444 3 703

Her Diyet Listesi Herkes İçin Uygun mu?

 

Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz Akay, hastanın durum değerlendirilmesi yapılarak verilen diyet listelerinin sadece kişiye özel olduğunu söyledi.

Gıdaları az ya da daha fazla tüketerek sağlığınızı riske atmamanız için profesyonel diyetisyenler tarafından vücut tipinize ve ihtiyacınıza göre özel olarak hazırlanan beslenme programına diyet denir. Bu anlamda diyet kişiye özeldir diyen Diyetisyen Elanur Yılmaz Akay: "Diyet listesi bireye özgü olmalıdır. Aynı iki kardeş birbirinden farklılık gösterdiği gibi metabolizmalar, hastalıklar, cinsiyet, yaş, boy da kişiye göre farklıdır. Yani bireyin kilo verişi ile ya da diyet listesinin planlanışıyla başka bir bireyin ya da eşin, kardeşin diyet listesi farklılık gösterebilmektedir. Hastalıklar bu farklılıkta çok önemlidir. Kişinin diyabeti, tansiyonu, kardiyovasküler rahatsızlıkları varsa diyet listesinin planlanması değişmektedir.

Kişinin kadın ya da erkek oluşu en değişken faktörlerden biridir. Kişinin yaşı da bu faktörlerdendir. 20 yaşındaki biriyle 60 yaşındaki birini kıyaslamak doğru olmamaktadır. Bunun dışında kişinin fiziksel aktivitesi, yaşam koşulları, sosyo ekonomik düzeyi de bu süreci etkiler. Bu sebeple diyet listesi parmak izi gibidir ve kişiye özel olmalıdır. Beslenme uzmanınız ile birlikte sağlıklı bir program hazırlanmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

Sağlıklı bir diyet listesi ile kilo vermek ya da tedavinizi desteklemek istiyorsanız “Diyetisyen Hangi Hastalıklara Bakar?” başlıklı yazımızı da okuyarak uzmanlarımızla sağlıklı beslenme sürecini planlayabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.02.2024 16:45Yayınlanma Tarihi: 16.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER