444 3 703

Duygusal Özgürleşme Tekniği: EFT Nedir, Nasıl Uygulanır?

 

Emotional Freedom Techniques (EFT) veya EFT duygusal özgürleşme tekniği akupresür, maruz kalma terapisi ve bilişsel terapi olmak üzere üç farklı metodu bir araya getirerek negatif inançları yeniden yapılandırmamıza yardımcı olan dokunma terapisidir. EFT alternatif bir psikoterapi biçimi olup yüzünüzün kenarlarına ya da avucunuzun yanına parmak uçlarınızla hafif dokunuşlar yaparak gerçekleştirilen dokunma pratiğini içerir. Bu yöntem belirli bir travmatik olay üzerine odaklanırken vücutta bulunan akupbelerle uyarmayı ve böylece vücudun enerji alanını düzenlemeyi hedefler.

EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği Nedir?

“EFT duygusal özgürleşme tekniği nedir?” diye merak ediyorsanız bu tekniğin birçok ruhsal ve fiziksel problemin çözüme kavuşturulmasında etkili bir uygulama olduğunu bilmelisiniz. Duygusal özgürleşme olarak da isimlendirilen bu yöntemin herhangi bir etkisi bulunmaz. Her türlü ruhsal ve fiziksel sorunun nedeninin bedende biriken duygular olduğuna inanan uygulamaya göre bu biriken duygular bedendeki normal enerji dengesini bozar. Bu bozulma da çeşitli sorunları beraberinde getirir.

EFT İçin Vücudun Hangi Noktalarına Dokunmak Gerekiyor?

Duygusal özgürleşme tekniğinin uygulanması için akupunktur noktalarına dokunulması önemlidir. Duygusal özgürleşme tekniği için bu noktalar avuç içinin yan tarafı, serçe parmağın altı, kaş ortası, gözlerin yanı, burun altı, göz altı, köprücük kemiği, kol altı ve çenedir.

EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği Nasıl Yapılır?

“EFT duygusal özgürleşme tekniği nasıl yapılır?” sorusu da merak edilen konular arasında. İşte yanıtı:

  • Odaklanılacak stres faktörü, düşünce veya sorun belirlenmelidir.
  • Yaşanan rahatsızlık 0’dan 10’a kadar bir ölçekte değerlendirilmelidir.
  • Meridyen noktaları boyunca üç tur dokunulmalıdır. Bu sıra 9 ana dokunma noktası boyunca takip edilmelidir. Bu noktalar serçe parmağa yakın taraf, kaşların iç kenarı, kaş kıllarının başlangıcı, göz köşelerindeki kemiğin üstü, gözlerin ortasının altı, burunla üst dudak arasındaki boşluktaki burun altı, çene kıvrımı ile ağzın altı, köprücük kemiklerinin altı ve yanları, koltuk altı ve başın tam tepesidir. Bu noktalar işaret ve orta parmak kullanılarak her birine eşit sayıda hafifçe vurulmalıdır.
  • Vuruş turlarında sesli ya da zihinsel olarak ifade tekrarı yapılmalıdır.

EFT Yönteminin Etkili Olduğu Ruh Halleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar ve uzmanlara göre bu teknik kaygı veya stres duygularının üstesinden gelmede, fobilerin üstesinden gelmede, travma sonrası stres bozukluğunda, depresyon durumunda kişiye yardımcıdır.

 

KAYNAK:

https://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_Freedom_Techniques

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.08.2023 14:59Yayınlanma Tarihi: 11.08.2023 14:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER