444 3 703

Reflü Tedavisinde Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu uygulaması

 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kadir Åžeker, "Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu, gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde, Ä°laç tedavisine raÄŸmen ÅŸikayetleri geçmeyen seçilmiÅŸ hastalara uygulanan cerrahi yöntemdir. Ä°lerde oluÅŸabilecek yemek borusu kanserlerinin de önüne geçmektedir." dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kadir Åžeker, Reflü hastalığı ve Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Reflü Nedir?

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kadir Åžeker, "Reflü mide asidi ve mide içeriÄŸinin yemek borusuna doÄŸru kaçmasıyla oluÅŸan bir hastalıktır. Reflüsü olan hastalar aÄŸza acı su gelmesi, göÄŸüs aÄŸrısı yanma ÅŸikâyetleriyle kliniklere baÅŸvururlar. ÅžiÅŸkinlik hazımsızlık ilerlemiÅŸ vakalarda yutkunurken takılma hissi ve yutma güçlüÄŸü eÅŸlik edebilir. Bizim klinik deneyimlerimiz bu hasta grubunun birçok saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurup çeÅŸitli medikal tedaviler almalarına raÄŸmen ÅŸikâyetleri geçmeyen, yaÅŸam kalitesi bozulmuÅŸ vaziyetteki hastalardan oluÅŸmaktadır.

Reflü'nün Tanısı Nasıl Yapılır?

Hastalar Genel Cerrahi KliniÄŸine baÅŸvurduktan sonra hastaya öncelikle tetkikleri yapılmaktadır. Hastanın endoskopik giriÅŸimi planlanıyor. Endoskopi ucunda bir ışık olan kamera ile hastanın hem yemek borusuna hem de midesine bakılarak yapılan bir iÅŸlemdir. Hastaların yemek borusu ve midesindeki var olan lezyonları ortaya koymakla birlikte, anatomik bozukluÄŸundaki derecesini de gözlemlemekteyiz. Ä°ÅŸlem esnasında hem tanı konulur hem de var olan lezyonlara müdahale edilerek tedavi imkânı sunmaktadır. Bütün bunların ışığında hastaya tanı konulur gerekli tedavi ve diyet önerileri verilir. Hastanın takiplerinde ÅŸikâyetlerde yüz güldürücü sonuçlar alınamıyor ve hasta mide fıtığı tanısı da almışsa cerrahi yöntemlere baÅŸvuruyoruz.

Cerrahi Ameliyat Nasıl Yapılır?

Hastalara genellikle laparoskopik giriÅŸim yapılarak, Reflü ve Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu denilen bir cerrahi uygulanmaktadır. Ameliyat sonrası hastalar bir gece hastanede yatırılarak ertesi gün taburcu edilmektedir. Hastalar taburcu edildikten sonra normal hayatlarına devam edebilmektedirler. " diyerek sözlerine son verdi.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:27Yayınlanma Tarihi: 27.09.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER