444 3 703

Akciğer Kanseri Evreleri

Bilgi Talep Formu

 

Akciğer kanseri, yayılım gösterene kadar herhangi bir belirti vermeyen bir kanser türüdür. Akciğerde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ile görülen bu kanser bir tür kötü huylu tümöral oluşumudur. Akciğer kanseri evreleri belirtileri çok iyi gözlemlendiğinde erken evrede başarılı sonuçlar elde edilmesi mümkündür. Peki akciğer kanseri kaç evredir? Akciğer kanseri farkındalık ayı için derlediğimiz bu yazıda kanserin evrelemesi hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Akciğer Kanseri Evreleme Nedir?

Akciğer kanseri evreleme, tümöral oluşumun akciğer dışına çıkıp çıkmadığına bakılarak yapılan bir sınıflandırmadır. Bu evreleme ile kişiye özel tedavi süreci planlanabilir ve kişinin yaşam kalitesi artırılabilir. Bu kanser türünde erken tanı oldukça önemlidir. Çünkü akciğerde ağrı hissi bulunmaz. Göğüs kafesini dolduran bu büyük organlarda gelişen tümör için geniş bir alan bulunur. Bu sebeple hastalık genelde son evreye kadar belirti göstermez ve hastada şikayete neden olmaz. Dolayısıyla bu hastalık tarama amaçlı çekilen tomografi ya da grafilerde tesadüfen saptanır.

Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?

Akciğer kanseri evreleme yapılabilen kanser türlerinden biridir. Akciğer kanseri evreleri ve belirtileri ise şöyledir:

  • Evre 1: Akciğer kanseri ilk evre belirtileri ve kanser yalnızca akciğerlerdedir ve lenfe bezine yayılmamıştır. Bu nedenle kanser akciğerin küçük bir bölümünde görülür. Bu evredeki kanserli hücreler ise maksimum 5 cm büyüklüğündedir.
  • Evre 2: Bu evrede kanser akciğer ve lenf bezlerine yayılır. Kanserli hücreler ise 5 ya da 7 cm büyüklüktedir.
  • Evre 3: Akciğer kanseri 3 evre 3A ile 3B olacak şekilde ikiye ayrılır. 3A’da kanser, kanserin başladığı akciğerdeki aynı bölgede bulunan lenf düğümlerine yayılır. 3B’de ise kanser karşı tarafta bulunan lenf düğümlerine ya da köprücük kemiğinin üstünde bulunan lenf düğümlerine yayılır. Yayılım göğüs duvarına, kalp etrafındaki zara, akciğerler arasındaki plevraya, ana bronşa ve diyaframa da yayılabilir. Bu evredeki kanserli hücreler 7 cm’den daha büyüktür.
  • Evre 4: Akciğer kanseri 4 evre ise en ileri aşamadır. 4 evre akciğer kanseri durumunda kanser akciğerin diğer yarısına, uzak organlara ve akciğerle kalp arasında bulunan sıvıya yayılır. Akciğer kanseri 4 evre yaşam süresi ileri evrede hastanın yoğun bakımda tedavi edilmesini gerektiren belirtilere neden olabilir.

Akciğer Kanserinin Evresi Nasıl Anlaşılır?

“Akciğer kanseri evreleri nelerdir?” sorusu kadar bu evrelerin nasıl anlaşıldığı da merak edilenler arasında. Akciğer kanseri belirtisi ile yapılan tanı evreleri belirler. Akciğer kanseri evreleri üç ana kritere bakılara belirlenir. Bunlar:

  • Başka organlara yayılıp yayılmadığı (metastaz)
  • Lenf bezlerine yayılma olup olmadığı
  • Tümörün çapı ve yerleştiği yer

Akciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer kanseri evreleri ve yaşam süresi hem hastanın genel durumunu hem de tedavinin başarısını etkilese de erken ve doğru tanı önemlidir. Akciğer kanseri tedavisi hastanın yaşına, sağlık durumuna, tümörün türüne ve evresine bakılarak multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilir. İlk evrede genel olarak cerrahi tedavi uygulanır. Bu tedavideki amaç kanserli dokuyu almaktır. İleri evre kanser durumunda da akciğer kanseri 4 evre immünoterapi, radyoterapi ya da kemoterapi uygulanır. Ardından “Akciğer kanseri evreleri ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı aranarak hastaya özel bir süreç uygulanır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan akciğer kanseri ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:49Yayınlanma Tarihi: 03.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!