444 3 703

Yumurtalık Kanserinin 10 Belirtisine Dikkat!

Bilgi Talep Formu

 

Yumurtalık kanseri belirtileri kadınlarda hayatı tehdit eden jinekolojik sorunlardan biridir. Genellikle erken evrede belirti göstermeyen bu kanser türü sessiz katil olarak da bilinir. Erken evrede belirti göstermemesi nedeniyle genellikle geç teşhis edilir. Ancak erken teşhis yumurtalık kanseriyle mücadelede büyük önem taşır. Yumurtalık kanserinin dikkate alınması gereken 10 belirtisini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde sizler için derledik:

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığı erken evrede anlamak için “Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?” diye merak ediyorsanız hastalığın pek çok rahatsızlığa benzer türde belirtiler verdiğini bilmelisiniz. Yumurtalık kanserinin dikkate alınması gereken belirtileri ise şöyledir:

  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik ve kabızlık,
  • Gaz veya bulantı,
  • Hızlı gelen tokluk hissi ve şişkinlik,
  • İştah ve kilo kaybı,
  • Karında basınç hissi ve şişkinlik,
  • Kasıkta dolgunluk veya ağrı,
  • Mesane alışkanlıklarında değişiklik ve sık idrara çıkma,
  • Uzun süreli hazımsızlık,
  • Vajinal kanama,
  • Vajinal yoğun akıntı.

Menopoz Sonrası Artan Yumurtalık Kanseri Riskine Dikkat!

Hiç doğum yapmamış olan, aile öyküsünde yumurtalık ve meme kanseri bulunan kişilerin over kanseri geçirme riski yüksek. Ancak risk yaratan en önemli faktör ileri yaş. Özellikle menopozdan sonrası dönemde tek başına östrojen hormonu desteği bu kanseri tetiklemekte.

Sessiz Katil: Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık rahim kanseri belirtileri sinsi ilerler. Ancak hastalık belirli bir evreye ulaştığında da belirtilerin büyük bir kısmı jinekolojik muayenede tesadüfen fark edilir. Vajinal kanama ve karın bölgesindeki şişlik olması yalnızca bu hastalığa özgü belirtiler olmasa da kanserin ilerlediğine işaret eder.

Düzenli Muayene Önemli!

Bu kanserin erken evrede tanı alması son derece önemli. Kan testleri ve düzenli aralıklarla jinekolojik muayene ise tanıda yardımcı. Vajinal ultrason tanı alan kitlenin nasıl bir yapıya sahip olduğu biyopsi ve cerrahi müdahale ile saptanır. Erken evrede tanı alan kanserin tedavisinde ise cerrahi işlemle tümörün tamamen çıkarılması ve bölgenin temizlenmesi amaçlanır. Tanı alan yumurtalık kanseri 4.evre belirtileri durumunda ise hastalık diğer organlara yayıldıysa ilk etapta kemoterapi ile kitlenin küçültülmesi hedeflenir. Ardından cerrahi işlemle küçültülen kitle çıkarılır ve bölge temizlenir.

Karında Sıvı Birikmesine Dikkat!

Yumurtalık kanseri olanların yorumları yukarıda sayılan belirtilerden biri ya da birkaçı görülmesi durumunda ayrıntılı jinekolojik muayene gerektiğini vurgular. Özellikle menopoz sonrası dönemde olan kadınların karın bölgesinde sıvı birikmesi yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Bu durumda jinekolojik muayeneye ek olarak kan testinde Ca-125 düzeyinin yüksek olması kanserin tanısını destekler.

Peki CA-125 nedir? CA-125, yumurtalık kanseri ile ilgili tümör belirtecidir. Bu kan testiyle kandaki Cancer Antigen 125 adlı protein düzeyi ölçülür. Bu test sonucuna göre CA-125 değerleri sıklıkla karın içi zarının tutulduğu yumurtalık kanserinde ileri evrede yüksek çıkar. Ancak yalnızca yumurtalıkların tutulduğu erken evre hastalıklarda her zaman yüksek saptanamaz ve bu nedenle yumurtalık kanseri için yapılan taramalarda kullanıma uygun bir test değildir. Bu test yalnızca yumurtalık kanseri tedavisindeki sonuçları takip adına kullanılır. Test sonucuna göre düzeylerde düşüş olması tedavinin işe yaradığı anlamına gelir.

Yıllık Muayene Erken Teşhiste Önemli!

Rahim ve yumurtalık kanseri belirtileri sıklıkla menopoz sonrası süreçte görülür. Bu nedenle yukarıda verilen belirtilere benzer şikayetleri olan kadınlar mutlaka jinekolojik muayeneden geçmelidir. Bu rutin muayenede smear testi ve HPV gibi rahim ağzı kanseri tarama testleri, rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile diğer genital organlar da kontrol edilir.

Yumurtalık Kanserinde Cerrahinin Önemi Büyük

İleri evre yumurtalık kanseri tedavisi için uygulanan cerrahi işlemin kalitesi önemli. Bu ameliyatla vücutta gözle görünür tümör bırakmamak amaçlanır. Bu amaçla ameliyat öncesinde radyolojik görüntüleme ile tümör konumları belirlenir ve ameliyat sırasında da karın boşluğunun olası tüm alanları ayrıntılı olarak kontrol edilir.

Bel, karın ve kasıklarda ağrı, regl dönemi harici geçmeyen karın ağrısı bu kanser türüne işaret eden belirtiler olabilir.

Kadın genital organı kanserleri arasında yumurtalık kanseri en öldürücü olandır. Diğer jinekolojik kanserlere göre erken evrede hemen hemen hiçbir belirti vermez ve geç tanı alır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:54Yayınlanma Tarihi: 08.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!