444 3 703

Morbid Obez Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Morbid obez, obezitenin en şiddetli halidir. Bu nedenle doğru bir tedavi planıyla kontrol altına alınmalıdır. Aksi takdirde kişiyi birçok hastalık bakımından riskli gruba sokabilir. Bu obezite türü için ilk tedavi seçeneği egzersiz ve diyetle desteklenen sağlıklı yaşam tarzı değişikliğidir. Bu tedavi planının başarısız olması durumunda da obezite cerrahi yöntemleri uygulanır.

Morbid Obez Nedir?

“Morbid obez nedir?” sorusu merak edenler için aşağıdaki şekilde yanıtlanabilir:

Kişinin vücut ağırlığının yaklaşık 45.5 kg yani morbid obez VKI değerinin VKİ-vücut kitle indeksi >40 olması durumudur. “3. derece morbid obez ne demek?” sorusuna verilecek yanıt da aynıdır. Yani bu durum aynı zamanda 3. derece morbid obez olarak da adlandırılır.

Morbid Obezite Sınırı Nedir?

Morbid obezite sınırı bilimsel olarak belirlenmiş olan sınırın üstünü ifade eder. Morbid obezite de bu hususta BKİ sınıflaması ile anlaşılır. Bu sınıflama ise aşağıdaki gibidir:

  • 18,5 ile 25 arası BKİ değeri normal ve sağlıklı kilo aralığını ifade eder.
  • 25 ile 30 arası BKİ değeri fazla kilo aralığını ifade eder.
  • 30 ile 40 arası BKİ değeri obezite aralığını ifade eder.
  • 40’ın üzerinde BKİ değeri morbid obez aralığını ifade eder.

Morbid Obezite Neden Olur?

“Morbid obezite nedir? Nedenleri nelerdir?” diye merak ediyorsanız bu durumun yaşanmasında en etkili sebeplerden birinin kötü yaşam tarzı olduğunu bilmelisiniz. Bunun yanında kişinin genetik yatkınlığı, hareketsiz yaşam biçimi de etkili olan faktörler arasındadır.

Morbid Obezite Belirtileri

Morbid obezite belirtileri arasında en temel olanı kişinin yaşadığı kilo problemidir. Diğer morbid obez belirtileri ise halsizlik, depresyon, kişinin kendini beğenmemesi ve yürümede zorluk yaşamasıdır.

Morbid Obezite Riskleri

Morbid obezite ne demek? Ne gibi riskler barındırır?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Psikolojik problemler
  • Nefes alma sorunları
  • Kemik ve eklem rahatsızlıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Gastoözefagial reflü
  • Diyabet

Morbid Obezite Teşhisi

Morbid obez hesaplama bu durumun teşhis edilmesinde kullanılan yöntemdir. Yapılan morbid obezite hesaplama neticesinde kişinin boy ve kilo değerlerine bakılır. Bu değerlere göre BKİ 35 ile 40’ın üzerinde ise kişi için morbid obez değerlendirmesi yapılır. Bunun yanında kişinin ek hastalığının olup olmadığını belirlemek adına da fiziki muayene, kan tahlili ve tansiyon ölçümü yapılır. Gerekli görülmesi durumunda kalça ve bel çevresi ölçümü de gerçekleştirilir. Bu ölçüme göre kadınlarda çıkan bel çevresi 80 cm ve üzeri riskli, 88 cm ve üzeri yüksek risklidir. Erkeklerde çıkan bel çevresi 94 cm ve üzeri riskli, 102 cm üzeri yüksek risklidir.

Morbid Obezite Tedavisi

Morbid obezite tedavisi planlamasında bütüncül bir yaklaşım kullanılır. Bu hususta diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve hekim bir ekip olarak çalışır. “Morbid obez kaç kilo?” sorusu ile teşhis edilen bu durumun tedavisinde diyet, yaşam tarzı değişikliği, egzersiz, terapi ve son olarak da cerrahi işlem kullanılır.

Morbid Obez Diyeti

Morbid obez diyeti ile kişinin aldığı kalori miktarı azaltılmak amaçlanır. İlk adım olarak da kişinin yedikleri takip edilir. Bu süreçte kişinin yediklerini kaydetmesi önemlidir. Ek olarak kişinin haftada 0.5 ile 1 kilo kadar vermesi için günlük aldığı kalori miktarını 500 kalori kadar azaltması hedeflenir.

Morbid Obezite Ameliyatı Nedir?

Morbid obezite ameliyatı nedir?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Morbid obezite ameliyatı diyet ve egzersiz tedavisinden sonuç alınamayan hastalar için kullanılır. Bu tedavide kişinin mide hacmi küçültülür. Bu tedavinin adı bariatrik cerrahidir. Başlıca bariatrik cerrahi ve morbid obez ameliyatı yöntemleri:

  • Mide Balonu
  • Tüp Mide (Gastrektomi Kolu)
  • Gastrik By-Pass (R-YGB)
  • Mini Gastrik By-Pass
  • Duodenal Switch
  • Mide Botoksu
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!