444 3 703

COVID-19 Kas Ağrıları Nasıl Giderilir?

 

BoÄŸaz aÄŸrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı COVID-19'un yaygın belirtileri olabilir ancak koronavirüsün çok çeÅŸitli semptomlara neden olabileceÄŸini unutmamak önemlidir ve bu semptomlardan bazıları hala gizemini korumakta. Kas aÄŸrıları da az bilinen semptomlar arasında. Yapılan çalışmalar kas aÄŸrılarını COVID-19'un ilk 10 semptomu arasında listeliyor. Bu çalışmalar COVID-19 ile iliÅŸkili kas aÄŸrısının türü ve derecesinin kiÅŸiden kiÅŸiye büyük ölçüde deÄŸiÅŸebileceÄŸini de ayrıca vurguluyor. AÄŸustos 2021'de Avrupa Fiziksel ve Rehabilitasyon Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan bir araÅŸtırmaya göre, COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılacak kadar hasta olan insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada %68'i kas aÄŸrısı yaÅŸadıklarını söylüyor.

Koronavirüs enfeksiyonunun ilk haftalarından iyileÅŸen bazı kiÅŸilerde vücut aÄŸrıları devam edebiliyor. Bu semptom, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından daha yaygın olarak uzun COVID olarak bilinen COVID sonrası bir durumun (PCC) parçası olarak tanımlanan bir düzineden fazla semptom arasında yer alıyor.

COVID-19 Kas Ağrıları Nedir?

Kas aÄŸrısı, vücudun bir veya daha fazla kasında yaÅŸanan hissi tanımlıyor. Bu his derin aÄŸrılardan arada bir yaÅŸanan keskin aÄŸrılara kadar farklılık gösterebiliyor. Üstelik bazı kiÅŸiler bu aÄŸrıları vücudunun her yerinde yaÅŸarken bazılarında aÄŸrıyı belirli bölgelerde hissedebiliyor. Bazı durumlarda da belirli nedenler ve ilaçlar nedeniyle kas aÄŸrısı yaÅŸama riski bulunan kiÅŸiler COVID-19'a yakalandıklarında aÄŸrılar geliÅŸtirebiliyor.

COVID-19 Kas Ağrıları Neden Olur?

“Covid-19 kas aÄŸrıları neden olur?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Yapılan bilimsel açıklamalar, COVID dahil herhangi bir viral hastalığın neden kas aÄŸrısına yol açtığının tam olarak bilinmediÄŸi yönünde. Ancak hastalığın vücuda getirdiÄŸi fiziksel stres, virüsü böbreklerde yarattığı etki, kas saÄŸlığından önemli olan potasyum ve sodyum gibi elektrolitlerin dengesizliÄŸi, hareketsizlikten kaynaklanan kas yıkımı olası faktörler arasında. DiÄŸer bir olası faktör de iltihaplanma.

COVID-19'a yakalanmanın yanı sıra kronik bir hastalık ve yaralanma da kas aÄŸrısını tetikleyebiliyor. Bu yaralanmalara kan basıncı için kullanılan ilaçlar ve kanser için kemoterapi ve radyasyon tedavileri dahil. COVID-19 dışındaki bulaşıcı hastalıklar, lupus, multipl skleroz ve enflamatuar miyopatiler gibi otoimmün rahatsızlıkların yanı sıra sıtma, Lyme hastalığı gibi rahatsızlıklar da kas aÄŸrısı yaratabiliyor. Son olarak vücuttaki aÄŸrılar gribin yaygın bir belirtisi. Kas aÄŸrısı ile birlikte baÅŸ aÄŸrısı, boÄŸaz aÄŸrısı hem COVID-19 hem de gribin bir belirtisi olabiliyor. Bu nedenle test yapmadan hangi tip viral enfeksiyona sahip olduÄŸunuzu belirlemek zorlaÅŸabiliyor.

COVID-19 Kas Ağrılarını Tedavi Etmenin En İyi Yolu Nedir?

“Covid-19 kas aÄŸrıları nasıl geçer?” sorusu da merak edilenler arasında. COVID-19 nöbeti sırasında kas aÄŸrıları ilk kez ortaya çıktığında aÄŸrı kesici ile rahatlama yaÅŸanabiliyor. Bunun yanında sıcak duÅŸ ve dinlenme de aÄŸrıların giderilmesinde etkili. COVID-19 kaynaklı kas aÄŸrıları hastalık geçtiÄŸinde genellikle kayboluyor. Ancak COVID'in bir parçası olarak devam eden kas aÄŸrıları geliÅŸtiren kiÅŸilerin, kasları güçlendirmek ve germek için fizik tedavi görmeleri uzmanlar tarafından öneriliyor.

COVID-19 Kas AÄŸrıları Ä°çin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Uzmanlar COVID-19'a yakalanan ve koronavirüs belirtileri yaÅŸayan herkesin mutlaka tıbbi yardım alması gerektiÄŸini söylüyor. Virüsten kurtulduktan birkaç hafta sonra devam eden koronavirüs kas aÄŸrıları için de ek tıbbi yardım alınması gerektiÄŸi de ayrıca vurgulanıyor.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER