444 3 703

Kalın bağırsak kanserinin belirtileri nelerdir?

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Åžeker, "Kalın bağırsak kanseri hem erkek hem de kadınlar arasında kansere baÄŸlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelmektedir. Erken evrelerinde tanı konulup tedaviye baÅŸlandığında tedavisi en olanaklı kanserler arasındadır." dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Åžeker, Kalın Bağırsak Kanseri'nin belirtilerinin neler olduÄŸunu ve tanısının nasıl koyulduÄŸunu anlattı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Åžeker, "Bağırsak kanseri (kolon kanseri) sindirim sistemimizin en son bölümü olan kalın bağırsağın (kolon) kanseridir. Ülkemizde kalın bağırsak kanserleri, tüm kanserler içerisinde üçüncü sırada yer almaktadır. Kalın bağırsak kanserleri ile ilgili hastalar eÄŸer makata yerleÅŸmiÅŸ tümörler ise genellikle büyük abdeste kan görürler ve hastalar bu belirti yoluyla baÅŸvurabilecekleri gibi erken dönemde tuvalet alışkanlığında deÄŸiÅŸiklik de yaÅŸanabilmektedir.

BU BELÄ°RTÄ°LERE DÄ°KKAT

Az az, sık sık tuvalete gitme, dışkı da kan görme gibi olgularla karşı karşıya kalınabilir. Kalın bağırsağın baÅŸlangıç kısmıyla ilgili olan tümörlerde genellikle gizli kanamaya neden olduÄŸu için hastalar genellikle geç bulgu verir. Ä°lerleyen aÅŸamalarda tümörün lümeni tıkamasına baÄŸlı karın aÄŸrısı kramplar karında ÅŸiÅŸkinlik bulantı kusmanın eÅŸlik ettiÄŸi semptomlar görülebilir. Bununla birlikte, bilinen bir neden olmaksızın Ä°ÅŸtahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk ilgili belirtiler göstermektedir. Tanı, kalın bağırsak temizliÄŸi yaparak hastaya ışıklı bir kamerayla lezyonlar görünür ve gerekli biyopsileri alındıktan sonra konulur. Tedavi süreci buna göre ÅŸekillenir ve cerrahi iÅŸleme hazırlık yapılır" diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 13:32Yayınlanma Tarihi: 04.10.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER