444 3 703

MS Hastalığı Neden Olur? MS Hastalığı Genetik mi?

 

MS Hastalığı, yani Multiple Skleroz, merkezi sinir sistemindeki bağışıklık sistemi hücrelerinin anormal bir şekilde vücudun kendi sinir dokusuna saldırması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu otoimmün hastalık sinir hücrelerini koruyan miyelin adı verilen maddeyi tahrip eder ve bunun sonucunda iletişim bozukluğu yaşanır. MS Hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi problemleri gibi etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve tedavi gerektirebilir. Ancak günümüzde geliştirilen ilaçlar ve tedavi yöntemleri sayesinde MS hastalarının yaşam süresi ve yaşam kalitesi artmaktadır. Peki MS hastalığı neden olur? İşte bilmeniz gerekenler:

Multipl Sklerozda Ne Olur?

MS hastalığı nasıl olur?” diye merak ediyorsanız bu hastalığın otoimmün bir durum olduğunu bilmelisiniz. Yani bağışıklık sisteminiz vücudunuzun bir bölümünü yabancı bir madde sanarak ona saldırır. Bu sinirlerinizi çevreleyen, onları koruyan ve elektrik sinyallerinin beyinden vücudun geri kalanına gitmesine yardımcı olan katmandır. Saldırılar miyelin kılıfının MRI taramasında görülebilen küçük yamalar halinde (plaklar veya lezyonlar) iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaplanma yamaları sinirler boyunca dolaşan mesajları bozabilir. Bu bozulma MS semptom ve bulgularına yol açar.

Multipl Sklerozun Nedenleri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin miyelin kılıfına saldırmasına neyin sebep olduğu net değildir. Kısmen ebeveynlerinizden miras aldığınız genlerden ve kısmen de durumu tetikleyebilecek dış etkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yani kesin bilinen MS hastalık nedenleri bulunmaz. Ancak MS'in olası nedenleri olarak öne sürülen faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Güneş ışığı ve D vitamini eksikliği: MS bol güneş ışığı alan ekvatora yakın tropik ülkelerde daha az görülür. Bu güneş ışığı eksikliği ve düşük D vitamini seviyelerinin bu durumda rol oynayabileceği anlamına gelebilir. Ancak D vitamini takviyelerinin önlemeye yardımcı olup olmayacağı net değildir.
  • Sigara içmek: Sigara içen kişilerin sigara içmeyenlere kıyasla MS geliştirme olasılığı yaklaşık iki kat daha fazladır.
  • Ergen obezitesi: Ergenlik yıllarında obez olan kişilerde MS gelişme riski artar.
  • Viral enfeksiyonlar: Enfeksiyonların özellikle Epstein-Barr virüsünün neden olduğu enfeksiyonların bağışıklık sistemini tetikleyerek bazı insanlarda MS'e yol açabileceği düşünülmektedir.
  • Cinsiyet: kadınların MS geliştirme olasılığı erkeklerden 2 ile 3 kat daha fazladır.

MS Hastalığı Genetik mi?

Peki MS hastalığı genetik mi? MS doğrudan ebeveynden çocuğa geçmez. Buna neden olan tek bir gen yoktur. 200'den fazla gen MS alma şansınızı etkileyebilir. Ama genler hikâyenin sadece bir parçasıdır. MS bir ailede birden fazla olabilir ancak bunun olmayacağı çok daha olasıdır. Anne veya babası MS hastası olan bir çocuğun MS geliştirme olasılığı yalnızca %1,5'tir. (Bu yaklaşık 67 çocuktan birinin MS olduğu anlamına gelir). Erkek veya kız kardeşinizde MS hastalığı varsa MS hastası olma olasılığınız yalnızca %2,7 civarındadır.

MS hastalığı hakkında daha detaylı bilgiyi "MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Nedir?" başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 27.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER