444 3 703

çocuğunuzdan uzak tutun!

Astım hastalığı, çocukların en sık görülen kronik hastalıklarından biridir.Uzun süreli bir hastalık olması ve zaman zaman solunum krizleri oluşturması nedeniyle, hastalar sık sık hastaneye götürülerek bazen de yatırılarak tedavileri edilmektedirler.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman hekimleri astım belirtileri ve astım tedavisi ile ilgili şunları söyledi; ‘Astım, zaman zaman solunum güçlüğü krizleriyle ortaya çıkar. Çocuklar, özellikle nefes vermede güçlük çeker. Tıkanma hissi, göğüste sıkışma, tekrarlayan balgam ve öksürük tabloya eşlik eder. Nöbetlerin süre ve sıklığı çocuktan çocuğa değişmekle beraber, astımlı çocukların solunum güçlüğü atakları ve öksürük nöbetleri geceleri daha belirgin olur. Bazen de astım solunum güçlüğü olmaksızın sadece tekrarlayan öksürükle kendini belli eder.

Çocuklarda astım neden olur?

Çocukluk çağında astım % 90 oranında allerjik kökenlidir. Ev içi alerji yapıcı maddelerin bronşlarda yarattığı hassasiyet; soğuk hava, egzersiz, solunum yolu enfeksiyonları, kimyasal kokular, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi uyaranlarla temas sonucu astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bunun yanında alerjik olunan maddeye bir anda aşırı maruz kalmak da öksürük, hırıltı, nefes darlığı belirtilerine yol açabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Astım tedavisinin amacı, atakların şiddet sayısını azaltma, çocuğun yaşına uygun fiziksel aktivitesini sağlamak ve bu süreç içinde çocuğun ruhsal ve bedensel etkilenmesini önlemektir. Tedavide alerjik etmenlerden ve sigara dumanından uzak durmak lazım ve önerilen ilaçları önerilen dozlarda düzenli olarak kullanmak çok önemlidir. Bazı durumlarda aşı tedavisi de yararlı olabilir.Ancak, bu uzun süreli tedavi yöntemi mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Akarlardan kaçınmak büyük sorun olmaktadır. Bunun için yatak odalarından halıların kaldırılması, sık sık temizlik yapılması, tüylü oyuncakların kaldırılması ve yatak takımlarının değiştirilmesi önerebilir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için Çocuklarda Astım Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 08:38Yayınlanma Tarihi: 05.11.2015 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER