444 3 703

Diyabet Hastalarının Kış Mevsiminde Dikkat Etmesi Gerekenler

Bilgi Talep Formu

 

Diyabet nedir?” sorusu kadar bu durumu yaşayan hastaların kış mevsiminde nelere dikkat etmesi gerektiği de merak edilen konular arasında. Diyabeti olan hastalar kış mevsiminde diyet düzenlerine, fiziksel aktivitelerine, vücut bakımına ve hatta tatil mekanlarına dek pek çok detaya dikkat etmelidir. Kış aylarında sıcaklığın düşmesi ve günlerin daha kısa olması nedeniyle fiziksel aktivite de azalır. Bunun sonucunda da vücut daha az kalori harar ve metabolizma hızı azalır. Bu durum daha aktif olunan yaz aylarında kan şekerinin normal olmasının tersi olarak kan şekeri ayarının bozulmasında etkilidir. Bu nedenle kış mevsiminde diyabet hastaları kan şekerini sık sık kontrol etmelidir. İşte şeker hastalarının kış mevsiminde dikkat etmesi gereken noktalar:

  • Ara öğün saati atlanmamalı. Diyabet hastalarının uzun süre aç kalmaması önemli. Bunun yanında bu hastalar tek bir öğünde çok fazla miktarda da yemek yememeli. Peki diyabet hastası nasıl beslenmeli? Bu hastaların öğün atlamadan sık sık ve porsiyon kontrolü ile beslenmesi gerekir. İnsülin ya da şeker düşürücü diyabet ilaçları kullanan hastaların aldıkları ilaçlarının etkilerinin yüksek olduğu dönemlerdeki ara öğünlere de ayrıca dikkat etmesi gerek.
  • Diyabet hastalığı olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta kış meyveleri. Kış mevsiminde hastaların evde kalması, karbonhidrat ağırlıklı beslenmesi ve mandalina, portakal gibi turunçgilleri fazla tüketmesi de mandalina şeker oranı nedeniyle sık karşılaşılan zararlı durumlar arasında. Bu nedenle kış aylarında yapılacak diyetler de porsiyonlar ölçülü ve meyve tüketimi de son derece kontrollü olmalıdır.
  • Diyabet belirtileri arasında özellikle diyabetik nöropati gelişmiş hastalarda ayaklar sürekli üşür. Bu nedenle kış mevsiminde ayak sağlığı korunmalıdır. Bunun için ortopedik tabanlı, astarlı, rahat kesimli ve sıkmayan çoraplar tercih edilmelidir. Diyabetik ayak durumu yaşayan hastalar da ayak hijyenine ayrıca önem vermelidir. Ayaklar her gece yatmadan önce yıkanmalı, yaralar ve renk değişimi olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • “Diyabet hastası nedir? Kış mevsiminde nelere dikkat etmelidir?” sorusunun yanıtlarından biri de kış mevsiminde aşırı soğuklardan korunmadır. Duyu kusuru bazı hastalarda diyabet tanı kriterleri arasındadır. Bu hastalarda çalışırken ya da dış ortamda uzun süre boyunca soğuğa maruz kalma nedeniyle burun ve el gibi uç organlarda ülser gelişebilir. Ayrıca soğuk nedeniyle metabolizma hızında değişiklikler de oluşabilir. Bu nedenle hastalar kış mevsiminde pamuklu ya da yünlü kıyafetler tercih etmelidir.
  • Kış tatili yapacak olan diyabet hastası, bu tatili kronik durumunu gözeterek planlaması gerekir. Tatil için aşırı soğuk olmayan, yağışsız, sağlık merkezlerine yakın ve ulaşım kolaylığı bulunan bölgeleri tercih etmesi önemli. Kayak tatiline çıkmak isteyen hastalar, ayaklarını soğuk ve travmalardan korumalı ve ayaklarını her akşam detaylı olarak kontrol etmelidir. Tatil boyunca beslenmede de özenli olunmalıdır. Peki kışın diyabet hastası ne yemeli, diyabet hastaları nasıl beslenmeli? Hastalar protein, lif ve yeşil yapraklı sebze bakımından zengin beslenmelidir. Bu sorunun en doğru yanıtı için kış aylarında beslenme diyetisyen bilgisi ve uzmanlığı alınabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan tip 2 diyabet tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:05Yayınlanma Tarihi: 01.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!