek ya da geçici organlar olarak nitelendirilir. Plasenta isimli ek organ, annenin kanından gerekli oksijeni alırken; diğer ek organ olan göbek kordonu bu oksijeni bebeğe taşır. Bebek, annesinin yedikleri ile göbek kordonu aracılığıyla beslenir. Dolayısıyla, bebeğinizin sizin beslenmenizden doğrudan etkilendiğini unutmamak ve hamilelik döneminiz boyunca sağlıklı bir beslenme düzenine uymak önemlidir.
15 haftalık bir gebelikte bebek genellikle rahmin alt kısmında, yaklaşık olarak pubis kemiğinin hemen üzerinde bulunur.
15. hafta itibariyle ultrason taraması ile bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Ancak bu bebeğin konumuna ve ultrason teknolojisinin kalitesine bağlıdır. Bu nedenle kesin sonuçlar genellikle 18-20. haftalar arasında alınır.
Bebek hareketlerinin hissedilmesi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Çoğu anne adayı ilk bebek hareketlerini 18 ile 25 haftalar arasında hisseder. Ancak bazı durumlarda özellikle daha önce doğum yapmış annelerde bebek hareketleri 15. haftadan itibaren hissedilebilir.