444 3 703

Balon Sinoplasti Ameliyatı Nedir?

1 Yorum

 

Balon sinoplasti, kronikleşmiş sinüzit ameliyatlarında kullanılır. Bu yöntemde normal doku hiç kesilmez. İşlem burun deliklerinden sinüslere giden hava yollarını takip ederek sinüs ağzı bulunup balon ile genişletilerek uygulanır. Böylelikle herhangi bir kesiye gerek kalmadan sinüsler açılır ve temizlenir. Peki balonla sinüzit tedavisi tam olarak nedir? Nasıl uygulanır.

Balon Sinoplasti Nedir?

“Balon sinoplasti nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Daralmış ya da tıkalı olan boşalma kanallarının kesiye gerek kalmadan balon yardımı ile genişletilmesi ve böylelikle drenaj ve havalanma fonksiyonlarının tekrar sağlanmasıdır. Kişide kronik sinüs enfeksiyonunun yaşanmasında etkili olan en önemli neden mukus salgısının burun içine boşalmasını sağlayan kanalların tıkanması ve sinüste birikmesidir.

Balon Sinoplasti Ne Zaman Uygulanır?

“Sinoplasti nedir? Balon sinoplasti yapan devlet hastaneleri ve özel hastaneler bu işlemi ne zaman uygular?” sorusu da merak edilenler arasında. Burun çevresinde 8 adet sinüs bulunur. Bunlar gözler arasında etmoid, alın kemikleri içinde frontal, kafanın tam merkezinde sfenoid ve yanak kemikleri içinde maksillerdir. Balon sinoplasti yapan hastaneler bu sinüslerde tıkanma olması durumunda etmoid sinüslerde işlem uygular.

Balon Sinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinoplasti işlemi lokal ya da genel anestezi altında uygulanır. İşlemin gerçekleşmesi adına endoskopla hastanın burun deliğinden girilir ve ucunda ışık olan tel ile sinüs girişinde ilerlenir. Rehber olan bu tel üzerinden de balon sinüse ilerletilir. Bu balon ardından sinüs ostiumunun birkaç farklı noktasında şişirilir ve kanal açık hale getirilir. Ardından bu bölge ilaç veya serum fizyolojik ile yıkanarak içinde bulunan birikintilerle iltihap boşaltılır. Bu işlem her bir sinüs için ortalama 5 dakika kadar sürer. Ancak tüm sinüslere müdahale gerekiyorsa işlemin süresi 1 saate kadar çıkabilir. Ameliyatın ardından da burun içine tampon yerleştirilmez. Sinoplasti ameliyatı sonrasında hasta uyandıktan 5 ya da 6 saat sonra taburcu edilir.

Balon Sinoplasti Kimlere Uygulanmaz?

Balon sinoplasti cerrahi 18 yaş altı için uygulanmaz.

Balon Sinoplasti Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Balon sinoplasti ameliyatı, her sinüs için kullanılabilir bir yöntemdir. Ancak sıklıkla frontal sinüslerin kronik sinüzitinde kullanılır. Klasik yöntemle frontal sinüslere zarar verme riski yüksektir ancak balon sinoplasti ameliyatı olanlar için bu risk oldukça düşüktür. Bu işlem fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ile karşılaştırıldığında hem hasta hem de doktor için konforlu bir yöntemdir. Oldukça etkili ve güvenli bir yöntemdir. Ayrıca az doku hasarı söz konusudur. Bu işlemde kanama çok az olur ve hasta işlemden sonra 24 saatte rutin hayatına dönebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 28.10.2022 00:00
1 Yorum

12 Nisan 2024 tarihinde
ismail çekiç

balon sinoplasti amelşiyatı ücretin öğrenmek istiyorum

Büyük Anadolu Hastaneleri
12 Nisan 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER