444 3 703

Bağırsak Dostu Bakterilerin (Probiyotiklerin) 7 Faydası

EriÅŸkin bir insanın bağırsağında 100 trilyon faydalı bakteri bulunur. Ağırlığı 1,5 kiloyu bulan bu bakteriler bağırsak mikrobiyomunuzdur ve genel saÄŸlığınız için son derece önemlidir. Tüketilen yiyecekler dahil olmak üzere birçok faktör, sindirim sisteminizdeki bakteri ve probiyotik türlerini etkiler. Bu bakterilerden bazıları hastalıkla yakından iliÅŸkili olsa da diÄŸerleri bağışıklık sistemi, kilo ve kalp saÄŸlığı üzerinde etkilidir.

Bağırsak Florası Nedir?

Bağırsak dostu bakterileri hakkında bilgi sunmadan önce, sıklıkla sorulan “Bağırsak florası nedir?” sorusuna yanıtlamak gerekir. Bağırsak florası, bağırsakta bulunan tüm mikroorganizmaları tanımlar ve mikrobiyota olarak da adlandırılır. Mikrobiyotalar sindirim sistemini meydana getiren organlarda doÄŸal olarak bulunur ve patojenik olmayan mantarlar, bakteriler, parazitler ve virüslerden oluÅŸur. Herhangi bir hastalığa neden olmayan bu mikroorganizmalar, vücudun savunması ve sindiriminde önemli bir yere sahiptir. Bağırsaklarda bulunan mikrobiyota kiÅŸinin doÄŸum ÅŸekline, beslenme alışkanlıklarına, hijyenine ve çevresine göre ÅŸekillenir.

Bağırsak Florasının Önemi

Vücut için savunma ve bağışıklık sistemi çalışması üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bağırsak florası istilacı mantar, bakteri, çevresel toksinler ve virüslere karşı koruyucu bir rol üstelenerek vücuda hangilerinin girip girmeyeceÄŸine karar verir. Bu sistemin bozulması durumunda bağırsak bariyeri iÅŸlevini kaybeder ve istenmeyen yabancı maddeler vücuda girer. Bu durum da sızdıran ya da geçirgen bağırsak olarak adlandırılır. Bağırsak florası bozulduÄŸunda kabızlık, ishal, gaz gibi bağırsak sorunları ve saman nezlesi, romatizma ve alerji gibi hastalıklara yakalanma durumu kolaylaşır. Bu nedenle bağırsak florası diyeti dikkatle uygulanmalı ve flora dostu besinler tüketilmelidir.

Bağırsak Dostu Bakteri (Probiyotik) Nedir?

Sindirimi düzenlemeye yardımcı olan bu rolü ile bağışıklığı destekleyen ve güçlendiren mikoorganizmalara probiyotik adı verilir. Bu mikroorganizmalar, bağırsağın doÄŸal florasını hastalığa neden olan tüm organizmalardan korur. Saccharomyces, lactobacillus ve bifidobacterium gibi bakteriler en faydalı probiyotiklerdir.

Bağırsak Dostu Bakteri (Probiyotik) Faydaları

Probiyotiklerin faydaları aşağıdaki gibi sırlanabilir:

  • Probiyotiklerle saÄŸlıklı ve dengeli olan bağırsaklar, sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder. Bunun yanında enfeksiyonlardan korunmada ve gıdaların sindirilmesinde de yardımcıdır. Probiyotiklerle saÄŸlıklı bir yapıda iÅŸlev gören bağırsak florası, kanserojen ve ağır metalleri etkisiz hale getirebilir, toksik maddeleri yok eder ve histamini etkisiz kılar. Bunun yanında saÄŸlıklı bir bağırsak florası bağırsak hareketlerini uyararak kabızlık ve ishali önler.
  • Probiyotikler ayrıca vücudun cilt alerjilerine karşı savunmasını artırır. Probiyotikler, mantar enfeksiyonlarını önlemede de etkilidir.
  • SaÄŸlıksız gıdaların etkilerine karşı sindirim sistemini destekler. Bunun yanında antibiyotik hasarına karşı koruma görevi görür.
  • Bağırsaklarda saÄŸlık için faydalı olan binlerce farklı bakteri türü vardır. Bununla birlikte fazla saÄŸlıksız mikroba sahip olmak hastalığa yol açabilir. SaÄŸlıklı ve saÄŸlıksız mikropların dengesizliÄŸi bazı durumlarda kilo alımına katkıda bulunabilir. Neyse ki probiyotikler bağırsak saÄŸlığı için faydalıdır ve kilo kaybında da önemli bir destektir.
  • Bağırsak dostu bakteriler, kalp saÄŸlığını bile etkileyebilir. 1.500 kiÅŸi üzerinde yapılan bir çalışma, bağırsak mikrobiyomunun trigliseritleri ve kolesterolü kontrol etmede önemli bir role sahip olduÄŸunu bulmuÅŸtur.

