444 3 703

Makattan Kan Gelmesi Nedir? Makattan Kan Gelmesi Tedavisi Nedir?

 

Makattan kan gelmesi genellikle basit ve tedavi edilebilir bir durumun belirtisi olmakla birlikte bazen ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Bu semptom hemoroitlerden anal fissürlere, divertikül hastalığına ve nadiren kolorektal kansere kadar bir dizi farklı durumdan kaynaklanabilir. Makattan kan gelmesi durumunda atılması gereken en önemli adım belirtilerin nedenini belirlemek için derhal tıbbi yardım aramaktır. Bu süreçte kanamanın yoğunluğu ve süresi de önemlidir. Eğer kanama hafif ve kısa süreliyse bu genellikle daha az ciddi bir durumu gösterir. Ancak şiddetli veya uzun süren kanama genellikle daha ciddi bir durumu işaret eder ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Makattan Kan Gelmesi Nedir?

Makattan gelen kan pek çok ciddi hastalığın ön belirtisi olabilir. Kanama bazen ağrılı, ağrısız, damla şeklinde veya pıhtılı veya taze kan şeklinde gelebilir. Tuvalet sonrası temizlenirken veya iç çamaşırlarda fark edilir. Rektal kanama olarak da adlandırılan makattan kan gelmesi insanların çekindiği ve bu nedenle doktora geç başvurduğu sorunlardan biridir. Çoğu zaman makattan kan gelmesi hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak nadiren de olsa kolon, rektum veya rahim kanserinin belirtisi olabilir. Hastalığın erken teşhis edilmemesi tedavide gecikilip durumun ciddi sonuçlar doğurmasına neden olabilir.

Makattan Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Makattan kan gelmesinin en yaygın belirtisi tuvalet sonrası peçetede kan veya dışkıda kan görülmesidir. Sorunun ciddiyetini ve hangi hastalık kaynaklı olduğunun anlaşılması için gelen kanın şiddeti ve rengi fikir verebilir. Bu nedenle kişilerin bu belirtiyi fark ettiğinde dikkatli olup uzmana başvurması önemlidir. Makattan kan gelmesi belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Koyu kırmızı kan: Çoğunlukla kalın bağırsağın üst kısmında ya da ince bağırsakta oluşan kanamaları ifade eder.
  • Açık kırmızı kan: Kolon, rektum veya alt gastrointestinal sistem kanamalarını işaret edebilir.
  • Siyah kan: Siyah kan ise katran şeklinde görünerek mide veya ince bağırsağın üst kısmında oluşan kanamaların göstergesi olabilir.

 

Rektal kanamaya ek olarak aşağıdaki belirtiler de görünüyorsa en kısa sürede hekime başvurulması gerekir:

  • Rektal ağrı
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Karın bölgesinde kramplar
  • Baygınlık hissi

Makattan Kan Gelmesinin Nedenleri Nelerdir? 

“Makattan kan gelmesi nedenleri nelerdir?” sorusunun birçok cevabı olabilir. Gelen kanamanın şiddeti ve rengi ön bilgi için yeterli olsa da fiziki muayene ve tetkikler ile rahatsızlığın tam olarak nedeninin bulunması gereklidir. Bu nedenle rektal kanama fark edildikten hemen sonra doktora başvurularak gerekli tedavinin başlanması son derece önemlidir. Makattan kan gelmesine neden olan hastalıklar aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

Hemoroid

Hemoroidin oluşması anal kanaldaki toplar damarların genişlemesidir. Aynı zamanda basur olarak da adlandırılan hemoroidin ve dış olarak 2 farklı tipi bulunur. Hemoroid çoğunlukla kabızlık ve ishal gibi bağırsak hareketliliğinin değişiminden, alkol tüketiminden, gebelik ve hareketsiz yaşam tarzı sürdürmeye bağlı nedenlerden oluşabilir. Hemoroidin genel belirtileri rektal ağrı, şişlik kaşıntı ve makattan kan gelmesi olabilir. Hemoroid her cinsiyetten kişide görülebileceği gibi 40 yaş üzerinde daha sık görülür. Tedavisi için bol bol sıvı, lifli gıdaların tüketimi ve krem, fitil gibi ilaçlar önerilebilir. Hemoroidin ilerlediği vakalarda ise cerrahi tedavi seçenekleri düşünülebilir.

Anal Apse

Makat çevresindeki şişlik görünümünde apselerdir. Anal apse genellikle rektal kanama, yanma, anal ağrı, iltihaplı akıntı, titreme ve kaşıntı gibi belirtiler yaratır. Anal apseler çoğunlukla ishal ve diyabete bağlı oluşurken Crohn hastalığı ve tüberküloza bağlı olarak da görülebilir. Tedavisi apsenin drene edilmesi ile gerçekleştirilir. Tedavi sonrası hastalık bazı vakalarda tekrardan ortaya çıkabilir. 

Anal Fissür

Anal fissür halk arasında makat çatlağı olarak da bilinir. Makat çıkışında yara oluşumu ile açıklanabilir. Anal fissür gebelik, doğum, crohn hastalığı gibi sebeplere bağlı olarak makattan kan gelmesi, dışkılama sırasında yanma ve ağrı hissiyle kendini gösterir. Her iki cinsiyette görülen anal fissür dışkılama esnasında aşırı batma ve yanma gibi şikayetlere yol açar. Anal fissürün tedavisi çoğunlukla krem ve fitiller ile yapılsa da ilerleyen vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Anal fissürün önlenebilmesi için kabızlıktan korunulması ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalar çoğunlukla ishal, kabızlık, rektal kanama, dışkıda iltihap görülmesi, ani kilo kaybı gibi şikayetlere yol açar. Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni tam olarak açıklanmamıştır. Ancak stres ve beslenme alışkanlığı gibi nedenlerin etkilediği görülür. Bu nedenle hastalığın tedavisinde düzenli beslenme alışkanlığının oluşturulması, stresten uzak durulması ve egzersiz programlarının uygulanması oldukça önemlidir. Bunun yanında bağırsak hareketlerini düzenleyici ilaçlarda doktorunuz tarafından reçete edilebilir.

Kolon Polipleri

Polipler hücrelerin normalden fazla çoğalmasıyla oluşur. Kalın bağırsak polipleri kalın bağırsağın iç yüzeyinde oluşarak, aşırı kiloya, sigara kullanıma, crohn hastalığına, hareketsiz yaşam tarzına ve strese bağlı olarak oluşabilir. Kolon polipler 50 yaş üzerinde ve sıklıkla 70 yaş üzeri hastalarda görülür. Belirtileri arasında sıklıkla rektal kanama, kanlı dışkı, kabızlık, ağrı ve gaita renginde farklılıklar görülür. Kon polipleri, kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabileceği için erken tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Kolon poliplerinin tedavisinde farklı cerrahi yöntemler tercih edilebilir.

Anüsten Gelen Kan Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor ilk olarak hastanın şikayetlerini dinler ve ardından fiziksel muayene gerçekleştirir. Makattan kan gelmesi ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için hastadan ailede kanser öyküsü olup olmadığı bilgisi isteyerek tıbbi aile öyküsü de dinlenir. Yapılan muayenede kanamayı açıklayan bir bulgu bulunamazsa bazı tetkikler istenebilir.

Tetkik istenen hastalarda ilk olarak yapılması gereken işlem rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi incelemesidir. Bu yöntem ile kanayan bölgenin incelenmesi ve kanamanın durdurulmasına yönelik işlemler yapılabilir. Endoskopinin yeterli olmadığı durumlarda kanamanın saptanamadığı durumlarda ise mezenterik anjiografi adı verilen bağırsak damarlarının filmi çekilebilir. Hastalığın tespiti ve şiddetinin öğrenilmesi sonrasında gerekli tedavi uygulanmaya başlanır.

Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makattan kan gelmesi kendi başına bir hastalık değildir. Rektal kanamaya neden olabilecek birçok hastalık vardır. Makattan kan gelme tedavisi için ilk olarak neden olan hastalığın tespit edilmesi gerekir. Bu hastalıklar hemoroid, anal fissür, anal apse, huzursuz bağırsak sendromları ve kolon polipleri olabilir. Makattan kan gelmesine neden olan hastalıkların her birinin tedavisi farklı şekilde gerçekleştirilir.

Makattan Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Makattan kan gelmesine neden olan hastalıklar tedavi edilmezse ilerleyen süreçte daha ciddi sorunlara yol açabilir. İhmal edilmemesi gereken ve uzman doktor kontrolünde tedavisi takip edilmesi gereken bir sorundur. Makattan kan gelmesine bağlı olan hastalıkları tedavi edilmediğinde kolon kanseri, rahim kanseri ve rektum kanseri gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.

“Makattan kan gelmesi hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız makattan kan gelmesi durumunda genel cerrahi uzmanına başvurulmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.02.2024 16:44Yayınlanma Tarihi: 11.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER