444 3 703

Zona Hastası Ne Yemeli?

2 Yorum Bilgi Talep Formu

Zona hastalığı, herpes zoster virüsünün sebebiyet verdiği ağrılı bir rahatsızlıktır. Su çiçeği geçirdiyseniz, zona hastalığına yatkınsınız ve yaşlandıkça riskiniz artar. Zona hastalığınız varken antiviral ilaçlar semptomlarınızı hafifletebilirken, diyetiniz önemlidir. Bunun yanında zona olma riskinizi azaltmak ve geliştirirseniz iyileşmenize yardımcı olmak istiyorsanız virüsle savaşabilmesi için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız da gerekir.

Zona Enfeksiyonu Hakkında

Zona sinirleri etkileyen bir tür uçuk virüsünden kaynaklanır. Ciltte ağrı, karıncalanma ve yanmanın yanı sıra ciltte kaşıntı ve kabarcıkların gelişmesine neden olur. Gençliğinizde su çiçeği geçirdiyseniz virüs vücudunuzda uykuda kalır. Virüs sinir hücrelerinde oturur tekrar aktif hale geldiğinde zona gibi görünür. Bununla birlikte çoğu insanda virüs uykuda kalır ve zona olarak tezahür etmek için uyanmaz. Zona hastalığı belirtileri şu şekildedir:

  • Ciltte ağrılı karıncalanma ve kaşıntı
  • Genellikle vücudun bir tarafında (genellikle yüz veya gövdede) ağrılı kabarcıklar veya yaraların patlaması
  • Ateş ve titreme
  • Baş ağrısı ve mide bulantısı

Uzak Durulması Gereken Besinler

Zona hastalığı neden olur?” sorusu kadar bu hastalığı yaşayanların uzak durması gereken besinler de merak edilir. Bu besinler:

  • Arginin yüksek besinler: Arginin, zona virüsünün çoğalmasına yardımcı olan bir amino asittir. Çikolata, fındık ve konserve ton balığı gibi besinler yüksek düzeyde arginin içerir. Uzak durmanız gereken diğer arginin ağırlıklı yiyecekler ise buğday tohumu, Brüksel lahanası, üzüm, böğürtlen ve yaban mersindir.
  • Bol şekerli yiyecekler: Şeker bağışıklık sistemi için kötüdür. Şeker vücuttaki patojenlere saldıran beyaz kan hücrelerini yavaşlatır. Şekerli gazozlar, şekerlemeler ve hamur işleri gibi yiyeceklerin yanı sıra şeker yüksek oranda işlenmiş birçok gıdada saklanabilir. Zona ile savaşmanıza yardımcı olması için bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız gıda etiketlerini yakından okuyarak şeker alımınızı azaltın.
  • Rafine edilmiş karbonhidratlar: Rafine karbonhidratlar glisemik indekste yüksektir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve işlenmiş un, rafine karbonhidratlar söz konusu olduğunda uzak durmanız gerekenler arasındadır. Makarna, şekerli tahıllar ve beyaz patates de bu listede. Genel bir kural olarak, yediğiniz işlenmiş gıda miktarını en aza indirerek rafine karbonhidratlardan uzak durmalısınız.
  • Doymuş yağlar: Yediğiniz yağlı et, tereyağı ve peynir miktarını sınırlayarak oda sıcaklığında katı olan doymuş yağlardan kaçınmalısınız. Hindistan cevizi gibi yağlar da yüksek doymuş yağ içeriğine sahiptir. Bunun yerine az yağlı veya doymamış yağ içeren yiyecekleri seçmek bağışıklık tepkinizi artırabilir ve bu vücudunuzun su çiçeği virüsünün yeniden etkinleşmesini ve zonaya neden olmasını engellemesine yardımcı olabilir.
  • Alkol: Alkol bağışıklık sisteminizi yavaşlatarak zona hastalığı geliştirme olasılığınızı artırır ve zona hastalığından kurtulmanızı zorlaştırır. Alkol, enfeksiyonla savaşmamıza yardımcı olan "iyi" bağırsak bakterileri olan mikrobiyomu bozar. Ayrıca bağırsakları kaplayan epitel hücreleri, T hücreleri ve nötrofiller de dahil olmak üzere GI yolundaki belirli yapılara da zarar verir.

Tedavide Yardımcı Olan Besinler

“Zona hastalığına ne iyi gelir? Zona nasıl geçer?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Zona virüsü, bağışıklık sisteminiz güçlü olmadığında gelişir. Zona hastalığınız olduğunda bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve zona hastalığı tedavisi için diyetinize dahil edebileceğiniz besinler şunlardır:

  • Havuç, tatlı patates, lahana, kırmızı biber, yumurta ve kayısı gibi besinlerden A vitamini
  • Narenciye ve domates gibi besinlerden C vitamini
  • Ayçiçeği tohumlarından, güçlendirilmiş tahıllardan E vitamini ve çinko
  • B6 vitamini, folat, demir ve selenyum içeren gıdalar

Olası Bir Çözüm Olarak Lizin

Lizin, proteinin önemli bir bileşeni olan başka bir amino asittir ve vücudunuz lizin üretemez. Bu nedenle zona hastalığında beslenme sürecinde lizini yiyeceklerden veya takviyelerden almalısınız. Lizin açısından zengin besinler arasında yumurta, soya peyniri bulunur.

A, C, E ve Çinko Vitamini Yüksek Gıdaları Tüketin

“Zona hastası ne yemeli?” diye merak ediyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendiren vitaminler ve minerallerin zona hastalığını önlemenize ve daha çabuk iyileşmenize yardımcı olabileceğini bilmelisiniz. Bunlara bağırsak sağlığı için iyi olan ve havuç, yumurta ve tatlı patateste bulunan A vitamini dahildir. C vitamini ise enfeksiyonla savaşmak için antikorlar oluşturmanıza yardımcı olabilir ve turunçgillerde ve domateslerde bulunur. Ayçiçeği tohumları hem E vitamini hem de çinko içerir. B6 vitamini, folat, demir ve selenyumun da vücudunuzun suçiçeği virüsünden korunmasına yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunur. “Zona hastalığında beslenme nasıl olmalı?” sorusuna aldığınız yanıtlarla beslenme düzeninizi değiştirebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz.

Bilgi talep formu doldurarak zona tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.10.2024 15:16Yayınlanma Tarihi: 13.06.2022 00:00
2 Yorum

05 Mart 2024 tarihinde
Dogan Arisal

2 senedir ağrı çekiyorum sağ memem ve sağ arkası anormal hassas.giysi giymekten zorlanıyorum.koc üniversite hastanesi algoloji de 6 seans omurilige sinir uçlarına işlem yaptırdım ama sonuç alamadık.giysi giymediğim zaman ağrı kalmıyor.gecen yaz boyu çıplak yürüdüm.yesil reçeteli ağrı kesiciyi kullandım ve artık 15 gündür kestim faydası olmadığından.cildiye dr.bizle alakası yok dedi,nöroloji Dr u cildiye ye sorun dedi sonuç yok .

Büyük Anadolu Hastaneleri
05 Mart 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


23 Ocak 2024 tarihinde
Ümit Bülbül

Zona hastası yemek yaparsa yiyenlere bulaşırmı bide elbiselerini yıkarken karştırmamasımı gerek

Büyük Anadolu Hastaneleri
23 Ocak 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!