Bağırsak Dostu Bakteriler Nelerdir?

“Bağırsak dostu bakteriler nelerdir?” diye merak ediyorsanız vücudunuzda 40 trilyona yakın bakterinin bulunduÄŸunu ve bir kısmının bağırsaklarda yaÅŸadığını bilmelisiniz. Bifidobacterium ve Lactobacillus, probiyotik bakteri arasında en önemlileridir.

DoÄŸal Probiyotikler Nelerdir?

Probiyotikler bazı besinlerde doÄŸal olarak bulunur ve bu besinler genellikle fermente ürünlerdir. Bu ürünler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Kefir
  • YoÄŸurt
  • Ayran
  • Salatalık ve lahana turÅŸusu
  • Gouda, cheddar ve mozzarella gibi peynirler

Bağırsak Dostu Bakteri (Probiyotik) Nasıl Artırılır?

“Bağırsak florası nasıl düzelir?” diye merak ediyorsanız beslenmenize özen göstermeniz gerektiÄŸini bilmelisiniz. Bu alanda yapılan belirli çalışmalar da beslenmenin bağırsak florasının düzenlenmesinde etkili olduÄŸunu göstermekte. “Bağırsaktaki iyi bakteriler nasıl çoÄŸalır?” sorusunun yanıtı ÅŸöyle:

Farklı gıda türlerinden oluÅŸan bir diyet, bağırsak dostu bakterilerin de çeÅŸitli olmasını saÄŸlar. Bu nedenle her besin grubundan oluÅŸan bir beslenme rutini oluÅŸturulmalıdır. Meyve ve sebzeler, saÄŸlıklı bir bağırsak için önemli besin kaynakları arasındadır. Yüksek lif içeren ahududu, enginar, yeÅŸil bezelye, brokoli, nohut, mercimek, fasulye, muz ve elma diyete dahil edilmelidir. Fermente gıdalar, içeriklerinde bulunan ÅŸekerin, maya veya bakteriler tarafından parçalandığı fermantasyon iÅŸleminden geçer ve bu bakımdan bağırsak dostudur. Bu gıdalar yoÄŸurt, kefir, turÅŸu ve bazı peynir çeÅŸitleri bu bakımdan zengindir. Probiyotikler, bağırsakta yararlı bakterilerin büyümesini teÅŸvik eder. Bağırsaktaki bazı bakteri türleri onları parçalara ayırır ve yakıt için kullanır. Çok sayıda kepekli tahıllar, sebze ve meyveler probiyotik içerir. Tam tahıllı gıdalar tüketin. Kepekli tahıllar çok sayıda sindirilemeyen karbonhidratlar içerir. Bu karbonhidratlar ince bağırsak tarafından emilmez ve yararlı bakterilerin büyümesini teÅŸvik etmek adına kalın bağırsaÄŸa gider. Polifenoller bakımından zengin gıdaları tüketmeye de özen gösterin. Bu gıdalar kakao ve bitter çikolata, kırmızı ÅŸarap, üzüm kabukları, yeÅŸil çay, badem, soÄŸan, yaban mersini ve brokolidir. Bağırsak florasının normale döndürülmesi bu gıdalar bakımından zengin bir diyetle mümkündür.

Bağırsak Sağlığının Bozulmasının Belirtileri

Bozuk bağırsak florası belirtileri ile düzeltilebilir. Bu belirtiler kabızlık, ishal, ÅŸiÅŸkinlik ve gaz gibi bağırsak problemleri, romatizma, cilt hastalıkları, alerjiler, enfeksiyona yatkınlık ve sürekli yorgunluk ÅŸeklinde sıralanabilir. Peki, bağırsak florası ne kadar zamanda düzelir? Bu belirtilerin gözlemlenmesi ile gerekli önlemler alınarak bağırsak florası düzeltilebilir.

“Bağırsak dostu bakteriler ve probiyotik ne iÅŸe yarar?” sorularının yanıtlarını sizin için sunduk. Düzenli, saÄŸlıklı çalışan bir bağırsak sistemine ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmak istiyorsanız, sizin için sunduÄŸumuz önerileri dikkate alabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek en öneriler için de "Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?" adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER