18 haftalık gebelik hamileliğin ikinci üç aylık dönemine denk gelir ve hamileliğin en zorlu ve riskli evrelerini geride bırakıldığı bir süredir. Anne adayları bu dönemde vücutlarının geçirdiği birçok değişikliğe adapte olmaya başlar. Bebek hızla büyürken anneler de hamilelik yolculuklarının en keyif verici aşamasına girer. Mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler bu haftadan sonra genellikle azalır ve anneler kendilerini daha enerjik hisseder. Hamilelik sürecinde her hafta anne ve bebekte yeni değişimler meydana gelir. 18. haftada anne-bebek bağındaki ilişki daha önce hiç olmadığı kadar belirginleşir çünkü bebeğiniz artık sizi duyar durumdadır. İkinci trimester ultrasonunu henüz yapmayan anneler için 18. hafta ideal bir zamandır.
18 haftalık hamilelik hem anne hem de bebek açısından birçok önemli gelişmenin yaşandığı bir dönemdir. Bu hafta içinde bebek hızla büyümeye devam eder. Boyu yaklaşık 14 cm ve ağırlığı ise 170 gram civarında olabilir. Bebeğinizin parmak izleri oluşmuştur ve sinir sistemi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Ayrıca bebeğin kalp atışları bu dönemde daha belirgin hale gelmiştir. Anne adayları bu süre zarfında kilo alımına başlar ve karınları belirginleşmeye başlar. Hormonal değişiklikler sonucunda bazı anneler cilt değişiklikleri, saçlarda kalınlaşma veya tüylenme gibi durumlar yaşayabilir. Meme hassasiyeti artabilir ve kan hacminin artmasıyla burun kanaması da yaşanabilir.
Ultrason görüntülerinde fasulye boyutunda bile olsa büyülendiğiniz minik bebeğiniz şimdi neredeyse bir enginar büyüklüğünde. Beklenen fetal ağırlık ve uzunluk değerleri ise genellikle şu şekildedir:
Gebelik Yaşı (Hafta) 18. hafta
Ağırlık (g) 150-170 gram
Uzunluk (cm) 12-14 cm
Her gelişme evresinde bireysel farklılıkların olması normaldir. Bu nedenle yukarıdaki değerlerin tüm bebekler için aynı olmasını beklememeliyiz. Bebeğinizin 18 haftalıkken tablodaki değerlerden daha düşük ya da yüksek boy/kilo artışı sergilemesi bir gelişme sorunu olduğunu düşündürmemelidir. Bu durum genellikle döllenme tarihinin kesin olmaması ve tahminlere dayanması sebebiyle ortaya çıkar. Yani bebeğinizin biyolojik yaşında hesaplanandan daha düşük ya da yüksek bir sapma olabilir. Ancak ilerleyen haftalarda boy ve kiloda normal artışlar görülüyorsa endişelenmeye gerek yoktur.
Bir bebeğin sağlıklı doğabilmesi için öncelikle yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilen organ ve sistemlerinin düzgün şekilde büyümesi ve gelişmesi gerekir. Bebeğinizin sistemleri ve bu sistemleri oluşturan organları ilk haftalardan itibaren oluşmaya başlar ve her geçen hafta daha da gelişir. 18 haftalık bebek organ ve sistem gelişiminde çok yol kat etmiştir.
Beynin evrimiyle beraber beyin kontrolündeki duyusal organlar da gelişir. Peki 18. haftadaki fetüsün görme, işitme, dokunma, tat alma ve koklama duyuları nasıl gelişir?
Sık idrara çıkma ve idrar yolu enfeksiyonları: Bebek büyüdükçe rahimde daha fazla alan kaplar. Kendine yer açmak isteyen bebek, idrar kesesi dahil diğer iç organlara baskı uygular. Bu durum, mesanede az miktarda bile olsa idrar biriktiğinde tuvalete gitme gerekliliği yaratır. Büyüyen bebek, idrar borunun tıkanmasına neden olabilir. Borunun tıkanması, hastalığa neden olan mikroorganizmaların çoğalma ihtimalini arttırır ve bu durum idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.
18. hafta birçok kadın için hamileliğin en zevkli dönemlerinden biridir. Ancak bu süre zarfında da bazı belirgin semptomlar gözlenmektedir.
Bu belirtilerden bazıları rahatsızlık verici olsa da genellikle sağlıklı bir hamileliğin normal parçalarını oluştururlar. Ancak, belirtilerinizin şiddetli veya endişe verici olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza başvurmalısınız.
18. haftalık gebelik süreci genellikle anne adayları için sorunsuz geçse de bazı riskleri olduğunu unutmamak gereklidir. Bu dönemde karşılaşabileceğiniz potansiyel riskler aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki riskler var olsa bile düzenli doktor ziyaretleri ve sağlıklı bir yaşam sürme ile bu durumlar büyük ölçüde önlenebilir veya kontrol altında tutulabilir.
Peki 18 haftalık gebelik kaç aylık?
Hamileliğin 18. haftasında bebek 4 ay ve 6 günlüktür.
Sonunda gebeliğin tadını çıkarabileceğiniz döneme geldiniz. Çünkü ikinci trimester, ilk ve üçüncü trimesterlara kıyasla semptomlar açısından daha rahat bir dönemdir. Ancak bazı belirtiler hala rahatsız edici olabilir. Peki 18 haftalık gebelikte anne nelere dikkat etmeli? İşte bilmeniz gereken bazı önemli ipuçları:
18 haftalık gebelikte yaklaşık 3-5 kilo almanız uygun olacaktır. Ancak bazı anne adayları mide bulantısı veya iştahsızlık gibi semptomlar nedeniyle kilo kaybedebilir. Bazıları ise kendilerini iki kişi olarak düşünerek aşırı beslenebilir. Bu durumda kazanılan kilo belirlenen aralığın altında ya da üzerinde olabilir. Her iki durumda da doktorunuzla beslenme konusunda görüşmeniz önemlidir.
Hamileyken tükettiğiniz her şey bebeğiniz tarafından da tüketilecektir. Bu sebeple hamilelik süresince bilinçli beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Kilo kontrolü sağlamak adına düşük besin değeri olan ve yüksek karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bebeğinizin kemik gelişimini desteklemek ve diş kaybı veya iskelet sistemi ağrılarından korunmak için haşhaş tohumu, susam, badem, sardalya, somon balığı, fasulye ve mercimek gibi kalsiyumdan zengin yiyecekleri tüketmelisiniz. Günde 2 litreden fazla su içmeye gayret edin. Öğünlerinizi küçük porsiyonlar halinde ve sık sık almayı alışkanlık haline getirin. Lif bakımından zengin gıdalar tüketin. Dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulayın.
Hayatın her evresinde olduğu gibi, hamilelik döneminde de spor ve egzersiz çok önemlidir. Doktorunuzun yönlendirmesi ile sağlığınıza uygun seviyede hafif yürüyüş, esneme hareketleri, yüzme, pilates ve yoga gibi aktiviteler 18 haftalık gebelik egzersizleri için idealdir.
KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/18-weeks-pregnant