19 haftalık gebelik döneminde karın bölgeniz belirgin bir şekilde büyümeye başlar. Bu büyüme sonraki haftalarda devam eder. 19.haftada olan hamilelik süreci ikinci üç aylık periyodu temsil eder. Yani bebeğiniz anne karnında dördüncü ayını tamamlamış ve hızla gelişmeye devam etmektedir. Bu da hamileliğin zorlu evresinin yarısını tamamladığınız anlamına gelir. Bu noktadan itibaren bebeğinizle aranızdaki bağ daha da derinleşir. Zaman zaman birbirinizi tamamen hissedebilirsiniz. İkinci trimester genellikle daha rahat geçse de sonuçta karnınızda bir bebek gelişir ve bu durum kesinlikle bazı zorlukları beraberinde getirecektir. Kendi vücudunuzdaki değişimler zaman zaman sizi rahatsız etse de bebeğinizin gelişim süreci sizi mutlu edecektir. İşte gebeliğin 19.haftasına dair bilinmesi gerekenler:
19. haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 15 cm ve kilosu yaklaşık 220 gramdır. Bebeğiniz artık mango büyüklüğündedir. Bu süreçte bebeğin beyin gelişimi hızlanır ve sinir hücrelerinin oluşumu devam eder. Bebeğin duyu organları da gelişmektedir. Bu haftada itibaren bebek dışarıdan gelen sesleri kolaylıkla algılayabilir. Bu haftalık gebelikte bebeğin cildi de hala şeffaftır ancak altındaki kan damarları görünür durumdadır. Bebek yavaşça yağ depolanmaya başlar ve bu esnada cilt daha opak bir görünüm kazanır. Ayrıca stetoskop yardımıyla bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Bebek hareketlerini hissetme ihtimaliniz de var ancak ilk defa anne adayları için belirsiz olabilir. Her hamilelik farklı olduğundan bu bilgiler genel bir kılavuz olarak düşünülmelidir.
Bebek gelişimi durmaksızın devam eder ve geçen haftadan bu yana büyüme hız kesmeden devam eder. Yaklaşık bir mango boyutunda olan 19 haftalık bebekte kilo ve boyun belirli değerler arasında olması beklenmektedir.
Ağırlık: 200-220 gram
Boy: 13-15 cm
19. haftada yapılan ultrason muayenesinde bebeğin uzunluğu ve ağırlığı tahmin edilen değerlerden farklı olabilir. Bu tür durumlarda her bebeğin kendine özgü olduğu ve gelişimde bireysel değişkenliklerin olduğu unutulmamalıdır. Gelecek süreçte bu takip edilmelidir. Eğer bebeğin boyu ve ağırlığında normal artış devam ediyorsa endişelenilecek bir durum yoktur.
Bebeğinizin doğumdan sonra sağlıklı bir yaşama sahip olabilmesi için sistemleri ve organlarının gelişimini tamamlaması gerekir. Tam olarak gelişmemiş olsa da 19 haftalık bebekte belirli yetenekler gözlenebilir. Bu gelişimler aşağıdaki gibidir:
Beynin idaresindeki duyu organları hamileliğin 19.haftası itibariyle şu şekilde gelişim gösterir:
Peki 19 haftalık gebelik kaç aylık? Hamileliğin 19.haftasında bebek yaklaşık 4 ay 13 günlüktür.
19 haftalık gebelik karnı dışında diğer değişimler yaşanmaya devam eder. Bu değişimler aşağıdaki gibidir:
19. haftadaki gebelikte genellikle aşağıdaki belirtiler görülür:
19. hafta hamilelik genellikle hamileliğin ikinci trimesterının ortasını temsil eder ve bu dönem genellikle en konforlu dönem olarak kabul edilir. Ancak bu dönem çoğunlukla sorunsuz geçse de bazı riskler hala var olabilir. Bu riskler aşağıdaki gibidir:
Bu riskler bulunsa bile düzenli sağlık kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı, riskleri en aza indirebilir. Ancak herhangi bir anormal belirti fark ederseniz derhal bir sağlık uzmanına başvurun.
2. trimester genellikle gebeliğin ilk ve son trimesterine göre daha hafif geçse de 19 haftalık hamilelikte bazı semptomlar annenin durumunu zorlaştırabilir. Basit önleyici tedbirler almak hamilelik sürecini daha keyifli kılar. İşte 19.haftalık gebelik süreci ile ilgili dikkate almanız gereken bazı ipuçları:
Hamilelik sürecinin hem anne adayı hem de bebek için sağlıklı geçmesi için annenin kontrollü kilo alması gereklidir. 19 haftalık hamilelikte ne kadar kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız genellikle yaklaşık 3.5-5.5 kilo almanız beklenir. Ancak bazı anne adayları mide bulantısı, iştahsızlık gibi semptomlar nedeniyle sık sık kusabilir ve yeterince beslenemez. Bu durumlarda kilo almak yerine kilo kaybedebilir.
Hamilelik süreciniz boyunca tükettiğiniz besinler bebeğinize de ulaşır. Bu nedenle nasıl bir beslenme programına sahip olduğunuz çok önemlidir. 19 haftalık hamilelikte beslenmede aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:
Doktorunuzdan onay aldığınız sürece ve düşük riskiniz, iskelet sistemi problemleriniz veya benzer sağlık sorunlarınız yoksa hamilelik sürecinde spor yapabilirsiniz. Hamileliğinizin hangi haftasında olduğunuza bağlı olarak spor tipi ve temposu değişecektir. 19 haftalık hamileyken güvenle yapabileceğiniz egzersizler aşağıda listelenmiştir:
19 haftalık gebelik yorumları ve uzman görüşlerine göre anne adaylarının kontrol listesinde aşağıdaki detaylar mutlaka bulunmalıdır:
Gebelik sürecinde bebeğinizin gelişimini en iyi şekilde desteklemek ve kendinize hamilelik sürecini daha kolay hâle getirmek istiyorsanız sürece hakim olmanız önemlidir. Anne adayı olarak 19. haftada neler yaşayacağınızı bilmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için faydalı olacaktır.
KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/19-weeks-pregnant
19 haftalık gebelik döneminde bebek genellikle rahmin orta kısmında yer alır. Bu aşamada bebeğin başı aşağıya doğru ve ayakları yukarıya doğru konumlanmış olabilir. Ancak bu pozisyonlar gebeliğin ilerleyen haftalarında değişebilir. Bebeğinizin tam olarak nerede olduğunu belirlemek için ultrason taraması en iyi yöntemdir.
19.haftadaki bir bebek genellikle 15-18 santimetre uzunluğunda ve 190 ile 225 gram ağırlığındadır.
Gebeliğin 19.haftasındaki muayene sırasında, jinekoloji uzmanı bebeği ultrason ile detaylı bir şekilde inceleyecektir. Bebeğin organlarına dikkatlice bakılır ve hareketlerinin ayına uygun olup olmadığı kontrol edilir. Ultrason sırasında bebeğin biyometrik ölçümleri alınır. Amniyotik sıvının miktarı, plasentanın durumu ve işlevi de değerlendirilir. Bebeğin kalp aktivitesi ve konumu gibi faktörler önemlidir. Ayrıca doktor bu haftada bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir.
Hormonal değişimler ve büyüyen karın sebebiyle artan idrar ihtiyacı, sırt ağrısı gibi durumlar anne adayının uykusunun düzensizleşmesine ve sıkça uyanmasına neden olabilir. Burun tıkanıklığı da 19.haftada sık rastlanan bir semptomdur ve uykuyu zorlaştırabilir.
Bebeğin hareketlerini genellikle kelebekler uçuşuyormuş gibi ya da hafif bir gıdıklanma hissi olarak tarif ederler. Bebek, 19. haftalık hamilelikte hala bolca hareket alanına sahip olduğu için rahatça hareket eder. Anne adayının günlük aktiviteleri bebeği sakinleştirir ve bu sayede bebek gün boyunca uyur. Ancak anne adayı özellikle akşamları dinlendiğinde bebek daha aktif olur.
Bebeğin cinsiyeti genellikle 19. haftada tamamen belirlenmiştir. Ancak bazen bebeklerin duruşlarından dolayı cinsiyetleri net olarak görülemeyebilir. Bu nedenle, bebeğin pozisyonuna bağlı olarak küçük bir yanılgı yaşanabilir.
Gebelik esnasında çatlaklar oldukça yaygın bir durumdur. Cildi nemlendirmek ve rahatlatmak amacıyla soğuk preslenmiş badem, susam, buğday veya Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar veya kremler kullanılabilir. Bu ürünler aynı zamanda cilt bakımına da yardımcı olur. Bol su tüketmek de cildin nemli kalmasını sağlar.
Femur uzunluğu (FL), kalça ile diz arasındaki femur adlı kemiğin uzunluğudur. Bu kemik, vücuttaki en uzun kemiktir ve bebeğin boyunun gelişimi bu haftada normal bir femur uzunluğu 28 mm olup, alt limiti 24 mm ve üst limiti ise 33 mm'dir.
Hamilelik sırasında halsizlik enerji düşüklüğü ve yorgunluk tamamen normaldir. Hormonal değişimler ve bebeğin anne karnındaki büyümesi, anne adayının daha çabuk yorulmasına ve kendini halsiz hissetmesine yol açabilir.
Hamilelik sürecinde bağırsak fonksiyonları genellikle yavaşlar ve bu da kabızlık problemine neden olabilir. Dolayısıyla hemoroid riski artar ve bu durum hamilelik esnasında oldukça yaygın görülür.
İdrar yolu enfeksiyonları hamilelik süresince sıklıkla rastlanan sağlık sorunları arasındadır. Mesane enfeksiyonu olan sistit, en yaygın idrar yolu enfeksiyonlarından biridir.
Gebelik döneminde rahmin büyümesi ve destek gerektirmesi nedeniyle kasıklarda ağrı olabilir. Hamilelik ilerledikçe bu ağrının yoğunluğu artabilir. Kasık bölgesinde sağ ya da sol tarafında kramp şeklinde ağrılar yaşanabilir ve bunlar bebek pozisyonuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Genellikle hamilelik sindirim sorunlarına yol açar. Tüm gebe kadınların yaklaşık yüzde 44'ünde karın ağrısı, kabızlık ve gaz problemi görülür.
Hamilelik döneminde birçok anne adayı karın ağrısından yakınır. Bu ağrı genellikle hafif ya da şiddetli olmasına rağmen zararsızdır ve çoğunlukla bebeğin büyümesine bağlıdır. Gebeliğin ilerlemesi ile semptomlar daha belirgin hale gelebilir.
Hamilelik sırasında görülen yaygın problemler arasında akıntı bulunur. Hormonal değişimler sebebiyle bu durum yaşanabilir. Genellikle bu akıntılar kokusuz, renksiz ve şeffaftır. Ancak akıntının kokulu, kaşıntılı ve ağrılı olması durumunda ne zaman olursa olsun bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Östrojen, progesteron, prolaktin gibi hormonlar hamilelik döneminde vücutta çeşitli değişimlere neden olur ve emzirmeyi destekler. Memelerden sıklıkla üçüncü trimesterde ya da doğuma yakın dönemde sıvı gelmesi görülür ancak bazı gebelerde daha erken dönemlerde de bu durum yaşanabilir.
2. trimesterde uyku düzeninde bozulmalar yaşanabilir. Anne adayının bacakları arasına yastık koyması uykuda daha rahat bir konum sağlayabilir.
Hamilelik sürecinde terleme rahatsızlık verici olabilir ve yaygın olarak görülür.