444 3 703

Skolyoz Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ä°brahim Akkurt, "Skolyoz, çocuklarda görüldüyse ihmal etmeden en kısa zamanda muayene edilip skolyoz grafisi ile takibe alınması önerilmektedir." dedi.

Günümüzde yaygın olarak görülen bir problem olan, omurganın saÄŸ ya da sol tarafa doÄŸru eÄŸrilmesi ile karakterize olarak vücutta farklı saÄŸlık sorunlarını da ortaya çıkarabilen skolyoz hakkında bilgi veren Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ä°brahim Akkurt, "Skolyoz ( omurga eÄŸriliÄŸi ) halk arasında kamburluk ameliyatlarının özelliÄŸi genç yaÅŸlarda hastanın omurgasındaki açılanma artmaya baÅŸlar. Hasta ilerleyen yaÅŸlarda eÄŸer fizik tedavi, spor, egzersizler ile düzelemezse kalp, akciÄŸer, böbrek gibi diÄŸer organlara bası yapmaya baÅŸlamadan önce cerrahi iÅŸlemin yapılması gerekmektedir. Her hasta için hemen ameliyat olması gerekli diyemeyiz.

SKOLYOZ TEDAVÄ° SÜRECÄ°

Öncelikle hastanın genel durumuna bakılarak, açısı az olup, organa baskısı fazla ise ameliyat edilmesi gerekir. Ama açısı fazla, organa basısı yok ise ameliyat edilmemektedir. Ameliyat kararının alınabilmesi için hastanın durumuna bakılarak skolyoz grafileri ile takip edilmesi açılanma arttığı zaman en kısa zamanda durum deÄŸerlendirilerek cerrahi iÅŸlemin yapılması gerekmektedir. Skolyoz ameliyatları, riskli ameliyatlardır. Bu riskleri biraz azaltabilmek için ameliyatlarda nöromonitör cihazı kullanılır. Nöromonitör cihazı hastanın omurgasından bel, bacaklara ve kola giden bütün sinirleri ameliyat esnasında görüntüleyebilir. Aksi bir durum olduÄŸunda cihaz uyarı vererek ameliyatın yönünü ve yöntemini deÄŸiÅŸtirilmesi saÄŸlanır. Skolyoz ameliyatları yüz güldürücü ameliyatlardır. Genç hastaya da eriÅŸkin yaÅŸtaki bütün hastalara da yardımcı olunabilmektedir.

ÇOCUKLARDA Ä°HMALE GELMEZ

Skolyoz konusunda eÄŸer çocuklarda görüldüyse ihmal etmeden en kısa zamanda muayene edilip skolyoz grafisi ile takibe alınması önerilmektedir. Skolyoz ameliyatı yapıldıktan sonra aynı gün hasta yürütülmektedir. Hastalar ameliyat sonrası hastanede 3 ile 4 gün tedavi altında takip edilmektedir. Hasta ameliyattan 1 gün sonrasında kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. 3-4 gün sonrada yapılan bilgilendirmeler ve ilaçları ile evine taburcu edilmektedir. Hasta 15 gün sonra kontrol için hastaneye gelmektedir. 1 ay sonrasında ise hasta genel yaÅŸamına dönmektedir. " diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:23Yayınlanma Tarihi: 08.12.2021 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER