444 3 703

20 Haftalık Gebelik

19. Hafta21. Hafta
20 Haftalık Gebelik

 

20 haftalık gebelik ortalama 40 hafta süren hamilelik döneminin yarısını temsil eder ve anne adayları için doğuma geri sayımın başladığı bir noktadır. İlk üç aylık dönem ve ikinci üç aylık dönemin başındaki rahatsızlık verici gebelik belirtileri bu hafta itibariyle ortadan kalkar ve bu durum çoğu anne adayı tarafından hamileliğin en hoş geçen zamanı olarak kabul edilir. Yirminci haftada bebeğin hızla gelişmeye devam ettiği ve ultrason görüntülerinde bebeğin ilerlemesi hakkında çokça bilgi toplanabileceği bir döneme girilmiştir. Peki 20 haftalık hamilelikte anne ve bebekte meydana gelen değişimler nelerdir? İşte 20 haftalık hamilelikte yaşanan değişimler.

20 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

20 haftalık hamilelik annenin vücudunda çeşitli değişikliklere yol açar. Hızlanan kilo artışı sonucunda karında çatlaklar oluşabilir. Bu sebeple çatlak önleyici yağlar ve kremler kullanılabilir. Rahim genişlemeye devam ettikçe bu haftaya kadar göbek deliği hizasına ulaşır. Bu vücudun ağırlık merkezinin değişmesine yol açarak denge sorunlarına sebep olabilir. Bu süreçte düşme riskini engellemek için topuklu ayakkabıdan kaçınılmalı ve eğilip kalkarken bir yere tutunulmalıdır. Peki 20 haftalık gebelik annedeki değişiklikler nelerdir? 20. haftada anne adaylarında görülen diğer belirtiler ve 20 haftalık gebelik görüntüsü ise şöyledir:

  • Saç, tırnak ve vücuttaki tüylerin büyümesi hızlanır.
  • Artış gösteren kan hacmi demir ihtiyacını artırır ve bu nedenle demir eksikliği durumunda anemi (kansızlık) meydana gelebilir.
  • Hormon değişikliklerinin etkisiyle unutkanlık ve odaklanma zorluğu yaşanabilir.
  • Tansiyon düşebilir.
  • İştah artışı, mide yanması, sindirim sorunları, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.
  • Ayaklarda ve ayak bileklerinde ödem oluşabilir.
  • Hamilelik sürecinin 20. haftası karın ağrısı ya da karında gerilme hissi gibi kişiye özgü çeşitli değişikliklere neden olabilir.

20 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi Nasıldır?

 Anne rahminde bulunan 20 haftalık bebek hızla büyümeye ve gelişmeye devam eder. Kalp atışları güçlenirken duyu sinirleri olgunlaşır ve özellikle işitme yeteneği belirgin şekilde artar. Bebek bu haftadan itibaren anne bedeninden çıkan sindirim ve kalp seslerine ilave olarak dış dünyadan gelen seslere de ilgi göstermeye başlar. Kız bebek bekleyen annelerin bebeğinde rahim bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Akciğerler hızla gelişirken bebek nefes alma egzersizleri yaparak kendini doğuma hazırlar. Saç ve kaşlar daha belirgin hale gelmiştir. Bebek anne rahminde kolaylıkla hareket edebilir, dönebilir ve tekme atabilir. Bu dönemde bebeğin kalp atış hızı dakikada 120-160 arasındadır.

 

 

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler Hangileridir?

Döllenme anından itibaren hızla büyüyen bebek yetişkin bir insanın anatomik yapısına ulaşmayı hedefler. Zaten önceki haftalarda temellerini atmış olan 20 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi aşağıdaki gibidir:

  • Sinir Sistemi: Beyin gelişimini sürdürürken bebek uyanıklık ve uyku döngülerine girer. Hatta kendi uyku düzenini oluşturmaya başlar ve belirli saatlerde uyuyup belirli saatlerde uyanır. Bunun yanında sinir sisteminin temel yapı taşı olan nöronların yanı sıra yağ ve protein yapılı miyelin zarları bulunur. 20 haftalık bebek deri altında yağ depolarken aynı zamanda nöronları çevreleyen miyelin zarlarını da oluşturur. Bir diğer gelişim de nöronlarda yaşanır. Nöronlar oluşturdukları çevresel sinir sistemi ve omurilik ile mesaj iletme kapasitelerini hızla geliştirir. Bu durum sinir sisteminin merkezi ile ilişkili olduğu sistemler ve organlar arasındaki iletişim ağına güç katar. Bu sayede bebek kontrolsüz iskelet hareketlerinden kontrollü hareketlere doğru ilerleyebilir. Bebeğin vücudunu bilinçli bir şekilde kontrol etmesine yardımcı olacak bu durum gelecek olan takla ve tekmeler için hazırlıklı olmanızı gerektirir.
  • Dolaşım Sistemi: Bu hafta itibariyle bebeğin dolaşım sistemi olağanüstü bir mekanizmayla işlemini sürdürür. Bu süreçte bebeğin damarlarındaki kan hacminin artışı sürerken kalp, kanı atardamarlar aracılığıyla tüm vücuda pompalar ve toplardamarlar yardımıyla geri getirir. Bunu başarmak için dakikada yaklaşık 140-150 defa atar ve böylece bir yetişkin kalbinden çok daha hızlı çalışır. Damarların artan kan hacmine bağlı olarak genişlemesi ve kalınlaşması cilt üzerinde belirgin hale gelir.
  • Sindirim Sistemi: Bebek bulunduğu amniyotik sıvıyı yutar ve bu sıvının içindeki protein, üre, asit gibi maddeleri midesine gönderir. Böylece ilk sindirim deneyimlerini yaşar. Bağırsaklarında bile sindirim atıkları birikir. Ancak bu atıklar henüz anüsten dışarı çıkmaz yani henüz dışkılama yaşanmaz. Doğumdan hemen sonra atılmak üzere bağırsakta koyu renkli, macun gibi bir madde birikir. Bu maddeye mekonyum adı verilir ve bu bebeğinizin ilk dışkısıdır.
  • Solunum Sistemi: Bebeğinizin en son tamamlanacak olan sistemi solunum sistemidir. Ancak bebeğin solunum kanalları zaten oluşmuştur ve 20 haftalık bebek yetişkin gibi nefes alma ve verme mekanizmasını kullanır. Tek fark hava yerine amniyotik sıvının alınması ve verilmesidir. Solunum kanalları hala gelişme aşamasındadır ve bebek doğumdan sonra yardımsız nefes almak için daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyar.
  • Destek ve Hareket Sistemi: Bundan sonra bebeğiniz daha hızlı büyür ve daha hızlı kilo alır. Kemikler hızla uzayıp kalınlaşırken kıkırdak yapılar mineral birikimini hızlandırıp kemikleşir. Bu süreçte kaslar da güçlenir ve bu sayede bebek ellerini ve kollarını daha rahat hareket ettirebilir, parmaklarını kolayca açıp kapatabilir. Ayrıca yüz kasları geliştiği için bebeğiniz anne karnında gülümseyebilir, kaşlarını çatar veya şaşırtıcı bir şekilde bakabilir.
  • Boşaltım Sistemi: 20 haftalık bebeğin böbrekleri tamamen olgunlaşmasa da süzme birimleri gelişmeye başlamıştır. Bebek her hafta geliştirdiği yutma refleksi ile amniyotik sıvıyı içer ve bu sıvı ile bebeğin idrarı oluşur. Bebek idrarını amniyotik sıvının içerisine yapar ve sıvıyı tekrardan içerek yeni idrar oluşturur.
  • Üreme Sistemi: Daha önceki haftalarda kız bebeklerde uterus, vajina ve fallop tüpleri gibi dişi üreme sistemi organları oluşmuştur ve gebeliğin 20. haftasında bu organlar şekillenmeye, büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder. Ovaryumlar (yumurtalıklar), her biri 1 milyondan fazla olgunlaşmamış yumurta hücresi içeren organlar olarak gelişir. 20 haftalık gebelik erkek bebek için de erkek üreme sistemi organları daha önce oluşum gösterir ve bu hafta onlar da şekillenmeye, büyümeye ve olgunlaşmaya devam eder. Testisler eğer henüz testis torbasına inmediyse bu hafta inebilir.

20 Haftalık Bebekte Duyu Organları Gelişimi Nasıldır?

Duyu organları beynin farklı bölgeleri tarafından kontrol edilir. 20 haftalık bebeğin sinir sistemi hızla geliştiği için duyu organları da paralel olarak gelişim gösterir. Bu gelişim aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Göz ve Görme Duyusu: Gözler sonunda başın üzerindeki doğru konuma yerleşmiştir. Görme reseptörleri sayıca artar ve işlevlerini genişletir. Göz kapakları hala kapalı olsa da gözler gelişen göz kasları ile birlikte hareket edebilir.
  • Kulak ve İşitme Duyusu: Kulakların doğru pozisyona ulaşması henüz gerçekleşmemiştir. Kulaklar yanlara doğru ilerlemeye devam eder. Kulak kepçesi dışarıya daha belirgin bir şekilde çıkar. Bebek bu aşamada henüz çevresel sesleri algılamasa da işitme reseptörleri bir yetişkinin duyamayacağı bazı frekansları işitebilir.
  • Deri ve Dokunma Hissi: Cildin yüzeyindeki dokunma alıcılarının sayısı artar bu sayede bebeğin vücudunun çeşitli bölgelerinde sıcaklık, basınç ve sertlik gibi uyaranları hissetmesine imkân sağlar. Deri tabakası yağ depolama sürecini sürdürürken depolanan yağ miktarı arttığı için bebeğinizin buruşuk yerleri dolar ve zamanla tombul bebek bacakları ve kolları oluşur. Deri yağ depolandıkça şeffaflığını kaybeder. Ciltte hala ısı yalıtımı yapacak kadar yağ birikmemiştir. Bu sebeple yalıtım yapmak için lanugo tüylerinin miktarında artış yaşanır. Verniks kazeoza adındaki kremsi tabaka oluşur ve bebeğin cildini amniyotik sıvının zararlı etkilerinden korur. Gebeliğin 20. haftasında saçlar, kaşlar ve kirpikler uzamaya devam eder.
  • Dil ve Tat Alma Duyusu: Tat alma duyusu daha önceki haftalarda gelişmeye başlamıştı ve bu hafta itibariyle de gelişimine devam eder.
  • Burun ve Koku Alma Duyusu: Tat alma duyusuna paralel olarak koku alma duyusu da gelişir.

20 Haftalık Bebekte Cinsiyet Değişir mi?

18 haftalık gebelik ile 22. haftalar arasında detaylı ultrasonla bebeğin vücut yapısı, büyümesi ve gelişimi ayrıntılı olarak incelenir. Bu inceleme bebeğin sağlığına dair önemli bilgiler verirken aynı zamanda çoğu zaman cinsiyet tespiti için de fırsat sunar. Eğer bebek uygun bir pozisyonda durursa bu ultrason sayesinde bebeğin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak bazen bebek kendini saklayabilir ya da ultrasonla cinsiyet tespitine imkân vermeyen bir pozisyonda olabilir. Bir sonraki ultrason muayenesi bekleme sürecinde cinsiyet tespiti yapılabilir. Ancak doktorun 20. haftada verdiği cinsiyet bilgisinin bir hata payı olabileceğini unutmamak gerekir. Bebeğin pozisyonuna bağlı olarak 20. haftada hata olasılığı düşük olsa bile doktor bazen yanılabilir.

20 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

20. haftadaki ultrason muayenesi genellikle detaylı bir incelemeyi içerir. Doktor bu sırada bebeğin kalp, beyin ve böbrekler gibi iç organlarının gelişimini detaylıca kontrol eder. Ayrıca fiziksel büyümeyi de değerlendirir ve boy ve kilo ölçümleri yapar. Böylelikle uzuvların sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği belirlenir.

20 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Peki 20 haftalık gebelik kaç aylık olur? 20 haftalık hamilelik 5. ayda olduğunuzu gösterir. Yani doğuma 4 ay kaldığı anlaşılır. Karın daha çok büyümeye ve günlük aktiviteleri zorlaştırmaya başlamadan önce bu dönemde bebeğiniz için bazı hazırlıkları yapmanız önerilir. Bebek odası düzenlemesi ve alışveriş gibi görevleri bu hoş dönemde halletmek ilerleyen haftalarda sizi rahatsız edebilecek durumları önlemekte yardımcı olabilir.

20 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu Nasıldır?

20 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilir. Yirminci haftada bebeğin ağırlığının yaklaşık 280-300 gram ve boyunun yaklaşık 17-20 cm civarında olması beklenir.

20 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıldır?

20 haftalık gebelikte bebek hareketleri genellikle annenin sıklıkla hissettiği bir durumdur. Ancak bazı durumlarda özellikle obezite gibi durumlarda anne adayı bu hareketleri hissetmekte zorlanabilir. Eğer doktorunuz sağlık kontrollerinde herhangi bir problem görmüyorsa hareketlerin hissedilmesindeki küçük gecikmeler genellikle bir sorun teşkil etmez. Özellikle ilk hamileliğini yaşayan anne adayları bebeğinin hareketlerini genellikle daha geç hisseder.

20 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anne adayı uzun yolculuğa çıkmayı planlıyorsa mutlaka doktorundan onay ve görüş almalıdır. Uzun süren araba yolculuklarında da her 2 saate bir mola verilmelidir. Molalar sırasında da küçük yürüyüşler mutlaka yapılmalıdır. Uçakla seyahat yapılacaksa hava yolu şirketlerinin genellikle 36. haftadan sonra uçakla yolculuğa izin vermediği bilinmelidir. Ancak özel durumlarda doktor raporuyla yolculuk yapılabilir. Çıkılacak yolculuklar öncesi ve sonrasında mide bulantısını artıran gıdalar tüketilmemelidir. Yolculuk sırasında anne adayı yanına mutlaka kan şekeri seviyesini dengede tutan kuru meyve, çiğ fındık, badem, ceviz gibi gıdalar bulundurmalıdır. Son olarak tatile gidilen bölgedeki en yakın sağlık kuruluşunun konumu ve iletişim bilgili mutlaka önceden araştırılmalı ve bilinmelidir.

20. Hafta Gebelik Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mümkün olduğunca karbonhidrattan uzak durup protein ağırlıklı beslenmeniz önerilir. Vücutta şişliklerin görüldüğü bu dönemde tuz tüketiminizi kontrol altında tutmanız gerekir. 20 haftalık hamilelik döneminde tatlı yeme isteği genellikle artar. Yaz mevsiminde özellikle tatlı ve soğuk besinler olan karpuz, kavun ve dondurmanın tüketimi artabilir. Yazın hamile olanların bu gıdalardan kaçınması veya kontrollü bir şekilde tüketmesi önemlidir. Bir günlük periyotta şekerli ve soğuk meyvelerden olan karpuz ve kavunun bir kaseyi aşmayacak miktarda tüketilmesi gerekir. Haftada 1 veya 2 top dondurma tüketmek de yeterli olacaktır.

20 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

20. haftanın sonunda anne adayının 5-6 kilo almış olması normal olarak kabul edilir. Eğer anne adayının iştahında bir artış söz konusuysa bu süreçte mutlaka daha dikkatli olunmalı ve günlük yürüyüşler yapılmalıdır. 20 haftalık gebelik karnı da artık daha belirgindir.

KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/20-weeks-pregnant

SIK SORULAN SORULAR

20.haftadaki gebelikte detaylı ultrason taraması yapılmalıdır. Bu tarama sonucunda bebeğin bütün organları perinatoloji uzmanı tarafından incelenir. Bebeğin kalbi, kalp odaları, midesi, anneden bebeğe kan akışı gibi bilgiler detaylı ultrason ile saptanabilir. Genetik testler bu bilgileri sağlayamazken detaylı ultrason ile elde edilebilir.

20.haftadaki gebelikte bebeğin baş çevresi yaklaşık olarak 17.5 cm olmalıdır.

20 haftalık gebelikte bebeğin ense kalınlığının ölçümü yapılmaz.

FL değeri annenin karnındaki bebeğin boyunu tahmin etmek için kullanılır ve femur (uyluk kemiği) uzunluğunun ölçülmesi ile belirlenir. Bu ölçüm ultrason yardımıyla gerçekleştirilir. 20 haftalık gebelikte FL değerinin ortalama olarak 32 mm olması gerekir.

20 haftalık gebelikte anne adaylarının tetanoz aşısı yaptırması gereklidir. Eğer anne adayı son 5 yıl içinde hiç tetanoz aşısı yaptırmadıysa tek doz aşı 20. haftada uygulanır. İkinci doz ise 24. haftada tekrarlanır.

Ultrason incelemesi aracılığıyla bebeğin cinsiyeti bu dönemde tespit edilebilir.

Eğer doktor 20. haftada hamilelik süresince herhangi bir sakınca görmezse cinsel aktivite konusunda bir yasaklama söz konusu değildir. Ancak bebeğin başının önde gelmesi, erken doğum riski, rahim ağzının kısalığı, erken doğum sancıları, kanama veya su gelmesi gibi durumlar varsa doktor cinsellikle ilgili kısıtlamalar getirebilir.

20. haftada hamilelik boyunca çatı ağrısına rastlanması beklenmez. Ancak annenin bel problemi bulunuyorsa kasıklara yayılan ağrılar meydana gelebilir. Genellikle anne adaylarında çatı ağrısı son 3 ayda görülür.

Bebeklerin 20. haftada hamilelik sırasında hareketli olması normal kabul edilir. Bebeklerin az veya çok hareket etme durumu gebelik ve bebek durumuna bağlı olarak değişebilir. Tüm bebeklerin hareketleri birbirine benzemeyebilir. Annenin bebeğinin hareketlerini izlemesi ve anormal bir durum hissetmesi durumunda doktora bilgi vermesi gereklidir.

Eğer 20. haftada hamilelik sırasında kalp çarpıntısı sürekli hale geldiyse ve anne adayında daha önce bir kalp problemi bulunmuyorsa nedenini belirlemek için anne adayının kan değerlerine bakılır. Demir eksikliği kontrol edilir. Eğer demir eksikliği ile ilgili bir sorun yoksa ve dakikada kalp atış hızı 110'un üzerindeyse kesinlikle bir kardiyoloji uzmanının anne adayını incelemesi gerekir.

Hamilelik boyunca sık idrara çıkma sorunu yaşanabilir. Bebeğin büyüdükçe idrar kesesine basınç uygulaması sebebiyle 20 haftalık hamilelikte sık idrara çıkma normaldir. Ancak eğer idrar yaparken acı veya yanma hissediliyorsa idrar testi yapılmalıdır. Bu semptomlar idrar yolu enfeksiyonunu gösterebilir.

Yürüyüş ve yüzme, hamilelik süresince en uygun egzersiz türleridir. 20. haftada pilates ve yoga da yapılabilir fakat karın bölgesini gereğinden fazla zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Erken doğum riski 20. haftalık bir hamilelikte genellikle doktorun değerlendirmesine bağlıdır. Ağrı, sancı, su gelmesi veya rahim ağzının kısalması gibi durumlar erken doğum riskini artırabilir.

El ve ayakların 20. haftada şişmesi mümkündür. Fakat bu durum yaşanıyorsa gebelik zehirlenmesi, böbrek problemleri veya tuzlu beslenme gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

20. haftadaki gebelikte aşırı amniyotik sıvının iki sebebi olabilir: Anne adayının şeker hastalığı olabilir ya da bebeğin mide-bağırsak sisteminde bir problem olabilir. Bu durumu belirlemek için gerekli testler yapılmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.

İshal, 20. haftadaki bir hamilelikte normal sayılmaz. İshalin sona ermesi için beslenme düzenine dikkat edilmeli ve gerektiğinde probiyotik kullanımı düşünülmelidir. Ancak bu tedbirler rağmen ishal devam ediyorsa dışkı testi yaptırarak sebeplerini araştırmakta fayda vardır. Ayrıca sürekli olan ishal durumlarında gastroenteroloji uzmanına başvurulması önerilir.

İdrar yolu enfeksiyonları gebeliğin her evresinde olabileceği gibi 20. haftada da yaşanabilir.

İdrar kaçırma 20. haftalık hamilelikte görülebilir. İdrar kesesinin sarkması, ardışık doğumlar veya daha önceki doğumların normal yöntemle gerçekleşmiş olması idrar kaçırma problemini tetikleyebilir. Bu dönemde mesane adı verilen idrar kesesi aşağıya yönelebilir ve böbrekler ile idrar borularının açısı değişebilir. İdrar kaçırma problemi hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha yaygın olsa da 20. haftada da görülebilir.

20. haftada hamile kadında akıntının olması doğaldır. Gebelik sürecinde bu durum artabilir fakat eğer akıntının rengi değişir, yeşilimsi, kötü kokulu ve pütürlü bir hale gelirse kültür testi yaptırılmalıdır. Hamilelik sırasında lekelenme normal bir durum değildir. Özellikle kahverengi lekeler erken doğum belirtisi olabilir ve bu durum mutlaka doktorunuza bildirilmelidir.

Hamileliğin 20. haftasında kasık ağrısı yaşanabilir. Anne adaylarının bu ağrıyı izlemesi çok önemlidir. Eğer ağrı düzenli aralıklarla geliyor, bel bölgesinden kasığa kadar yayılıyor ve birkaç saat devam ediyorsa durumu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Gebelik sırasında mide bulantısı ve yanma hissi yaşanabilir. Gebelik ilerledikçe midenin üst kısmı genişler ve mide içeriği yemek borusuna doğru geri dönebilir. Bu reflü durumu mide asidini artırarak bulantı ve yanmaya yol açabilir.

Hamilelik esnasında bazen erken sürelerde göğüsten süt gelmesi olasıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız memeyi sıkmamak ve doğal haline bırakmak en iyisidir. Göğüs ucu sıkılırsa erken doğum ağrılarına sebep olabilir.

Hem hukuken hem de vicdanen 20 haftalık bir gebeliği sonlandırmak kabul edilemez.

Hamilelik döneminde uzun süreli açlık annenin ve bebeğin sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle 20 haftalık hamileyken oruç tutmanız önerilmez.

Hamilelik esnasında ödem oluşabilir ancak 20 haftalık bir hamilelik için bu biraz erken sayılabilir. Eğer bu dönemde ödem meydana geliyorsa anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca idrar testi ve karaciğer fonksiyon testi yaptırarak ödemin gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

20 haftalık gebelikte plasentanın düşük konumda olması genellikle endişe kaynağı değildir. Gebeliğin ilerlemesiyle beraber 32. hamilelik haftasına doğru plasenta kademeli olarak yukarı çıkar.

20 haftalık hamilelik sırasında suyun gelmesi oldukça risklidir. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında hemen doktora başvurulmalıdır. Fakat bazen normal akıntı ile suyun gelmesi birbiriyle karıştırılabilir. Amnesure adlı bir test ile vajinal örnek alınarak durumun su gelmesi mi yoksa normal akıntı mı olduğu belirlenebilir.

20 haftalık hamilelik sırasında şişkinlik hissi yaşanabilir. Özellikle asidik ve karbonhidrat yoğunluğu olan gıdaların geç saatlerde tüketilip yatılması şişkinliğe yol açabilir. Bu durumda oluşan gaz kalbe basınç yapabilir.

Normalde gebelik sırasında şeker yüklemesi genellikle 24-28 haftalar arasında gerçekleştirilir. Ancak önceki gebeliklerinde diyabet hastası olanlar, ailesinde diyabet hastalığı bulunanlar, kendisi diyabet hastası olan anne adayları, aşırı kilolu veya obez anne adayları için yükleme işlemi daha erken yapılabilir.

Eğer tetanoz aşısı son 5 yıl içerisinde yapılmamışsa ilk doz genellikle hamileliğin 20. haftasında uygulanır. Tetanoz aşısının ikinci dozu ise genellikle hamileliğin 24. haftasında tekrarlanmalıdır.

Gebelik sürecinde özellikle 20. haftada aşırı kilo alındığında ya da karnın haftasına göre büyük olduğu durumlarda uykusuzluk sorunu yaşanabilir. Bu durum genellikle yeterince oksijen alınamamasından kaynaklanır ve nefes darlığına sebep olabilir. Sürekli uyuma ihtiyacı ise genellikle gebelik hormonlarından veya kansızlıktan kaynaklanır. Gebelik sırasında uyku hali ve yorgunluk hissi beklenen semptomlar arasındadır.

20. hafta itibarıyla hamilelik belirgin hale gelir. Bebeğin gelişimini güvenli bir şekilde sürdürebildiği rahim bu haftada tam olarak göbek deliğinin hizasına gelmiştir. Yani 20 haftalık bebek anne karnında tam olarak göbeğin ortasında bulunur. 20. haftadan sonra rahim göbek deliğinin altından yukarısına doğru yer değiştirir. Bu nedenle göbek deliği zaman içinde dışarıya doğru çıkabilir. Hamileliğin başından itibaren düzensiz bir şekilde büyüyen rahim 20. haftadan sonra her hafta yaklaşık olarak 1 cm düzenli büyümeye başlar.

20. haftada bebeğin boyutu genellikle iri bir patates kadar olur ve kafası vücuduna göre daha büyük görünür. İnce kaşları ve biraz saçı vardır. Kafa, eller, ayaklar, bacaklar ve parmakları gelişmeye devam eder. Daha önceki haftalarda saydam olan cilt tabakası bu dönemde kalınlaşmaya başlar. Kemikler de sertleşip gelişmeye devam eder ve ultrason görüntülerinde artık daha parlak görünür.

20. haftadaki bir bebek için anne rahmi yeterince geniş olduğundan rahatça hareket edebilir. Bu durum bebeğin kolunu, bacağını ve hatta başını sürekli oynatabilmesini sağlar. Bu dönemde bebek el, kol, bacak ve ayakları arasında kontrol ve koordinasyon kurmayı öğrenir.

Fetüs anne karnında geçirdikleri sürenin bir kısmını uykuda geçirir. Uyku süreleri 20 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Uyanık oldukları zamanlarda günde ortalama 150-200 defa hareket eder. Ancak bu hareketlerin tümünü anne adayı hissetmez. Fetüsün hareketleri genellikle annenin daha az hareket ettiği zamanlarda saatte en az iki kez hissedilebilir. Anne adayı genellikle sadece güçlü hareketleri algılar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.04.2024 15:44Yayınlanma Tarihi: 25.04.2024 09:28
Yorum Ekle