444 3 703

El Ayak Hastalığı Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

El ayak hastalığı, enterovirüs ailesinin deri ve mukozada lezyonlara neden olduğu, genellikle komplikasyon görülmeyen sistemik bir enfeksiyondur. Bu hastalığa enterovirüs 71 ve coxsackievirus virüsleri neden olur. Bulaşıcı ve döküntülü bir hastalık özelliğine de sahiptir. Daha sık 10 yaş altı çocukları etkiler. Bağışıklık sistemi zayıf olan daha büyük çocuklar ve yetişkinlerin de enfeksiyona yakalanması mümkündür. Bu hastalık genellikle el, ayak, bacak veya kalçalarda kabarcıklar ve döküntü şeklinde görülür. Bu hastalık yaz ve sonbahar aylarında daha kolay bir şekilde yayılır. Peki el ayak hastalığı nasıl bulaşır? Yayılma yolları ise tükürük, öksürük, kabarcıklardaki sıvı ve dışkıdır.

El Ayak Hastalığı Nedir?

El ayak hastalığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Enterovirüs 71 ve coxsackievirus virüslerin neden olduğu enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan, bulaşıcı ve döküntülü bir hastalıktır. Hastalığın kesin tedavisi bulunmaz ancak belirtileri hafifletici bir tedavi uygulanır.

El Ayak Hastalığı Neden Olur?

“El ayak hastalığı neden olur?” diye merek ediyorsanız virüs kaynaklı olduğunu bilmelisiniz. Bu virüsten kaynaklı hastalığı taşıyan kişinin başka biriyle temas etmesi ya da virüsle enfekte olmuş nesneye dokunması ile görülür.

El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

El ayak hastalığı belirtileri erken evrede boğaz ağrısı ve ateştir. Hastalık durumunda derin yaralara benzer özellikteki ağrı veren kabarcıklar çocuğun ağız çevresi ve içinde ya da dilinde görülebilir. İlk belirtilerin görülmesi ile hastanın el, avuç içi ve ayak tabanlarında 1-2 gün devam eden kızarıklıklar oluşabilir. Bu kızarıklıklar, için su dolu kabarcıklara da dönüşebilir. Diğer belirtiler baş ağrısı, iştahsızlık, halsizliktir. Bazı çocukların el ve ayak tırnaklarında düşme de olabilir.

El Ayak Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

El ayak hastalığı tedavi süreci için doktor hastanın şikayetlerini dinler ve fiziki muayene uygular. Ardından yara döküntülerini inceleyerek kesin tanıyı verir. Bazı durumlarda hastadan kan, dışkı veya boğaz sürüntüsü örneği alınabilir.

El Ayak Hastalığı Tedavisi Nedir?

Kesin bir el ayak hastalığı tedavisi bulunmaz. Ancak yaşanan belirtileri hafifletmek adına belirli yöntemler kullanılır. Ayrıca bu hastalık herhangi bir tedavi uygulanmadığında bile el ayak hastalığı iyileşme süreci kendi kendine 7 ile 10 gündür. El ayak hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla kaşıntıya yönelik krem ve losyonlardır. El ayak hastalığı antibiyotik kullanımı ile geçmez çünkü viral bir hastalıktır ve antibiyotik bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir.

El Ayak Hastalığına Ne İyi Gelir?

“El ayak hastalığı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız hastalık sürecinde yoğurt, soğuk yiyecekler gibi boğaz ağrısının yatışmasına yardım eden besinler bu süreçte rahatlama sağlayabilir.

El Ayak Ağız Hastalığı Yayılmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

El ayak hastalığı bulaşma süresi ilk 7 gündür. Bunun yanında hastalığa neden olan virüs, belirtiler tamamen kaybolduktan günler ve haftalar sonra da dışkı ve ağız sıvıları yoluyla bulaşmaya devam eder. Bunun önlemenin en kolay yolu el hijyenine önem vermektir.

El Ayak Hastalığı Kuluçka Süresi Nedir?

El ayak hastalığı kuluçka süresi genellikle 3-7 gündür. Ateş 24-48 saat sürer ve ilk belirtidir. Ardından boğaz ağrısı, iştahsızlık ve halsizlik başlar. Ateşin başlamasında 1-2 gün sonra yaralar gelişebilir.

Suçiçeği ile El Ayak Hastalığı Arasındaki Fark Nedir?

El ayak hastalığındaki döküntüler ilk 3 günün ardından ağız, el ve ayaklarda suçiçeği benzeri içi su dolu kabarcıklar oluşur. Ancak suçiçeğinden farklı olarak döküntüler gövdede değil ağız, el ve ayak çevresindedir.

El ayak hastalığı kuluçka dönemi ortalama 3 gündür.

En sık görülen komplikasyon dehidrasyondur. Bu nedenle hastalık sürecinde çocuk bol sıvı ile desteklenmelidir. Bazı durumlarda hastalığa neden olan enterovirüs beyne girerek viral menenjit ve ensefalit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

El ayak ağız hastalığı tedavisinde kullanılan özel bir ilaç yoktur. El ayak hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla kaşıntıya yönelik krem ve losyonlardır.

Hastalık bir süre sonra yeniden geçirilebilir.

El ayak hastalığı kaşıntı yaratabilir. Bu nedenle doktorlar tarafından krem, losyon önerilebilir.

Hastalığın neden olduğu döküntüler genellikle 5-7 gün içinde kendiliğinden geçer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER