444 3 703

Oruç Tutmak Emziren Annenin Süt Kalitesini Etkiler mi?

 

Emziren anne oruç tutar mı?” sorusu ramazan ayının en merak edilen konularında biri. Emziren annelerin oruç tutması bazı riskler içerir. Özellikle sahura kalkmadan oruç tutulması nedeniyle bu riskler artar. Emziren annelerin oruç tutma kararı verirken bebeÄŸin 6 aydan büyük ya da ek gıdaya baÅŸlamış olmasına dikkat etmesi önemlidir. Bu konuda yapılan araÅŸtırmalara göre kısa süreli beslenmeme durumunda anne sütünde azalma olmamakta ancak kısa süreli sıvı kaybı yaÅŸamak sütü azaltmakta. Bir diÄŸer araÅŸtırmaya göre bebeÄŸi 2 ile 5 ay arasında olan emziren annelerin oruç sırasında süt içeriÄŸinde bir miktar deÄŸiÅŸim olmakta. Bu araÅŸtırma oruç nedeniyle annenin aldığı enerji miktarı, A ve C vitamini, protein gibi vitaminleri günlük ihtiyacın altında kaldığını göstermekte. Yani emziren annelerin oruç döneminde süt kalitesi etkilenmekte.

Emziren Anne Oruç Tutabilir mi?

Emziren anne oruç tutabilir mi?” sorusuna verilebilecek bir diÄŸer yanıt; emziren annenin oruç tutmasını belirleyen en önemli konunun bebeÄŸin yaşı olduÄŸu. Peki bebeÄŸin yaşı düÅŸünüldüÄŸünde emziren anne ne zaman oruç tutabilir? Bebekler ilk 6 ay anne sütüyle beslenmelidir. Bu süreç boyunca annenin bol su tüketmesi ve saÄŸlıklı beslenmesi süt kalitesi adına gereklidir. Bu nedenle annenin oruç tutması için en uygun dönem bebeÄŸin 1 yaşına bastıktan sonrasıdır.

Emziren Anne Oruç Tutarsa Sütü Kesilir mi?

“Emziren anne oruç tutarsa sütü kesilir mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Oruç döneminde yaÅŸanan susuzluk, açlık ve yorgunluk nedeniyle annenin süt miktarı etkilenebilir. Özellikle uzun saatler susuz kalma sebebiyle süt üretimi azalabilir. Sütün miktarı kadar kalitesi de önemli olduÄŸundan bu süreç bir beslenme uzmanıyla planlanmalıdır.

Oruç Sürecinde Sıvı kaybına Dikkat!

Emziren anne oruç tuttuÄŸunda sıvı alım miktarı azalır ve annenin su kaybı fazla olduÄŸundan süt üretimi azalır. Bu nedenle ilk 6 ayında bebeÄŸi olan annelerin oruç tutmak için bebeÄŸin 1 yaşına bastığı dönemi beklemesi gerekir.

Oruç Tutan Anne Halsizlik ve Tansiyon Problemine Dikkat Etmeli

BebeÄŸi 1 yaşına basan anneler sahur zamanına kadar bol su içmelidir. Bu süreçte besin deÄŸeri yüksek ve tok tutan gıdalar tüketmeli, yaÄŸ ve ÅŸekerden kaçınmalı, fazla yorulmamalıdır. Anne ciddi baÅŸ aÄŸrısı, tansiyon problemi, halsizlik ve göz kararması yaşıyorsa ve kronik bir rahatsızlığa sahipse oruç tutmayı mutlaka sonlandırmalı ve sıvı almalıdır. Oruç tutmaya devam eden annelerin sütünde çinko, magnezyum ve potasyum azaldığından bu süreçte dengeli beslenmesi önemlidir. Anne oruç boyunca bebeÄŸi aynı aralıklarla emzirmeye ve ek gıda vermeye devam etmelidir.

Emziren Anneler Oruç Tutarken Nasıl Beslenmeli?

Emzirme döneminde oruç tutmak isteyen anne, beslenmesinde vitamin ve mineral kaynaklarına mutlaka yer vermelidir. Bu dönemde saÄŸlıklı beslenme için “Ramazanda SaÄŸlıklı Beslenme Ä°çin 10 Altın Öneri” baÅŸlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER