Farenjit birçok insanın yaşadığı ancak genellikle hafife alınan bir sağlık sorunudur. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bu rahatsızlık genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Farenjit günlük hayatı olumsuz etkileyebilen bir durumdur ve tedavi edilmediği takdirde daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu blog yazısında farenjitin nedenleri, semptomları ve tedavi yöntemlerine dair bilgilere yer vereceğiz.
Farenjit boğaz ve bademciklerin iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonların sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durum ayrıca mononükleoz gibi viral bir enfeksiyon sonucunda da meydana gelebilir. Saman nezlesi veya alerjik rinit gibi alerjik reaksiyonlar faranjitin görülme sebepleri arasındadır. Kış dönemi ve mevsim geçişlerinde iç ortamların kuru havası ve sürekli ağızdan nefes almak, sabahları tekrarlayan boğaz ağrılarına neden olabilir. Ses tellerinin aşırı kullanımı faranjite benzer belirtilere yol açabilir. Bu iltihaplanma genellikle kuruluk ve yutkunmada zorluğa neden olur. Faranjit sıkça görülen bir hastalık olup nadiren ciddi sonuçlara yol açabilir. Viral faranjitin genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşmesi beklenirken, bakteriyel faranjit antibiyotik tedavisi ile giderilebilir. Hastalığın süresince yutkunmanın zorlaşacağı düşünülerek sıvı ve ılık yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi halde boğaz daha çok tahriş olacak ve bu da ağrının şiddetini artırabilir. İyileşme sürecini hızlandırmak adına bu tür durumlardan kaçınılmalıdır.
Farenjit belirtileri kişinin sağlık durumuna, hastalığın sürecine bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca farenjit belirtileri akut ve kronik olarak farklı evrelere ayrılır.
Farenjit nedenleri akut ve kronik farenjit özelinde farklılık gösterir. “Farenjit neden olur?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
Farenjit için birkaç bulgunun bir arada görülmesi beklenir. Teşhis aşamasında hastanın günlük sıvı tüketimi, bulunduğu ortam ve çalışma ortamı hakkında öykü alınır. Ardından fiziki muayene uygulanarak teşhis konulur. Bazı durumlarda doktor gerekli gördüğünde kan testi, boğaz sürüntüsü ile kültür testi, akciğer röntgeni gibi testler isteyebilir.
Akut farenjit tedavisi için tetkik sonuçları ile hastadaki belirtiler belirleyici olur. Bakteriyel sebeplerle yaşanan durumlarda doktor ağrı kesici ilaç, burun spreyi, farenjit antibiyotik, pastil gibi farenjit ilaçları reçete edebilir. Viral farenjit durumunda da belirtileri önlemeye yönelik bir tedavi uygulanır.
Faranjit hastaları aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir:
Unutulmamalıdır ki her zaman profesyonel tıbbi yardım almak en güvenilir seçenektir. Yukarıda belirttiğimiz öneriler genel bilgilerdir ve tüm bireylerin sağlık durumlarına uygulanmayabilir.
Farenjit hastalarının aşağıdaki besinlerden kaçınması önerilir:
Bu listedeki her şeyi mutlaka diyetinizden çıkarmak zorunda değilsiniz ancak belirttiği semptomları hafifletmek için bu tür yiyecekleri sınırlamayı düşünmelisiniz.
Farenjit ve larenjit solunum sistemindeki farklı bölgeleri etkileyen solunum sistemi hastalıkları arasındadır. Farenjit larenjit farkı ise şöyle açıklanabilir: Farenjit boğazın arka kısmını ve bademcikleri etkiler. Genellikle viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar ve belirtileri arasında boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ateş bulunur. Farenjit genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi durumların bir parçası olarak gelişir. Öte yandan larenjit genellikle ses tellerinin iltihaplanması ile karakterize edilir ve bu da ses kısıklığına neden olur. Larenjitin yaygın belirtileri arasında ses değişiklikleri, boğazda gıcıklık hissi ve öksürük bulunur. Larenjit genellikle aşırı bağırma, şarkı söyleme ya da konuşma gibi ses tellerine baskı uygulayan faaliyetlerin ardından oluşabilir.
KAYNAK:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pharyngitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/
Farenjit tedavisinde öncelikle hastalığın sebebine bağlı olarak antibiyotikler veya antiviral ilaçlar doktor tarafından reçete edilebilir. Bunun yanı bol sıvı tüketimi, dinlenme, ortamı nemlendirme, buhar banyosu yapma, tuzlu su ile gargara da önerilir.
Evet farenjit bulaşıcıdır. Farenjit, genellikle virüsler ve bakteriler tarafından neden olunan bir boğaz enfeksiyonudur. Bu mikroorganizmalar hava yoluyla öksürük veya aksırık sırasında yayılır. Ayrıca enfekte bir kişinin kişisel eşyalarına veya yüzeylere dokunup sonra ağız veya buruna dokunmak suretiyle de bulaşabilir. Farenjit belirtileri başladığında hasta genellikle en bulaşıcı dönemindedir. Bu nedenle farenjit belirtisi olan kişilerin yakın temastan kaçınması ve iyi el hijyenine dikkat etmesi önemlidir.
Farenjit önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmeli, sigara ve alkol tüketiminde dikkatli olunmalı, sıvı tüketimi artırılmalı, boğaz sıcak tutulmalı, bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.
Farenjite iyi gelen bitkisel kaynaklar adaçayı, çiğ sarımsak, nanedir. Bu nedenle tedaviyi desteklemek adına farenjit bitkisel tedavi sürecinde adaçayı tüketilebilir, sarımsak çiğ şekilde çiğnenebilir, nane tüketilebilir.