444 3 703

Obezite Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?

Obezite Nedenleri Nelerdir?Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı) Cerrahisi
Obezite Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?
Bilgi Talep Formu

 

Obezite ameliyatı öncesinde hastayı tüm detaylarıyla değerlendirmek önemlidir. Çünkü obezite kronik, tekrarlayıcı, çok faktörlü bir hastalıktır. Genellikle yaşamın erken döneminde başlayan bu hastalık kalp rahatsızlığı, diyabet ve kanser gibi istenmeyen durumlar için de önemli bir risk faktörüdür.

1)Genel Cerrahi

Obezite cerrahisi gerçekleştirilecek adaylar Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği kriterlere göre belirlenir. Bu kriterlerden en önemlisi vücut kitle indeksinizin (BMI) 40 veya daha yüksek olmasıdır. Bu kriterlere göre ameliyat ihtiyacı olmayan ya da ameliyatın gerçekleşmesine engel bir durumu olan kişiler için de ameliyat dışı tedavi yöntemleri belirlenir ve kişiler bu tedavi seçeneklerine yönlendirilir. Ameliyata uygun olan hastalara da ameliyat süreci, uygulanan ameliyat seçenekleri ve obezite ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi verilir.

2)Endokrinoloji

Hastaların ameliyattan önce metabolik ve hormonal durumu ayrıntılı olarak araştırılmalıdır. Bu hususta yapılan testlerde obeziteye neden olan hormonal bozukluk çıkması halinde ilk olarak bu bozukluk tedavi edilir. Testler sonrasında ameliyata uygun olan ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanıp sürdürmesine rağmen kilo veremeyen hastaların ameliyat süreci başlatılır.

3)Diyetisyen

Obezite ameliyatı olmak için yapılan başvurularda ilk olarak hastanın vücut ağrılığı analizi gerçekleştirilir. Ardından kişinin beslenme rutini öğrenilir ve beslenmedeki alışkanlıkları hakkında bilgi alınır. Bu alışkanlıklara göre kilo verme hedefleri belirlenir. Ameliyat edilmesi gereken hastaların da ameliyat sonrasında en az 2 yıl boyunca beslenme düzeni takip edilir.

4)Psikiyatri

Obezite ameliyatları öncesinde kişinin davranışsal ve ruhsal yapısı incelenerek hastada ameliyata engel olabilecek psikiyatrik bir hastalık olup olmadığı incelenir. Ameliyata engel psikiyatrik bir durum olması halinde de ilk olarak bu durum tedavi edilir.

5)Gastroenteroloji

Bu süreçte mide ameliyatı öncesi hazırlık için hastanın onikiparmak bağırsağı, midesi ve yemek borusu endoskopik olarak incelenir. Bu incelemede tümör ve ülser gibi ameliyatın gerçekleşmesine engel olabilecek ya da uygulanacak ameliyat tekniğini değiştirebilecek durum tespit edilerek değerlendirilir.

6)Radyoloji

Hastanın tüm karın içi ultrasonografi ile incelenir ve bu incelemede ameliyata engel bir durum olup olmadığına bakılır.

7)Anestezi Uzmanı

Obezite ameliyatı şartları arasında hastanın anesteziye uygun olması da bulunur. Bu nedenle hasta ameliyattan önce anesteziye uygunluk değerlendirmesine girer. Bu değerlendirmede gerekli görülürse hastalara kalp ve akciğer fonksiyonları için göğüs hastalıkları ve kardiyoloji doktorları ile konsültasyon yapılır.

8)Genel Cerrahi

Obezite ameliyatı olanlar için yapılan tüm tetkikler son aşamada tekrardan incelenir ve ameliyat için uygun tarih belirlenir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan obezite cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Devlet hastanesi obezite ameliyatı masraflarını karşılaması tamamen hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir.

Bu ameliyat vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan veya vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan ayrıca uzman bir beslenme programı ve egzersiz süreci ile kilo veremeyen kişilere yapılır.

Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde olması gerekir.

Bu ameliyat genel olarak anestezi altında hastanın ihtiyacına göre tüp mide, gastrik bypass, duodenal switch, mide kelepçesi (mide bandı) ve mini gastrik bypass şeklinde uygulanır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:03Yayınlanma Tarihi: 21.09.2022 00:00
Yorum Ekle


Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!