444 3 703

Genital Estetik

Bilgi Talep Formu

 

Yaşın ilerlemesi, çoklu ve zorlu doğum, genetik nedenler, yanlış iç çamaşırı seçimi ve hatalı kozmetik ürün kullanımı gibi nedenlerle genital bölgede zamanla çeşitli deformasyonlar meydana gelebilir. Bu deformasyonlar kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle vajinal genişleme, bölgede cilt katlantıları yaşanması ya da derin dikiş izleri oluşması, dudaklarda şekil bozukluklarının yaşanması ve renk değişimi şeklinde görülebilir. Ancak bu sorunlar günümüzde sıklıkla uygulanan ve popülaritesi giderek artan genital estetik uygulamaları ile giderilebilir. “Vajina Estetiği” olarak da adlandırılan bu işlem, genital bölgedeki şekil bozukluklarını ve deformeler ile yaşanabilecek olumsuz etkileri gidermek ve kişinin hayat kalitesini artırmak amacıyla uygulanır.

Genital Estetik Nedir?

Genital estetik; kadınlarda genital bölgenin fonksiyonel ve aynı zamanda görünüş olarak iyileştirilmesi adına uygulanan bir dizi operasyonun genel adıdır. Vajina estetiği olarak adlandırılan bu işlemler hem cerrahi yöntemlerle hem de cerrahi dışı yöntemlerle (medikal uygulamalar) uygulanabilir. Genital estetik uygulamaları kişinin beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda kombine şekilde gerçekleştirilebilir. Böylelikle genital bölgede meydana gelerek estetik kaygılara neden olan ve fonksiyonel sorunlar yaşatan deformasyonlar tek seferde düzeltilir.

Genital estetik cerrahisinde sıklıkla uygulanan işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Perineoplasti,
  • Vajina daraltma,
  • Labioplasti (genital iç dudak estetiği),
  • Hudoplasti (klitoris estetiği),
  • Prolapsus (fıtıklaşma, sarkma) tedavisi.

Genital Estetikte Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

Perineoplasti: Perine, vajina girişi ile anüs arasında bulunan bölgedir. Perineoplasti ise perine bölgesinin estetik olarak düzeltilmesi operasyonudur. Bu operasyon genelde vajina daraltma ile eş zamanlı olarak uygulanır. Uygulamayı gerekli kılan en önemli nedenlerden biri de doğum sırasında atılan epizyotomi kesilerinin iyi bir şekilde iyileşmemesidir. Buna ek olarak zor ve travmatik doğumlar, evde yapılan doğumlar ve dikişlerin iltihaplanması da bu yırtıkları ve hasarı oluşturur. Perineoplasti uygulaması ile çöküntü ya da kabarık halde iyileşme göstermiş olan bu izler çıkartılır ve estetik olarak daha iyi bir görünüm sağlanır. Kötü iyileşme gösteren bu kesiler, cinsel ilişki sırasında ağrılara da neden olabilir. Ancak perineoplasti ile cinsel ilişkide ağrı şikâyeti giderilebilir. Bunun yanı sıra perineoplasti henüz doğum yapmamış kadınlara da vajina ile anüs arasındaki cilt katlantılarının alınması için uygulanır. Bu işlemin sonunda katlantı bulunan bölge daha pürüzsüz bir görünüm kazanır. Vajina ile anüs arasında kalan bu bölgede estetik açıdan dikiş izi ve cilt katlantıları bulunmamalı, bölge açık renkli ve gergin olmalı, anüs ile vajina arasındaki mesafe de mümkün olduğunca uzun olmalıdır.

Perineoplasti Uygulama ve İyileşme Süreci: Perineoplasti operasyonu ortalama 30-45 dakika kadar sürer. Ancak bu süre hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Uygulama sonrasında hasta genellikle 1 gün boyunca hastanede kalır ve 1 hafta sonrasında rutin hayatına devam edebilir.

Vajina Daraltma: Kozmetik jinekoloji kapsamında ele alınan vajina daraltma uygulaması; genişlemiş, esnemiş ve sarkmış vajinanın eski haline ve eski sıkılığa kavuşması için yapılan ameliyatların genel adıdır. Bu uygulamalar genellikle perineoplasti operasyonu ile birlikte gerçekleştirilir.

Labiaplasti (Genital İç Dudak Estetiği): Sarkık, büyük, koyu renkli ya da kırışık olan genital iç dudakların özel cerrahi yöntemlerle küçültülmesi için yapılan operasyonlara labiaplasti adı verilir. Genital iç dudaklarda yaşanan deformasyonlar, psikolojik etkilerin yanı sıra dar kıyafetlerin giyilmesinde de tahriş gibi sorunlara neden olabilir. Bunun yanı sıra bisiklet binme ve spor gibi aktivitelerde de sorun yaratan bu durum cinsel ilişkide de zorluklar yaratabilir. Labiaplasti uygulamaları ile bölgede yaşanan bu deformasyonlar giderilebilir. Tedavi yöntemi kişiden kişiye göre farklılık gösterdiğinden doğru tedavi planlaması için hekiminizle görüşmeniz önemlidir.

Hudoplasti (Klitoris Estetiği): Klitoris, kadınlarda cinsel hazzı sağlayan ve orgazmı gerçekleştiren önemli bir organdır. Labioplasti işlemi esnasında klitoris üzerindeki bu fazla deri katlantısı alınır ve bu uygulama hudoplasti olarak adlandırılır.

Vajinal Fonksiyonel Operasyonlar

Normal doğum sonrası ve ilerleyen yaşla birlikte idrar kesesi, rektum olarak adlandırılan kalın bağırsakların son kısmı, vajinal bölge ile komşu kısmı, rahmin anatomik pozisyonundan daha aşağıda olacak şekilde yer değiştirir ve sarkar. Bu durum, kadınların hayatında hem estetik hem de ciddi fonksiyonel problemlere yol açar. Bu problemlerin giderilmesi amacıyla uygulanan vajinal fonksiyonel operasyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Uterin prolapsus (rahim sarkması),
  • Sistosel (idrar torbası sarkması),
  • Rektosel (bağırsak fıtıklaşması).

 

Genital bölgedeki sarkma olarak adlandırılan prolapsus problemi, izole olabildiği gibi hepsi aynı hastada belli derecelerde görülebilir. Bu duruma neden olan en önemli faktörler ise şöyledir:

  • Yaş,
  • Menopozal durum,
  • Gebelik,
  • Vajinal doğum,
  • Obezite,
  • Kronik öksürük,
  • Kronik kabızlık,
  • Diyabet ve bağ dokusu hastalıkları gibi sistemik hastalıklar,
  • Genetik faktörler.

Prolapsus (Fıtıklaşma, Sarkma) Tedavisi

Vajina etrafında bulunan kas, karmaşık bir destek yapı gibidir. Bu karmaşık destek yapısına vajina duvarları ve kasları da dahildir. Bu yerler zamanla zayıflar ve bu duruma prolapsus adı verilir. Bu durum zamanla vücut fonksiyonlarını etkiler. Prolapsus tedavisi aşağıdaki gibidir:

  • Yaşam şekli değişikliği,
  • Kegel egzersizleri,
  • Cerrahi.

Genital Estetik Kimler İçin Uygundur?

Genital estetik uygulamaları kendini iyi ve güzel hissetmek isteyen her yaş aralığında kadın için uygundur. Ancak bu uygulamalar 18 yaş altı kadınlar için çok özel durumlar dışında tercih edilmez.

Genital Estetiği Gerekli Kılan Şikâyetler

Genital estetik uygulamaları estetik ve psikolojik kaygıları düzeltmek amacı dışında birtakım fonksiyonel sorunları iyileştirmek amacıyla da uygulanır. Genital estetik uygulamalarını gerekli kılan şikâyetler aşağıdaki gibidir:

  • Vajinada sık tekrar eden enfeksiyon, akıntı ve koku,
  • Cinsel ilişkide ağrı ve zorlanma,
  • Sık sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonları,
  • Dar kıyafet, bikini ve mayo giyememe,
  • Yürümede ve spor yapmada güçlük çekme,
  • Özgüven eksikliği,
  • Cinsel partner ile yaşanan sorunlar,
  • Cinsel isteksizlik.

Genital Estetik Uygulamaların Önemi

Güzel görünmek yüz ve fiziksel özelliklerle sınırlı değildir. Bir bütün olan güzellik, kişinin kendisini sevmesi ve kendine güvenmesi için gereklidir. Belli bir standardı olmayan güzellik, gelişen teknoloji sayesinde herkes için mümkündür. Teknolojinin geliştirdiği alanlardan biri olan genital estetik, kişinin kendini daha güzel hissetmesi ve cinsel işlev bozuklukların giderilmesi için uygulanır. Genital bölgede yaşanan bozulmalar psikolojik olduğu kadar fiziksel sorunlara da neden olur. Genital estetik uygulamaları vajinanın genişlemesi ya da iç dudak sarkmasının yaşanması gibi problemleri düzeltir. Bunun sonucunda da kişinin kendine duyduğu güven artar ve cinsel işlev bozuklukları giderilir.

Genital Estetiğin Avantajları

Genital bölgede zamanla meydana gelen bozuklukları gidermeye yardım eden genital estetik uygulamaları, alanında uzman hekimler tarafından uygulandığında belirli avantajlar sağlar. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin kendine duyduğu güven artar.
  • Cinsel ilişki sırasında yaşanan sorunlar giderilir.
  • Cinsel ilişkide yaşanan endişeler ortadan kalkar.
  • Kişi iç çamaşırı ve kıyafet seçiminde daha özgür olur.
  • Genital bölge daha kuru kalır.

Genital Estetik Uygulamalarını Hangi Bölüm Yapar?

Estetik uygulamalar arasında özel bir alanı kapsayan genital estetik uygulamaları, jinekolog (kadın doğum) ve plastik cerrahi alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından gerçekleştirilen genital estetik uygulamaları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!