444 3 703

COVID-19 Kas Ağrıları Nasıl Giderilir?

 

Boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı COVID-19'un yaygın belirtileri olabilir ancak koronavirüsün çok çeşitli semptomlara neden olabileceğini unutmamak önemlidir ve bu semptomlardan bazıları hala gizemini korumakta. Kas ağrıları da az bilinen semptomlar arasında. Yapılan çalışmalar kas ağrılarını COVID-19'un ilk 10 semptomu arasında listeliyor. Bu çalışmalar COVID-19 ile ilişkili kas ağrısının türü ve derecesinin kişiden kişiye büyük ölçüde değişebileceğini de ayrıca vurguluyor. Ağustos 2021'de Avrupa Fiziksel ve Rehabilitasyon Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılacak kadar hasta olan insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada %68'i kas ağrısı yaşadıklarını söylüyor.

Koronavirüs enfeksiyonunun ilk haftalarından iyileşen bazı kişilerde vücut ağrıları devam edebiliyor. Bu semptom, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından daha yaygın olarak uzun COVID olarak bilinen COVID sonrası bir durumun (PCC) parçası olarak tanımlanan bir düzineden fazla semptom arasında yer alıyor.

COVID-19 Kas Ağrıları Nedir?

Kas ağrısı, vücudun bir veya daha fazla kasında yaşanan hissi tanımlıyor. Bu his derin ağrılardan arada bir yaşanan keskin ağrılara kadar farklılık gösterebiliyor. Üstelik bazı kişiler bu ağrıları vücudunun her yerinde yaşarken bazılarında ağrıyı belirli bölgelerde hissedebiliyor. Bazı durumlarda da belirli nedenler ve ilaçlar nedeniyle kas ağrısı yaşama riski bulunan kişiler COVID-19'a yakalandıklarında ağrılar geliştirebiliyor.

COVID-19 Kas Ağrıları Neden Olur?

“Covid-19 kas ağrıları neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Yapılan bilimsel açıklamalar, COVID dahil herhangi bir viral hastalığın neden kas ağrısına yol açtığının tam olarak bilinmediği yönünde. Ancak hastalığın vücuda getirdiği fiziksel stres, virüsü böbreklerde yarattığı etki, kas sağlığından önemli olan potasyum ve sodyum gibi elektrolitlerin dengesizliği, hareketsizlikten kaynaklanan kas yıkımı olası faktörler arasında. Diğer bir olası faktör de iltihaplanma.

COVID-19'a yakalanmanın yanı sıra kronik bir hastalık ve yaralanma da kas ağrısını tetikleyebiliyor. Bu yaralanmalara kan basıncı için kullanılan ilaçlar ve kanser için kemoterapi ve radyasyon tedavileri dahil. COVID-19 dışındaki bulaşıcı hastalıklar, lupus, multipl skleroz ve enflamatuar miyopatiler gibi otoimmün rahatsızlıkların yanı sıra sıtma, Lyme hastalığı gibi rahatsızlıklar da kas ağrısı yaratabiliyor. Son olarak vücuttaki ağrılar gribin yaygın bir belirtisi. Kas ağrısı ile birlikte baş ağrısı, boğaz ağrısı hem COVID-19 hem de gribin bir belirtisi olabiliyor. Bu nedenle test yapmadan hangi tip viral enfeksiyona sahip olduğunuzu belirlemek zorlaşabiliyor.

COVID-19 Kas Ağrılarını Tedavi Etmenin En İyi Yolu Nedir?

“Covid-19 kas ağrıları nasıl geçer?” sorusu da merak edilenler arasında. COVID-19 nöbeti sırasında kas ağrıları ilk kez ortaya çıktığında ağrı kesici ile rahatlama yaşanabiliyor. Bunun yanında sıcak duş ve dinlenme de ağrıların giderilmesinde etkili. COVID-19 kaynaklı kas ağrıları hastalık geçtiğinde genellikle kayboluyor. Ancak COVID'in bir parçası olarak devam eden kas ağrıları geliştiren kişilerin, kasları güçlendirmek ve germek için fizik tedavi görmeleri uzmanlar tarafından öneriliyor.

COVID-19 Kas Ağrıları İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Uzmanlar COVID-19'a yakalanan ve koronavirüs belirtileri yaşayan herkesin mutlaka tıbbi yardım alması gerektiğini söylüyor. Virüsten kurtulduktan birkaç hafta sonra devam eden koronavirüs kas ağrıları için de ek tıbbi yardım alınması gerektiği de ayrıca vurgulanıyor.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER