444 3 703

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Diabetes mellitus olarak bilinen diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak da adlandırılır. Bu hastalık, vücudun ihtiyacı olan miktardaki insülinin pankreas tarafından üretilememesi ya da pankreas tarafından üretilen insülinin vücut tarafından yeteri kadar kullanılmaması nedeniyle oluşan yüksek kan şekeri sonucunda oluşur. Diyabet tip 1 ve tip 2 diyabet olmak üzere iki kategoride incelenebilir. Her iki tür isim olarak benzerlik gösterse de farklı hastalıkları temsil eder ve farklı tedaviler gerektirir. İşte tip 1 ile tip 2 diyabet arasındaki farklar:

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir?

“Tip 1 ve tip 2 diyabet nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Tip1 diyabet; bağışıklığın kendi dokularına saldırması sonucu pankreasın insülin üretemez duruma gelmesi (insülin eksikliği) sonucunda yaşanır. Yaşam tarzından bağımsız olan bu durum daha çok genetik temellidir. Kişide bu durumun yaşanmasına neden olacak koşullar söz konusuysa önlenmesi mümkün değildir. Nadir olarak yaşanan tip1 diyabet zayıf ya da ideal kilosunda olan kişilerde de görülebilir.

Tip 2 diyabet; yaşam tarzı ile ilgilidir ve genellikle kilo fazlalığı olan ve obezite kişilerde görülür. Aile öyküsünde tip2 diyabet görülen kişilerin bu durumu yaşama ihtimali daha yüksektir. Toplum genelinde yaygın görülen bu durum, yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapılarak önlenebilir. Bu hususta kişinin ideal kilosunu koruması, düzenli egzersiz yapması ve işlenmiş gıdalardan uzak durması önemlidir.

Diyabetin Semptomları Nelerdir?

Tip 1 ve tip 2 diyabet belirtileri benzer olarak şöyledir:

  • Bulanık görme,
  • Çok aç hissetme,
  • Çok yorgun hissetme,
  • Düzgün iyileşmeyen kesikler veya yaralar,
  • Sık idrara çıkma,
  • Susamış hissetme ve çok sıvı tüketme.

Tip1 diyabet durumunda kişide sinirlilik ve ruh hali değişimleri söz konusudur. Bu kişiler istemeden kilo verebilir. Tip 2 diyabet belirtileri arasında da el ve ayaklarda uyuşma yaşanır. Özetle benzer belirtilere sahip olsa da her iki durum farklı yollarla ortaya çıkar. Tip2 diyabet durumunda kişide birkaç yıl boyunca semptom görülmez ve bu durum yavaş bir seyirde ortaya çıkar. Tip1 diyabet durumunda da belirtiler birkaç hafta içinde hızlı bir şekilde ilerler. Genel olarak çocuklarda ve ergenlik dönemindeki kişilerde görülen tip1 çocuk diyabeti olarak da bilinir.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Neden Olur?

“Tip1 ile tip 2 diyabet neden olur?” diye merak ediyorsanız her iki durumun da benzersiz nedenleri olduğunu bilmelisiniz. Tip 1 diyabet nedenleri arasında en önemlisi bağışıklığın kendi dokularına saldırması sonucu pankreasın insülin üretemez duruma gelmesidir. Tip 2 diyabet nedenleri ise kişinin yaşam tarzı ile ilgilidir. Tip1 ve tip 2 diyabet nedenleri ve belirtileri iyi ayırt edilmelidir.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Tip 1 tip 2 diyabet farklı risk faktörlerine sahiptir. Risk faktörlerinden tip 1 tip 2 diyabet farkı şöyledir:

Tip1 diyabet risk faktörleri; aile öyküsü, coğrafya, genetik, yaştır. Tip2 diyabet risk faktörleri ise prediyabet durumu, aşırı kilolu ya da obez olma, aile öyküsü, 45 yaşın üstünde olma, hareketsiz yaşam, gestasyonel diyabet geçmişi, 9 kilodan fazla bebek dünyaya getirme, ırk, polikistik over sendromu, aşırı karı yağıdır.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhiste tip 1 ve tip 2 diyabet farkı bulunmaz. Tip 1 ve tip 2 diyabet ayırıcı tanı içim birincil test olarak hemoglobin (A1C) testi kullanılır. Kişinin son 2 ile 3 ay boyunca ortalama kan şekeri düzeyini belirler.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Tip 1 ve tip 2 diyabet farkları arasında tedavi yöntemleri de bulunur. Tip 1 tedavisi olmayan bir durumdur. Ancak tip 2 diyabet tedavisi bulunur. Tip1 durumundaki kişiler insülin üretmediğinden bu kişilerin vücuduna düzenli olarak insülin enjekte edilir. Bazı kişilerde insülin pompaları kullanılır. Tip 2 diyabet tedavisinde ise diyet ve egzersiz yeterlidir. Bazı hastalar ekstra desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu türden hastalarda yaşam tarzı değişiklikleri yetersiz olduğundan ilaç tedavisi uygulanır.

Diyabetik Diyet

Tip 1 ve tip 2 diyabet arasındaki fark beslenme rutininde de bulunur. Beslenmede tip 1 diyabet tip 2 diyabet farkları: Tip 1 diyabet durumunda kişinin belirli besinleri tükettikten sonra insülin enjekte etmesi gerekir. Tip 2 diyabet beslenme listesi olan bir durumdur. Bu kişilerde sağlıklı beslenme ve kilo kaybı son derece önemlidir. Beslenme hakkında detaylı bilgi edinmek için diyabet hastaları nasıl beslenmeli başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Fark Nedir?

Tip 2 diyabet ve tip 1 farkı kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Tip 2 diyabet cerrahisi hakkında detaylı bilgiyi "Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı) Cerrahisi" başlıklı yazımıza göz atarak edinebilirsiniz.

Tip 2 şeker hastalığınız var ve optimal tedaviye rağmen kilonuzu ve kan şekerinizi kontrol altına alamıyorsanız, yapılan tetkiklerde vücudunuzda insülin rezervi varsa  bilgi talep formu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Tip 2 diyabet cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.11.2022 00:00
1 Yorum

05 Aralık 2023 tarihinde
bülent biltekin

Tip 2 diyabet cerrahisi hakkında fiyat bilgisi almak istiyorum

Büyük Anadolu Hastaneleri
07 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!